מחקר: "אולימפיאדה היא השקעה גרועה, הקשיים צצים כשהחגיגות מסתיימות"
ב-27 ביולי יתחילו המשחקים האולימפיים שיתקיימו השנה בלונדון. ההתרגשות בעולם עצומה והבריטים שעמלו על הההכנות לקראת האירוע הענק שמתקיים כל 4 שנים מצפים להכנסות גדולות.
יפתח דרורי מ-ForexTrading ישראל טוען שלבריטים צפויה אכזבה. "אולימפיאדה היא לא ממש עסק רווחי", הוא קובע בהחלטיות, "למעשה אולימפיאדה או מונדיאל - שני האירועים הגדולים בעולם, הם השקעות גרועות".
לא לומדים מההסטוריה
ההסטוריה מראה ש"כל אירוע ספורט מוביל לגידול זמני בהכנסות המדינה", מסביר דרורי, "כסף זר שנכנס למדינה בהיקפים עצומים וגידול של עשרות ומאות אלפי משרות אמורים לחזק את המטבע המקומי".
"הבעיה היא הזמניות של התהליכים ורואים את את הקשיים הכלכליים לאחר שהחגיגה מסתיימת", הוא מנמק. ממחקר הסטורי שערך, עולות דוגמאות רבות לכך. בסידני 2000, אוסטרליה הייתה כלכלה מתפתחת בקצב מהיר אשר השקיעה 7 מיליארד דולר בהכנות. בהמשך, נוספו לה 90 אלף משרות והמשחקים תרמו לה 2.9% לתמ"ג באותה שנה. למרות זאת, הדולר האוסטרלי נחלש 26% מול הדולר האמריקני בשנת האולימפיאדה. בשנתיים לאחר מכן, לאחר שההשפעות התפוגגו, המטבע התחזק ב-23% מול הדולר האמריקני.
במדינות החזקות כלכלית, קשה יותר לראות את ההשפעות המזיקות. המשחקים של סין 2008 , ארה"ב 1996 והמונדיאל בגרמניה 2006 נחשבו כ"הצלחה כלכלית", אך צריך לזכור שהשפעות האירועים על הכלכלות העצומות מינוריות יחסית.
המצב הכלכלי בבריטניה והשפעה אפשרית
המשק הבריטי התכווץ ברבעון הראשון של 2012, בעיקר על רקע מצב הנדל"ן הקשה. בכך, חזרה בריטניה למיתון נוסף לאחר זה של 2008 ונכנסה רשמית למיתון כפול, לראשונה מאז שנות ה-70'. הבנק המרכזי נלחם בעור שיניו (ותוכניות התמריצים אינסופיות) על יציבות כלכלית. על כן ניתן לשער שההשפעה עליה תהיה בין זו של המעצמות הגדולות לבין ההשפעה על מדינות פחות חזקות כלכלית. "הבריטים אמנם מנסים לבדל את עצמם מאירופה ולכן נחשבים ככלכלה מובילה אבל הם לא במצב טוב", טוען דרורי.
מדינות המתפתחות מספקות מקרי מבחן נוחים יותר להשפעת אירוח אירוע ספורט בסדר גודל כזה. דרום אפריקה אירחה בשנת 2010 את המונדיאל והמבטע המקומי התחזק ב-19% מול הדולר. "מאז חלפו שנתיים ועם התפוגגות החגיגות ופיטורי העובדים הרבים שהתווספו חזר הראנד ונחלש בכ-33%", אומר דרורי. הסיפור של יוון מוכר יותר. לאחר שאירחה המשחקים האוליפיים של 2004, 8 שנים אחרי, יוון עדיין משלמת את חובותיה. "ברור שהאולימפיאדה לא יצרה את מצבה הקשה של יוון אך היא כמובן אינה תורמת לשיפור המצב".
מספר ההצלחות באירוח אירועי ספורט זעום. בסיאול 88' ובלוס אנג'לס 84' הרוויחו בין 300 מיליון דולר ל-600 מיליון דולר. ועדיין, "נכון שהשורה התחתונה מראה לעיתים רווח אך מעורבים כאן 'משחקים חשבונאיים'. רוב ההשקעה נרשמת 'כעלות שקועה' - עלות אשר איננה נחשבת כאשר באים לבדוק את הרווח וההפסד" הסביר דרורי והדגיש, "מאז אף אולימפיאדה לא הצליחה להרוויח. הרוב סיימו את המשחקים במינוס".
לסיכום המחקר ההסטורי אומר דרורי, "כלכלות שהיו במצב טוב לפני לא הושפעו מהותית. כלכלות שהיו במשבר קודם לכן, כמו יוון או דרום אפריקה נפגעו קשות. להערכתנו, כנראה שזה גם התהליך שנחזה בו בבריטניה. להערכתנו עד לסוף השנה עשוי הצמד פאונד-הדולר לרדת עד לשער של 1.37 המשקף היחלשות של 13%. הכיוון בהחלט עשוי להיתמך גם על ידי המגמה העולמית אשר נשלטת על ידי הדולר".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מדינה שלוקחת על עצמה לקחת עול כזהכנראה מגיע לה 22/07/2012 07:29הגב לתגובה זו0 0והאזרחים משלמים את המחירסגור