"תושבי הפריפריה לא רוצים לשלם 'קנס' על כך שעברו לגליל ולנגב"

כך אומרים בהתאחדות בוני הארץ ברקע לתוכניות האוצר להעביר מייזמי תחבורה לידיים פרטיות. "הפיכת של פרויקטים בתקציב המדינה לפרויקטים במימון המגזר הפרטי כיום , תהייה בכיה לדורות"
לירן סהר | (2)

משרד האוצר צפוי לפגוע במסגרת הקיצוצים בתקציב המדינה בתשתיות התחבורה ולהפנות פרויקטים למימון המגזר הפרטי במסגרת מייזמי PPP כדוגמת כביש 6.

צעד זה צפוי לאור מחנק האשראי בענף הנדל"ן והתשתית, להקשות על חברות קטנות ובינוניות להשיג מימון מאחר ולא ברור אילו בנקים יוכלו להקצות תקציבים כל כך גבוהים לצורך מימון הפרויקטים. בנוסף, תהליכי הסגירה הפיננסית של פרויקטים מסוג זה נמשכים שנים.

בהתאחדות בוני הארץ טוענים כי יישום המהלך יפגע בצמיחת הענף, יעכב את הקמת הפרויקטים , יחייב את האזרחים בתשלום אגרה על נסיעה בכבישים בפריפריה ויפגע במגמה המבורכת של גידול בביקושים לדירות בפריפריה על פני אזור המרכז. "פרויקטים בשיטת PPP / BOT/ PFI פוגעים בתחרות בענף התשתיות שכן רק מגה חברות יכולות להשתתף בהן והקבלנים הישראלים יוותרו ללא עבודה ויאלצו לנקוט בצמצומים ופיטורי עובדים."

בנוסף, בהתאחדות מסבירים שתושבי הפריפריה שממתינים לשיפור הנגישות לאזור המרכז לא רוצים לשלם "קנס" על כך שעברו לישובים בגליל ובנגב בדמות אגרת כבישים. "אנו עדים בשנים האחרונות למגמה מבורכת של מעבר תושבים מאזור המרכז לפריפריה , על מנת לעודד מגמה זו יש להמשיך ולפתח במהירות כבישים , מחלפים ורכבות באמצעות קבלני ישראל שיקלו על הגישה למרכז ולא להיכנס שוב להרפתקאות שסופם לא ידוע."

אילן מרדכי , יו"ר אגף קבלני התשתיות וסגן נשיא התאחדות בוני הארץ ציין כי לא רבים זוכרים אולם כביש עוקף קריות היה אמור להבנות במסגרת פרויקט BOT ולהיות כביש אגרה. "בשנים 2008-2009 במסגרת תוכנית ההאצה הכלכלית הוחלט להסב אותו למכרז רגיל של תכנון וביצוע שבו זכתה חברת שפיר כמתכננת ומבצעת הכביש בתקציבי ממשלה. כיום אנו רואים כי זו הייתה החלטה נכונה. החברה הצליחה להשלים את הכביש לפני הזמן המתוכנן ותושבי חיפה והצפון יוכלו ליהנות כבר בתקופת החגים מכבישים חדישים ומהירים ללא פקקים ומבלי לשלם אגרה."

מרדכי מוסיף, כי "הפיכת של פרויקטים בתקציב המדינה לפרויקטים במימון המגזר הפרטי כיום , תהייה בכיה לדורות. ניסיון העבר מוכיח כי קיים קושי בהוצאה לפועל של פרויקטים במימון המגזר הפרטי. למעט כביש 6 ראינו שורה של כישלונות כמו הרכבת הקלה בתל אביב, גם כביש 431 המוצלח גרם להפסדים של למעלה מ- 200 מיליון שקל לחברה המבצעת."

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    גם כביש 6 הוא כשלון אדיר, אגרה מטורפת לכל קטע קטן (ל"ת)
    די להפרטה הבזויה 12/09/2012 11:50
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    העלאת מחירי הבנזין זה קנס לפריפריה (ל"ת)
    פפ 11/09/2012 10:50
    הגב לתגובה זו