אילן פלטו: "האוצר ורשות ני"ע עסוקים במלחמות של אתמול, ופה השוק משותק"

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות בשיחה עם Bizportal על מצב בשוק המקומי. "הרגולציה מערימה קשיים, והמוסדיים מסיטים כספים לחו"ל"
יעל גרונטמן | (9)

"הקשר בין תפקוד החברות הציבוריות לתפקוד שוק ההון והבורסה הוא ברור - החברות זקוקות לשוק ההון כדי לגייס הון שיעזור להן להשקיע, להתפתח לצמוח ולהשקיע שוב. כשזה לא קורה, כמו עכשיו - זה פוגע בכל המשק, וזה המצב עכשיו", כך אומר אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות בשיחה עם Bizportal.

לדבריו, "הקשיים והנטל שמוטלים היום על החברות הפרטיות שרוצות לגייס הון ציבורי בשוק ההון הם בלתי אפשריים. הנטל הרגולטורי הוא אדיר והעלויות שנדרשות לשם גיוס ראשוני בבורסה מהוות חסם ממשי בעבור מרבית החברות הבינוניות והקטנות. לכן החברות לא רק שלא נכנסות לבורסה, אלא 30 חברות נמחקו ממנה בשנה האחרונה. זה רק המעגל הראשוני והוא בהחלט בעייתי.

"אנחנו פנינו גם למשרד האוצר גם לרשות ני"ע וגם למשרד המשפטים והבהרנו להם שהם עסוקים היום במלחמות של אתמול. אני מתכוון למלחמתם בריכוזיות או בשכר הבכירים. הם חייבים להבין שהסנקציות עליהם החליטו הרגולטורים בעבר והם מטילים אותם על השוק כיום גורמים להרעה של התנאים בהן פועלות החברות כיום עוד יותר. אנחנו חושבים שבמצב המשברי בו נמצא העולם והמשק הישראלי - הממשלה היתה צריכה לעשות יותר על מנת לתמוך בחברות הציבוריות בפרט ובמגזר העסקי בכלל".

פלטו מציין כי איגוד החברות הציבוריות ביקש להקל בכמות הדוחות שהחברות נדרשות להגיש. ונותן כדוגמה את אסם שמגישה דוחות בישראל 4 פעמים בעוד שהחברה האם השוויצרית, נסטלה נדרשת להגיש דוחות מלאים רק פעמיים בשנה. גם התיקון האחרון בעניין שכר הבכירים, תיקון 20, במסגרתו נדרשות החברות להקים ועדת תגמול מיוחדת ולרוץ לאסיפה כללית על כל החלטה מכביד, מסרבל ומייקר מאוד את התפקוד של החברות.

לדעת פלטו גם הטיפול הממשלתי בעניין הריכוזיות הוא מופרז. ונותן כדוגמא את שוק הסלולר המקומי. לדבריו, "גם סלקום גם פרטנר וגם פלאפון עדיין נמצאות בפירמידות של חברות ההחזקות הגדולות בשוק, וראו זה פלא - יש תחרות בשוק התקשורת הישראלי. חוסר הודאות הרגולטורי שכל יום מביא איזו תקנה חדשה לענפים השונים בשוק מוביל לחוסר אטרקטיביות של ישראל בעיני המשקיעים. "אם אפשר לפעול במדינות שבהן הרגולציה קלה יותר אז אין שום טעם או הצדקה להתעקש על פעילות פה"

לסיכום אומר מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות "אם הרגולטורים יעודדו חברות קטנות ובינוניות להיכנס לבורסה - גם המחזורים יגדלו. אם לא יאלצו חברות להימכר בגלל הריכוזיות - תמנע טלטלה מיותרת בשוק. אי הוודאות היא שהורסת את הבורסה. לגופים המוסדיים הפועלים בשוק ההון כגון קרנות הפנסיה לא חסרים מקורות כספיים שאותם הם צריכים לנהל, אבל הם מוציאים את הכספים האלה יותר ויותר לחו"ל על רקע הקשיים שמערימה הרגולציה הישראלית ולמעשה מכבידה ומשתקת את התפקוד של השוק".

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    bvcx 15/08/2012 12:24
    הגב לתגובה זו
    אנשים רעים . אנטרסנטים , ארץ איש אוכלת יושביה, מעטים האנשים שעושים טוב ועוול הוא רק בגללם לעשות הכללות. העם הולך כעדר (עיוור)אחרי המנהיגים .לא שמים עלינו מתיי העם הזה יבין כבר? רק על הכסא שלהם ועל התנאים הטובים שמקבלים מעצם תפקידם זה מעניין אותם .חבל על העם הזה בעצם לא חבל.
  • 8.
    מנחם 15/08/2012 11:57
    הגב לתגובה זו
    בורסה היא מקום שאפשר לגייס בו כסף למעין שותפות בחברות ושותפויות לצורך היתרחבות עסק(גם המדינה מרוויחה מיזה ) שותפות שעל הרשות לפקח שתיהיה הוגנת עם המשקיעים שמשקיעים כספים עודפים שבמקום ילכו להשקעות בחול או נדלן יבואו לבורסה שלנו לצערי הממשלה חטאה ועשתה הכל לרעת המשקיעים וברצף חוק שישנסקי היתעלם מהמשקיעים שהשקיעו בתגליות קיימות ותומחרו בהתאם היתעלמות נוספת ואולי הגרועה מכל היא הרגולציה והביוקרטיה כמו למשל חברה שמפיקה נפט ממגד 5 ביקשה למעלה משנה וחצי אישור לקידוח עם סיכויים גדולים צריכה אישור של וועדה מחוזית לבניה תמוה הדבר שלא לדבר שישנו את החוקים תוך כדי דבר שמשריש את אמינות המדינה בפני אזרחים וחבל כמו שזה ניראה שדות קפריסין ולבנון יעשו יצוא לפנינו למרות שישראל מצאה למעלה מעשור לפניהם גז וקצת נפט אפילו
  • 7.
    לכשיבינו יהיה מאוחר 15/08/2012 10:25
    הגב לתגובה זו
    שם בראש סדרי העדיפויות שוק ההון ורק אח"כ תעסוקה וכל השאר כי זה הדבר היחיד שיכול להוביל תהליכים ארוכי טווח שוק ההון פה עדיין לא מבינים זאת וכשיבינו יהיה כבר מאוחר הם נגררים אחר הארועים ולא מסוגלים ליזום שום דבר חיובי חוץ מהטלת מיסים זה מתכון לכישלון ואומר שלמעשה אין להם אופק הם גידלו פה דור של ספקולנטים שמנווטים את שוק ההון להימורים פרועים בלי שאף אחד יפריע להם אם זה היה בארה"ב מחצית מפעילי שוק ההון היו יושבים בכלא בטענה של הגנת המולדת הספקולנטים האלה הם האוייב של המדינה ופה המדינה היחידה בעולם שנותנת יד חופשית לפעילות כזו בלי שהנגיד ובלי ששר האוצר יהיו בכלל מודעים לכך
  • 6.
    אלי שני 15/08/2012 10:22
    הגב לתגובה זו
    הרסו את שוק ההון ואחר כך מתפלאים בצמרת הכלכלית שהכנסות המדינה ממיסים קטנות ב 15 מיליארד ש"ח מהתחזיות המוקדמות
  • 5.
    15/08/2012 10:20
    הגב לתגובה זו
    יש צורך בהגנה על כספי המשקיעים אם אילן מציעה להקל אז ללא ספק יש לודא ששכר הבכירים (פרטי וציבורי) ןיחס הון עצמי להון זר יהיה כזה שהבעלים יהיו הרגולטורים עד שכספי המשקיעים יוחזר. אחרת כספנו יעלם.
  • 4.
    gg 15/08/2012 10:17
    הגב לתגובה זו
    זה מה שהם משדרים ומה שרואים בבורסה זו בבואה של הממשלה הם לא מבינים כלכלה אלא עושים את עצמם מבינים הלך להם קלף לפני שנתיים ומיצו אותו בדרך הגרועה ביותר נתנו לכל מיני פושעים להשתלט על שוק ההון המקומי עד שלא נשאר ממנו כלום והם יושבים שם בחיבוק ידיים כי הם פשוט לא מבינים את המשמעות ולא יודעים מה לעשות בכלכלה החכמה היא ליזום ולא לתת לארועים לרדוף אותך את זה הם לא מבינים וראינו ביטוי מובהק לכך במהלך המחאה החברתית הם פשוט לא יודעים להנהיג והלכו כל הפירות שהושגו בעבר
  • 3.
    ניקל 15/08/2012 10:16
    הגב לתגובה זו
    אין מקום לשכמותך בשוק ההון. כולם פה נוכלים גנבים וגזלני תמימים... המדינה וצרכיה, ההגיון הכלכלי מעניינים כקליפת השום... סדום ועמורה, מגעיל פה.
  • 2.
    לייק גדול לטענות . (ל"ת)
    shlomcho 15/08/2012 10:15
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    איתן 15/08/2012 10:12
    הגב לתגובה זו
    בשנה שבה הבורסה בשפל של שנים עם מחזור מגוחך וחברות שנמחקות מהמסחר בזו אחר זו.