ריינהרד קלוז ל-Bizportal: "המנהיגים באירופה צריכים לטפל במשבר הזה לפני שיהיה מאוחר מדי - והשעון מתקתק"
"אנחנו רואים בעיקר את חצי הכוס המלאה ביחס למצבה הכלכלי של מדינת ישראל", אמר בראיון ל-Bizportal ריינהרד קלוז, הכלכלן הראשי של UBS למדינות המתפתחות באירופה, אפריקה והמזרח התיכון (EMEA).
לדבריו, "למרות שישראל מושפעת מהמשבר באירופה ומהאיומים הגיאופוליטיים באיזור, הרי שביחס למדינות אחרות באזור שאני מכסה, מצבה הכלכלי של ישראל נראה טוב וישראל צפויה להיות מושפעת מהמשבר הפיננסי פחות ממדינות אחרות. אני מבין ומסכים שהעניין האיראני בפרט והאיומים הגיאופוליטיים האחרים במזרח התיכון בכלל, הם סיכונים יחודיים איתם צריכים להתמודד המשקיעים הזרים בישראל, אבל מבחינה כלכלית טהורה אני עדיין חושב שישראל תושפע פחות מהטלטלה הכלכלית הנוכחית".
"הכלכלה הישראלית נכנסה למשבר המתמשך ממקום של עוצמה ומצליחה לשמור על צמיחה מרשימה כבר מספר שנים, עם עודף בחשבון השוטף, עם מערכת בנקאית שנראית יציבה, עם שוק נדל"ן שלא קרס, אלא להיפך, הפגין עוצמה, ואני חושב שהמדיניות של הממשלה ושל בנק ישראל היא טובה מאוד והם מצליחים לנווט את ישראל ביציבות במהלך המשבר ההוכחה לכך היא הירידה של החוב ביחס לתוצר בישראל שירד לרמה של 74%, זה מצביע על עוצמה כלכלית מרשימה".
מה צריכה הממשלה לעשות לנוכח הגידול בגירעון? "אני מודע לאתגרים שעומדים בפני ישראל לקראת הכנת התקציב הבא. התוכנית המקורית של הממשלה היתה לגירעון של 2% מהתוצר ועכשיו הגירעון כבר מגיע לרמה של כ-3.5% מהתוצר, המצב הוא לא מעולה והעולם הוא לא מושלם. למרות שזה לא יהיה נעים, נראה שהממשלה הישראלית יכולה להתמודד עם האתגר הזה. במיוחד כשלצידה ניצב בנק ישראל שזוכה להערכה רבה בקרב המשקיעים בעולם. מהתרשמותי בביקור שערכתי בישראל בשבוע שעבר, הממשלה תצטרך לנקוט במספר צעדים על מנת למתן את הגידול בגירעון התקציבי. להערכתי הקיצוצים בתקציב יהיו מוגבלים ועיקר המאמץ יהיה בניסיון להגדיל את הכנסות המדינה, כנראה על ידי העלאת מסים".
ריינהרד גם התייחס למצב הכלכלי בטורקיה שנחשבת לכלכלה מובילה באזורינו והשווה בינה לבין הכלכלה הישראלית. "הכלכלה בטורקיה צומחת בקצב המהיר ביותר מבין מדינות ה-EMEA והיא מאוד מעניינת, אבל טורקיה ניצבת בפני אתגרים גדולים מאוד ובראשם הגידול בגירעון בחשבון השוטף של המדינה שכבר מהווה כ-10% מסך התמ"ג של טורקיה. את הגירעון הזה טורקיה צריכה לנסות ולכסות באמצעות הזרמה של כספים של משקיעים זרים. המצב של טורקיה שונה מאוד ממצבה של ישראל, שנהנית מעודף בחשבון השוטף כבר תקופה ארוכה. כמובן שעל רקע המצב הכלכלי הנוכחי בעולם טורקיה תתקשה מאוד לגייס הון ממשקיעים זרים, ולכן בהשוואה בין טורקיה לישראל - מצבה הכלכלי של ישראל טוב בהרבה. נתון חשוב נוסף שמצביע על האתגרים הגדולים בהרבה איתם מתמודדת טורקיה זו האינפלציה שמגיעה שם ל-11% לעומת רמה של פחות מ-3% בישראל".
מה יעלה בגורלה של יוון ומה יהיו ההשלכות על כלכלת אירופה? "הקולגות שלי ב-UBS בצעו ניתוח שהמסקנה שלו היתה שהעלות של עזיבת יוון את הגוש האירו תהיה גדולה הרבה יותר מהעלות של הישארותה בגוש. לכן להערכתנו יוון תישאר בגוש האירו. כמובן שרואים שהבוחר היווני התעייף מכל צעדי הצנע שהוטלו על העם ולכן הסיכויים לעזיבתם את הגוש עלתה באופן משמעותי לאחר הבחירות. נראה שהבעיה היא בעיקר בעיה פוליטית ומנטלית כרגע - כשכל צד מתבצר בעמדתו. אבל לדעתי הרציונל הכלכלי יוביל לכך ששני הצדדים גם יוון וגם המנהיגות האירופית יעשו מאמצים ובסופו של דבר יוון כן תישאר בגוש זו הגישה הרשמית של UBS. אם זאת, אנחנו מכירים בכך שהסיכון לעזיבתה של יוון את הגוש עלה בצורה משמעותית".
לטפל מהר במשבר החמור
מה צריכה לעשות המנהיגות האירופית בראשותה של מרקל על מנת להתמודד עם המשבר ביוון ולמנוע גלישתו למדינות נוספות? "כאזרח גרמני אני חושב שמרקל צריכה להיות כנה ולהסביר לאירופים, במיוחד לעם הגרמני, שהצלתה של יוון תהיה יקרה מאוד בכל מקרה, אם היא תישאר או אם היא תעזוב את הגוש.
"לדעתי המנהיגות האירופית עדיין לא הסבירה את המצב הקשה באופן מלא ויש הרבה אנשים שעדיין חושבים שהמצב הוא או שעוזרים ליוון ומעבירים לה כסף, או שלא עוזרים לה בכלל - וזה פשוט לא נכון. הבעיה היא שליציאה של יוון מהגוש תהינה השלכות חמורות מאוד על מדינות נוספות בגוש והעלות של מהלך כזה תהיה גבוהה הרבה יותר. מנהיגי אירופה צריכים להבין ולטפל במצב החמור שנוצר מהר ככל האפשר - לפני שיהיה מאוחר מדי והשעון יתקתק חצות. הזמן הוא גורם חשוב ומשמעותי בטיפול במשבר".
"אנחנו נחשבים לפאסימיים יחסית בשוק ביחס לצמיחת התמ"ג בגוש האירו. כבר זמן מה שלדעתינו הכלכלה האירופית תתכווץ ב-0.4% השנה. ביחס לשנה הבאה אנו צופים לצמיחה של 1%, אבל זה תלוי באופן משמעותי בתוצאות שיהיו לטיפול במשבר. פורטוגל, ספרד, אירלנד ואיטליה יכולות להישאב למשבר חמור יותר אם המצב לא יטופל כראוי ויחזיר את אמון המשקיעים בשוק".
איפה ובמה להשקיע?
על רקע סביבת הריבית הנמוכה ותשואות הנמוכות האם לדעתך כדאי להשקיע בשוק האג"ח? שוק האג"ח הממשלתיות כל כך יקר כרגע כך שההשקעה בו היא בעייתית, אבל יש בהחלט אגרות חוב קונצרניות של חברות טובות שיכולות להיות מעניינות להשקעה.
איזה השקעות שנחשבות לדפנסיביות לא היית בוחר כרגע? "על רקע הציפיות לעליית האינפלציה בשווקים, בעקבות הזרמות הנזילות המאסיביות של הבנקים המרכזיים, אנחנו חושבים שהשקעה בזהב או בנדל"ן עלולה להישחק בגלל האינפלציה".
בשוקי המניות, איפה הכי כדאי להיות כיום? "לדעתינו בשוק האקוויטי העדיפות כרגע היא להשקעה במדינות ה-BRIC, לדעתנו הסיכויים גוברים על הסיכויים לנוכח הירידות שכבר שנרשמו בשווקים האלו ולנוכח הצמיחה שנמשכת בסין, רוסיה, ברזיל והודו - זו הזדמנות טובה להשקעה שעשויה להניב תשואות יפות".
"להערכתי אם המצב באירופה ישתפר והמצב הכלכלי בעולם יתבהר בעתיד, אני חושב שיהיה מעבר אדיר של השקעות מהאפיק האג"חי חזרה לשוק האקוויטי, כולל לשוק המניות הישראלי", ניסה קלוז לשמור על אופטימיות בסוף הראיון.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.ניראה שהפעם הארופאים יטפלו במשבר אין להם ברירה אחרת ולאבנטוב 27/05/2012 20:44הגב לתגובה זו1 0נישאר להם הרבה זמן והם מבינים או ליחיות או לחדול ולחדול פירושו היתאבדות ואת זה הם לא רוצים ויעשו הכל להצליח ולהיתגבר על המשבר שאירופה שרויה בו זמן רב עכשיו לאחר הבחירות בצרפת נפל להם האסימון וחיבים לדבר ולשנות דבריםסגור
-
4.מאוחר כבר מאוד (ל"ת)גיל 27/05/2012 19:48הגב לתגובה זו0 1סגור
-
3.משבר באויר של אירופה (ל"ת)הקץ קרוב 27/05/2012 15:00הגב לתגובה זו0 1סגור
-
2.ברור שהכלכלה שלכם יותר טובה (ל"ת)טורקי 27/05/2012 14:59הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.הכי טוב להשקיע מתחת לבלטות (ל"ת)פנחס 27/05/2012 13:03הגב לתגובה זו4 3סגור