דן מרידור ל-Bizportal: "צריך לשקול העלאת מסים, בתקציב הביטחון אי אפשר לקצץ עוד - שם הגענו כבר לתחתית"

שר האוצר בקדנציה הראשונה של בנימין נתניהו בראיון ל-Bizportal. לגבי יציבות הבנקים: "נקווה שנימנע מקריסה כמו באירופה"
 | 

"המבחן העיקרי שעומד לפנינו הוא מבחן התקציב - הדבר הכי חשוב הוא, שאנחנו צריכים לנקוט במדיניות מרסנת", אומר דן מרידור, סגן ראש הממשלה והשר לענייני מודיעין ומי ששימש בין יוני 1996 ליוני 1997 כשר אוצר בממשלה בראשותו של בנימין נתניהו. בראיון מיוחד ל-Bizportal, במסגרת סדרת הראיונות עם שרי אוצר מן העבר, מרידור מבהיר "אני הייתי במיעוט שחשב שתקציב חד שנתי הוא טוב יותר לישראל מתקציב דו שנתי, אבל זה לא מה שהכי חשוב - העיקר הוא שלא נפרוץ את מסגרת התקציב ולא נגדיל את הגירעון".

לדברי השר מרידור, "הגענו כבר לגירעון תקציבי שגבוה ממה שמותר. ב-2011 עלה הגירעון ל-3.4% מהתוצר וב-2012 אנחנו צפויים להגיע לגירעון של 3.5% -4% מהתקציב. אלה אינדיקציות לא טובות למשק וגם לא טובות למה שהמשק משדר. המשבר הכלכלי הגדול בישראל בשנות השמונים, שהוביל לתוכנית הייצוב, לימד אותנו שחייבים לשמור על איזון תקציבי. כל השנים מאז, למעט חריגות מעטות, כל הממשלות שמרו על איזון תקציבי - זה העביר מסר של התנהגות כלכלית רציונאלית".

האם לנוכח ירידת יחס החוב תוצר של ישראל אין לדעתך מקום לאפשר לגירעון לגדול קצת? "המשק שלנו נמצא ביחס חוב תוצר גדול יחסית, למרות שבשנים האחרונות הוא ירד בצורה יפה לכ-74%. אני מזכיר שלפי כללי אמנת מסטריכט, שקבעה את התנאים להצטרפות לאיחוד האירופי, התנאים הם 3% גירעון ויחס חוב תוצר של כ60%, לצערי כיום רוב המדינות באירופה לא עומדות בתנאים האלה על רקע משבר החובות שהתפתח ביבשת. לדעתי אצלנו יחס החוב לתוצר צריך להיות נמוך עוד יותר מ-60%, כי סכנת הזעזועים אצלנו יותר גדולה ואנחנו צריכים כרית ביטחון יותר גדולה. אמנם נעשתה התקדמות מאוד גדולה בממשלה הזו בצמצום היחס חוב תוצר מרמה של מעל ל-100% לרמה הנוכחית, אבל הפער שהולך ונפתח בגירעון התקציבי הוא מצב לא טוב שצריך לטפל בו בתקציב הבא".

לדברי מרידור "הגירעון גדל הן בשל הירידה בהכנסות, בעיקר בשל שחיקת היצוא והן בשל כך שההוצאות לא קטנו מספיק. בצד ההוצאות יש שני עניינים מרכזיים שהשפיעו על הגידול בגירעון התקציבי, האחד הוא תקציב הביטחון שגדל והשני הוא התקציב החברתי שגדל בעקבות המלצות טרכטנברג שבאו בעקבות המחאה החברתית".

הגענו לתחתית מבחינת הקיצוץ בתקציב הביטחון

מה דעתך על ההעלאה בתקציב הביטחון והאם צריך לקצץ בו על מנת להפחית את הגירעון? "תקציב הביטחון זה חריג ישראלי. אם אנחנו רוצים לחיות ברמת החיים של אירופה וארה"ב, שהן המדינות המובילות ב-OECD, יש לנו קושי יסודי. תקציב הביטחון שלהם מהווה רק כ-2% -4% מסך התמ"ג. לעומת זאת אנחנו היינו בשנת 1985 עם תקציב ביטחון שהיווה 25% מהתוצר, מה שהביא את המשק לקריסה. מאז הצלחנו לחתוך את הוצאות הביטחון והבנו את הכלל הבסיסי בכלכלה - אתה לא יכול להוציא את מה שאין לך. תקציב ביטחון ירד באופן משמעותי מאוד וזו אחת ההצלחות הישראליות המרשימות ביותר שלא זוכות למספיק תשומת לב, הצריכה הביטחונית ירדה מרמה של 25% אז ל-6.2% ב-2011, הרמה הנמוכה ביותר מעולם. בנטרול החלק שמעבירים אלינו האמריקנים במסגרת הסיוע השנתי, מדובר על כך שתקציב הצריכה הביטחונית המקומי, כלומר אותו החלק שנופל על כתפי משלם המסים הישראלי, עומד על כ-4.5% בלבד מסך התל"ג. זה הישג מרשים ביותר שמצביע על כך שאנחנו נהיים יותר נורמליים.

"כשאני שואל את עצמי האם אנחנו יכולים להמשיך ולהוריד את תקציב הביטחון עוד - התשובה שלי היא - לא. קודם כל לנוכח המצב הביטחוני היסודי של ישראל שהחמיר לנוכח האיומים שנוצרו באזור בעקבות האביב הערבי. המציאות היא שעשרות אלפי רקטות וטילים מכוונים אלינו מכיוון לבנון, עזה ומדינות נוספות באזור, כך שזו לא רק היסטריה של מערכת הביטחון. ההשקעה ביצירת מערכי הגנה כמו כיפת ברזל, חץ ומערכות אחרות ושמירה על צבא ברמה הגבוהה ביותר – כל אלה עולים כסף. לדעתי הגענו לתחתית מבחינת הקיצוץ בתקציב הביטחון ואולי אפילו נדרשת בו תוספת מסוימת. תביני, אנחנו ברמה נמוכה היסטורית".

אם לא בביטחון, אז האם לדעתך אפשר לקצץ בתקציבים של המשרדים החברתיים? "אנחנו עדים לגידול בפערים החברתיים במשק הישראלי וזה מה שהוביל כל כך הרבה אנשים לצאת בקיץ האחרון לרחובות. על רקע המחאה שהייתה בה מידה רבה של צדק, הממשלה הקימה את ועדת טרכטנברג, שלדעתי עשתה עבודה מצוינת והביאה להצעות טובות שאת רובן העברנו כבר לחקיקה ולביצוע. אם נעשה את ההמלצות של טרכטנברג זה יעלה הרבה כסף, למשל חינוך חינם בכל הארץ לגילאי 3-4 והחלטות נוספות שעולות כסף, לכן אין מקום לקצץ עוד בתקציבים החברתיים".

למרות שזה לא פופולרי – צריך לשקול להעלות מסים

אז מה שנשאר זה להעלות מסים? "קשה מאוד יהיה להוריד עוד מהתקציב הן הביטחוני והן החברתי, אבל צריך לשמור שהגירעון לא יגדל. על פי ההערכות, הגירעון כבר צפוי להוות 3.5%-4% מהתוצר ב-2012 בזמן שהמתווה עליו הכריזה הממשלה היה לגירעון ברמה של 2.5% מהתוצר ואני מוטרד מהמגמה הזו. יכול להיות שירדנו לשיעור מסים קצת נמוך מדי. אמנם להורדות המסים, בעיקר המסים הישירים, היה הגיון בכך שהן עודדו את הפעילות הכלכלית במשק. אבל כיום בשעה שרק כ-42% מהכנסות המדינה מגיעות ממסים - לדעתי צריך לשקול להעלות את המסים, למרות שזה לא פופולרי.

"אם אנחנו רוצים לשמור על רמת חינוך, בריאות, רווחה וביטחון סבירים אני לא חושב שאפשר לעשות זאת על חשבון הגדלת הגירעונות וצריך יהיה או להקטין את ההוצאות באיזו שהיא דרך של התייעלות וחיסכון או להגדיל את ההכנסות. אני לא פוסל בחינה של העלאת מסים, גם ישירים וגם עקיפים, מע"מ הוא מס שיותר קל להטיל אותו אבל הוא מאוד רגרסיבי. עשינו כמה רפורמות חשובות מאוד במסגרת ועדות טרכטנברג והריכוזיות, שיכולות להוביל לירידת מחירים, ולדוגמא אנחנו רואים את המחירים בתחום הסלולר כבר יורדים בעקבות הרפורמה שהובלה הממשלה. אם המחירים במשק ירדו זה בהחלט יקל על האזרח, גם אם המסים יעלו".

הירידה בהכנסות המדינה – לא כל כך זמנית

האם אתם לוקחים בחשבון שהכנסות המדינה צפויות לגדול מכיוון תגליות הגז? "צריך להיזהר מיד קלה מדי על הגירעונות כאילו זה דבר שאין לו מחיר. אנחנו צריכים להיות עם יד מאוד קפוצה - זאת האמת וצריך לנהוג באחריות ולא בפופוליזם. יש הצדקה כלכלית בהגדלת הגירעון אם יש ירידה זמנית בהכנסות והן צפויות לחזור ולעלות במהרה, אז לא כדאי למשוך את הפעילות של המשק מטה על ידי גידול במיסוי, הבעיה היא שאני לא חושב שהירידה בהכנסות היא כל כך זמנית. אני לא רואה את העולם נחלץ מהצרות ומתחיל להגדיל את הביקוש כל כך מהר.

"אני מברך על תגליות הגז ועל העלאת התמלוגים והמס בעקבות ועדת ששינסקי, אבל אני לא בטוח שההכנסות שצפויות להיכנס למדינה מאפיק זה יגיעו כל כך מהר. אני לא בטוח שמשם יגיע הגידול בהכנסות כבר בשנים הקרובות. זה תהליך ארוך יותר".

מקווה שהמערכת הבנקאית תימנע מקריסה

אנחנו רואים סערה אדירה במערכת הבנקאות באירופה, מה דעתך על המצב של הבנקים בישראל והאם הם ערוכים למצב בו המשבר האירופי יתפשט? "המערכת הבנקאית הישראלית עברה את המשבר הפיננסי העולמי בהצלחה והיא במצב טוב מאוד לדעתי, גם בזכות פיקוח היתר של וגם בעקבות העלאות דרישות הלימות ההון, בינתיים זה עובד טוב ואני מקווה שזה ימשך כך. אני מקווה שכל גופי הפיקוח ורשויות ההגבלים ימשיכו לעשות מה שצריך על מנת לשמור על בריאות המערכת, זה לא אומר שלא יהיו צרות אבל אני מקווה שנימנע ממצב של קריסה כמו שאנחנו רואים כרגע באירופה.

העובדה שבעולם כולו הייתה קריסה של המערכת הבנקאית ואצלנו לא - זה לא מקרה. אנחנו את הלקח שלנו כבר למדנו בשנות ה-80' לאחר קריסת מערכת הבנקאות בעקבות ויסות מניות הבנקים, שהובילה להלאמה של הבנקים הגדולים - מאז השכלנו לתקן את המצב וזה מה שעזר לנו להיות מוכנים הפעם".

קדימה הייתה צריכה להיות בממשלה כבר לפני שלוש וחצי שנים

מה היתרונות שאתה רואה בממשלת האחדות הלאומית שהוקמה לאחרונה? "הייתי חבר בממשלת האחדות הלאומית עד 1990 שבה היו קרוב ל-100 חברים בקואליציה, ממשלות כאלה הצליחו לעשות דברים גדולים בעבור מדינת ישראל בזכות הכתפיים הרחבות שהיו להן בכנסת. נחלצנו אז מהמשבר הכלכלי החמור ביותר בתולדותינו ויצאנו מלבנון, שני דברים שהיו קשים ביותר גם מבחינה פוליטית. כיום אנחנו לא במצב קשה כמו אז, מצבנו טוב בהרבה כיום, אבל לדעתי ממשלה רחבה כזו יכולה לקבל החלטות בלי להסתכל ימינה ושמאלה כל הזמן, כדי לראות מה אומרת סיעה אחת ומה אומרת אחרת. אני מאוד מרוצה שיש ממשלה רחבה ששום גורם לא יכול להפיל אותה.

"כדי לנהל ממשלה כמו שהייתה עד עכשיו, עם 67 ח"כ כשלמפלגת השלטון אפילו אין בה רוב, צריך להיות רב אומן ואני חושב שנתניהו עשה את זה בהצלחה מרובה, אבל זה מאוד מקשה, כי אתה לא יכול לנוע תמיד לכיוון שאתה חושב שהוא נכון או לכיוון שהעם חושב שהוא נכון ולפעמים העם צודק. אתה תלוי יותר מדי בכל מני כוחות. אני חשבתי שקדימה הייתה עושה נכון אם הייתה נכנסת לממשלה כבר לפני שלוש שנים וחצי. אז זה לא נסתייע ועכשיו זה הסתייע - וטוב שכך".

הישראלי המצוי מרגיש שלא סופרים אותו

האם הממשלה הרחבה תהיה קשובה יותר או אטומה יותר לצרכי העם, הרי אמרת שהמסים הולכים לעלות? "חלק מהמחאה החברתית נגע ליוקר המחיה ואנשים אמרו שהם לא מצליחים לגמור את החודש כשהמשק פורח. עיקר הטענה שלהם הייתה – 'למה זה לא מגיע אלינו?'. חלק מהתשובות שוועדת טרכטנברג נתנה קשורות בהגברת התחרותיות תוך טיפול נקודתי בכשלי שוק שנובעים משליטה מונופוליסטית. ההבנה היא שבעולם פתוח יש להגן על הצרכנים ולא על היצרנים. ממשלה רחבה יכולה לטפל ביתר קלות בכשלי שוק אלה ולהוביל לירידת מחירים מול גורמי הכוח במשק. אבל צריך גם להבין שרמת החיים עולה וכך גם ההוצאות השוטפות שאינן דומות למה שהיה בעבר. כשהילדים שלי נולדו לא היו טיטולים או פלאפונים, אני שמח על זה שיש את השיפורים האלה היום ולא הייתי מוותר עליהם, אבל זה עולה כסף והמחייה בעולם המודרני יקרה יותר".

איך אתה רואה את חלוקת הנטל בין הקבוצות השונות בעם? "לפי דעתי התלקחות המחאה החברתית נבעה מכך שחלק גדול מאלה שיצאו לרחובות היו 'הישראלי המצוי', שהרגיש שאת הישראליות הנורמטיבית של אלו שמשרתים בצבא ועובדים - לא סופרים. שיש קבוצות אינטרסים במדינה שמצליחות להיות יותר קרובות לצלחת. ההרגשה שלהם הייתה, אולי בצדק - 'אני לא שם'. הם הרגישו שבממשלה כשמקבלים החלטות לא סופרים אותם למרות שהם אלו שנושאים בנטל. הם אמרו לעצמם - 'אני שהייתי המודל המקובל והמודל לחיקוי לא זוכה למה שזוכות קבוצות אחרות באוכלוסייה שתרומתן קטנה משלי - על זה אני מוחה'".

מי יותר יהודי - מניח תפילין או משרת בצבא?

איך אתה חושב שהממשלה יכולה לתקן את העיוותים החברתיים האלה? "למשל בעניין ההתחמקות מנטל השירות הצבאי, פעם ניתן פטור רק לעילויים בודדים בתורה, אבל מאז זה הפך לשיטה המונית להתחמקות מחובת השירות הצבאי. אני חושב שלא רק שזה לא נכון מבחינה דמוקרטית, אלא שגם מבחינה יהודית זו עברה. בעיניי, יהודי בישראל שאולי לא מניח תפילין אבל משרת בצבא הוא אולי יותר יהודי מזה שמניח תפילין אבל לא משרת בצבא. לדעתי השתמטות ממצוות ההגנה על הארץ זה דבר חמור. אני חושש שהגענו למצב חמור שמהווה גם בעיה חברתית גדולה.

"הממשלה הרחבה שהוקמה תוכל להערכתי להעביר את השינויים הנדרשים בחוק טל כל שגם החרדים ישתתפו בנטל הציבורי בישראל, זה לא יקרה ברגע אבל המצב הנוכחי לא יישאר. אנשים לא מוכנים לסבול אי שוויון לאורך זמן, ובצדק. לדעתי רק ממשלה רחבה יכולה להתחיל לשנות את האזימוט בנושא הזה".

המצב בשוק הדיור מטריד הרבה מאוד ישראלים, איך אתה מעריך את טיפול הממשלה בנושא זה? "למרות שזה נושא חשוב שעלה במהלך המחאה, אני לא חושב שהדיור היה לב העניין של המחאה החברתית ואני גם לא חושב שלכל הקבוצות שהיו מיוצגות במחאה היו את אותם האינטרסים. מחקר של בנק ישראל מראה שבשוק הנדל"ן יש מחזוריות וההשפעה על המחירים בשוק היא תהליך שאורך כשנתיים בין הזמן שמזהים את הגידול בביקוש ועד שההיצע בשוק גדל.

"אנחנו כבר מתחילים לראות את הירידה במחירי הדיור ואני מצפה שמחירי הדיור ירדו עוד אחרי שהגענו לשיא במונחי מספר המשכורות הנדרשות לקניית בית בישראל. הממשלה עשתה לא מעט בכל הנוגע לשיווק קרקעות ובענייני תכנון, אבל אנחנו באמצע התהליך והוא עדיין לא הסתיים".

תגובות לכתבה(31):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 31.
    ההטפה של דן מרידור.!
    חיים כהן 17/10/2012 10:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ממי אתה רוצה לגבות עוד מסים.? לא די במה שעשיתם בקדנציה הארורה הזאת תחת שלטונכם.? תרמית המים, תרמית הדלק, והחשמל.מחירי המזון,תתבישו לכם לפני שאתם פותחים את הפה להעלות מסים שישלמו אלה שמשתכרים מכספי-הציבור תחילה.
    סגור
  • 30.
    העם אמר את דברו
    צבריקו 20/06/2012 15:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    העם נגד העלת מסים, נקודה
    סגור
  • 29.
    זה לא עניין של פופולריות אי אפשר לחיות מ 4K (ל"ת)
    תתעוררו שם 30/05/2012 18:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 28.
    דן אומר דור אין נושא שלא מתבטא בו
    יככ 30/05/2012 16:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אבל בינינו האיש מעוגג דשן מכל הכיוונים, כשרצו למנות את פרץ לשר הבטחון, פתאום נזכרו שמרידור עדיף\ כל הזמן מנפנפים בבאיש, מראיינים אותו תחת כל עץ רענן , מה באמת עשה מרידור בשביל המדינה? חוץ מאשר לדבר. מי שמע שקיצצו בתקציב הביטחון,"? אני כל הזמן שומע שרוצים לקצצ אבל במקום זה רק מעלים אז מהו סח ההזוי הזה?הוא רק חולב משכורות שמנות, דרך התפקידים שמרעיפים עליו. אני לא יודע למה? קצת שקט מרידור.
    סגור
  • 27.
    שר ללא תיק על חשבוננו אחרת איך יקבל משכורת (ל"ת)
    יעקב 30/05/2012 15:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 26.
    צריך לשקול לצמצם מספר השרים מארבעים לעשרה. (ל"ת)
    גד 30/05/2012 15:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 25.
    תקציב הבטחון בתחתית? -הצחקת אותי
    ליאור 30/05/2012 13:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רק בקיצוץ של של שעות טיסה של אימוני קרבות אויר-אויר שמנופחים מעל כל פרופורציה ביחס לאיום מחילות האויר שסביבנו אפשר לחסוך מאות מליונים. מתי בפעם האחרונה היה קרב אויר אויר באיזור??? גם אם יקוצצו 30 או 50% תישמר העליונות האוירית. וזה עוד לפני שדיברנו על גיל הפנסיה המוקדם....
    סגור
  • 24.
    30 שנה בפוליטיקה ולא עשה כלום!
    שי 30/05/2012 13:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה שמעניין אותו זה רק להזיז את הגבול טיפה ימינה או שמאלה. עצוב מאד!!1 30 שנה בפוליטיקה ולא עשה כלום!
    סגור
  • 23.
    דן מרידור
    יהודה 30/05/2012 13:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לך לעבוד בשוק הכרמל ואל תיתן עצות למה לא לקצץ מהביטחון . פיקוד הצבא ולא הלוחמים בחייל אשמים ,הפיקוד והשרים אחראים לבזבוז שקיים בצבא במילירדיי שקלים בשנה.
    סגור
  • 22.
    לידיעתך נושא הדיור הוא הנושא החשוב ביותר לרוב הישראלים
    אלי 30/05/2012 13:30
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אחרי קניית דירה הישראלים מהמעמד הבינוני הופכים להיות עניים.
    סגור
  • 21.
    קיצוץ קודם בממשלה המשתרעת מקיר לקיר
    רנה 30/05/2012 13:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא מזמן הוספתם לעצמכם 1000 שקל במשכורת ללא הנדת עפעף מה עם כל ההטבות המפליגות שיש ליושבי הכנסת טלפונים עיתונים מכוניות והיריעה קצרה מלהכיל התחילו בדק בית אצלכם פחות שרים שרים בלי תיק ועם תיק שלא עושים מאומה מלבד אחיזה בכסא בטלו את מוסד הנשיאות הבזבזני ועוד גם בצבא אפשר עוד לקצץ יציאה לפנסיה בגיל 65 כמו בצבא האמריקאי
    סגור
  • 20.
    יש פתרון נורא פשוט והוא
    אנונימי 30/05/2012 13:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    להפסיק את בזבוז הכספים בכל האזור שנקרא מעבר לקו הירוק, איו"ש.
    סגור
  • 19.
    "האם הממשלה תהיה קשובה יותר או אטומה יותר לצרכי העם"
    חגיגת פופוליזם 30/05/2012 13:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    על כפות המאזניים צרכי העם או .....צרכי העם עוד לא יצאנו מהגלות ומ"ועד הקהילה" ומ"מלכות רשעה" ועוד לא הפכנו למדינה ריבונית. הפופוליזם יהרוס את המדינה הקטנה והיחידה ליהודים. הממשלה הגרועה ביותר עדיפה על אנרכיה וביחוד שממשלה זו מתפקדת לא רע בכלל.
    סגור
  • 18.
    האמת על דן מרידור
    ממורמר 30/05/2012 13:17
    הגב לתגובה זו
    3 1
    דן מרידור ידוע לאורך שנים בהתבטאויותיו הבלתי-חברתיות. כך לדוגמא, אמר כי לא מבין מה הבעיה עם מחיר הדלק ושמחירו צריך לעלות ל-10 ש"ח, או שלא רואה שום בעית נדל"ן ברחוב בו הוא גר... מדובר באיש מנותק, חזיר, שצריך לצאת במהירות מהחיים הפוליטיים
    סגור
  • 17.
    מרידור=0
    אורן 30/05/2012 13:10
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אולי אדון לא יוצלח ומיותר תעשה משהו מועיל לשם שינוי ותקצץ אצל החרדים שמחזיקים לכם את הקואליציה וגם עושקים את המדינה?
    סגור
  • 16.
    ציבורי ופרטי,חינוך=ניהול כושל=בזבוז כסף=עם הפראייר משלם (ל"ת)
    מוסדות ציבורי=גנבים 30/05/2012 13:03
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 15.
    תקצצו בפנסיות של משרד הבטחון
    אזרח פרייאר 30/05/2012 13:01
    הגב לתגובה זו
    2 0
    עשרות מיליארדים נזרקים שם, אנשים חיים על חשבון הציבור, הגיע הזמן לחתוך בפנסיות המטורפות.
    סגור
  • 14.
    תוריד את השכר שלך ושל הלא עושים כלום (ל"ת)
    לך לקימינימט 30/05/2012 11:16
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 13.
    מצידי אל תעשו כלום
    אנונימי 30/05/2012 11:11
    הגב לתגובה זו
    1 0
    חצי מהצעירים כבר מסתובבים בחו"ל במיוחד המשכילים והמדענים מה יש להם לחפש פה?
    סגור
  • 12.
    בושה כך הוא מדבר?
    אנונימי 30/05/2012 10:50
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שוק הדיור לא היה הסיבה למחאה? עוד מנותק מהעם עם כמה דירות ? אז מה העם בכה כי אין לו כסף לקנות פסק זמן וקוטג' מסריח. אבל יש לו כסף לדירה במליוני דולרים? עלבון לאינטליגנציה של העם אבל כנראה זה מה יש פה
    סגור
  • 11.
    צריך ראשית כל לקצץ ב 120 חברי כנסת
    אנונימי 30/05/2012 10:48
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לצמצם ל 60 בינכה הם לא שוים כלום. בינכה ביבי מזמין ועדות כבקשתו שיעשו כדברו כמו ועדת טרכטנברג השקרן. אין פה דמוקרטיה יש משטר מלוכני פרעוני. מענים את העם פרעה
    סגור
  • 10.
    אודי
    חמודי 30/05/2012 10:48
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לכאורה שר ברמה גבוהה מהרבה שרים .בפועל חוץ מלדבר בלי ח"ח להרגיז את הבוס, לא תורם הרבה וכנראה שגם דואג היטב לאשתו.כחלון צריך לפתוח לשרי הממשלה כולל מרידור כיתת לימוד
    סגור
  • 9.
    מה עם ההון השחור
    אנונימי 30/05/2012 10:47
    הגב לתגובה זו
    6 0
    מס הכנסה לא יודע איזה עסקים שחורים יש פה? שיבדקו את תעשיית החתונות רקדנים בחתונות מרויחים כ 35000 שח בחודש חצי מזה שחור אם לא יותר. חיים כמו מלכים ומס הכנסה לא מצליח למצוא אותם? בושה
    סגור
  • 8.
    התקציב שגדל בדיחה
    אנונימי 30/05/2012 10:45
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ועדת טרכטנברג עשתה מה שביבי אמר לה כלומר סידרו את העם ההטבה לאב לילד עד גיל 3 בדיחה. גן חינם גם כן בדיחה . ההורים ישלמו בסוף יותר. על מועדונית וכו'. כל סכום שיחסך ישולם עליו מס שאר העם נדפק עם המס של 25% על הבורסה. כך שהעם הפסיד והממשלה הרויחה. רק עם מטומטםן כמו הישראלים לא יודע לעשות חשבון ולראות שלא קרה כלום לטובתו להפך. וגם מחירי הדירות עדיין בשמיים
    סגור
  • 7.
    תטפלו בחרדים,בועדים הגדולים בטיקונים וגם בצבא ובממשלה (ל"ת)
    סופרנו 30/05/2012 10:34
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 6.
    30% מהאוכלוסיה משלמים מיסים וזאת התוצאה...
    עובד אדמתו 30/05/2012 10:33
    הגב לתגובה זו
    6 0
    הממשלה סוחטת עוד ועוד את מעמד הביניים שעובד ומשלם מס במקור בזמן שמגזרים שלמים נהנים משירותי בריאות, ביטוח לאומי ועוד...
    סגור
  • 5.
    למה אתה לא ממליץ לעשות קיצוץ במשכורות של 120 ח"כים?
    למרידור 30/05/2012 10:26
    הגב לתגובה זו
    5 0
    נתחיל עם לשכות הנשיא בעבר מה זה השטויות שהם עדיין צריכים לשכה מזכירה רכב והוצאות? כספי רזרבות שנשארו משנים קודמות, כל שנה נשאר ופוףף בדצמבר נעלם. תקציב הביטחון שרובו על משכורות לאנשי קבע מיותרים, ראה את המצב במחסני החירום של היחידות הלוחמות פשוט ריק.
    סגור
  • 4.
    מספיק לעשוק את הציבור!!!!
    or 30/05/2012 10:20
    הגב לתגובה זו
    6 0
    לשדוד את העשיריםםםם
    סגור
  • 3.
    למה לא תקצצו לעצמכם לפי שאתם מעלים לנו את המסים (ל"ת)
    קיצוץ במספר השרים 30/05/2012 10:19
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 2.
    מעניין לראות מה חושבים כעת מי שהיו שם (ל"ת)
    אחלה סדרה 30/05/2012 10:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    איפה ירון זליכה , (ל"ת)
    בא 30/05/2012 10:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות