למה מחירי הדירות לא יורדים? הנה לכם 15 סיבות, ה"אני מאשים" של המומחים
ריח של שינוי הורגש באוויר לפני שנה - ערב כניסתה של שנת תשע"ב. המחאה החברתית שפרצה בעקבות יוקר הדיור ומוצרי הצריכה הוציאה לרחובות מאות אלפים מבני מעמד הביניים ולרגע חשבנו שהממשלה תנקט בצעדים שיהפכו את החיים במדינה להרבה יותר קלים, במיוחד בתחום הדיור. אולם בפתחה של השנה העברית החדשה מצבו הכלכלי של הישראלי לא השתפר והוא עדיין זקוק לכ-138 משכורות כדי לרכוש דירת 4 חדרים ממוצעת.
Bizportal שוחח עם מספר מומחי נדל"ן וליקט את 15 הטעויות הגדולות שביצעה המדינה בשנה החולפת בתחום הנדל"ן:
עו"ד אלי אשל, ראש מחלקת הנדל"ן במשרד יורם ל.כהן אשלגי אשל:
1. איחור באימוץ דו"ח טרכטנברג - "אמנם פרק הדיור בדו"ח טרכטנברג אומץ במרץ האחרון, אולם למעשה, עד היום לא אומץ דו"ח טרכטנברג בעניין שוק הנדל"ן. לא הוגדלו תקני ועדות התכנון והבניה כדי להגדיל את ההיצע, לא מוסו בעלי דירות ריקות, לא נוצר שוק לדירות להשכרה וכיו"ב. רק לאחרונה הגישה הממשלה הצעת חוק לאמץ פרט בודד מהדו"ח והוא מיסוי קבלנים אשר יש להם קרקע זמינה לבניית דירות ואינם בונים ומוכרים (בדומה למס רכוש שנהג בעבר). אולי מעט מידי, מאוחר מידי."
2. הממשלה הורידה מיסים למוכרים במקום להקל על קונים לרכוש דירות - "במקום לשנות את חוקי המס על ידי הפחתת המסים על ידי המוכרים, היו צריכים לעודד את הרוכשים לקנות ולהפוך את רכישת הדירה לקלה יותר. דרך אחת לדוגמא שפספסו, הגדלת סבסוד משכנתאות והוזלתן. זה היה יכול להיות זול יותר והרבה יותר אפקטיבי משינוי חוקי המס שלא עבדו וגרמו סתם לטלטול בשוק ללא תוצאה של ממש."
אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות מקרקעין א. המאירי ושות':
3. אי הפשרת קרקע חקלאית לבנייה - "הממשלה ניסתה לעשות רוח בהעברת מחנות צה"ל, תהליך שייקח 10 שנים. היה צריך לקדם את הפשרתה של קרקע חקלאית לבנייה. הציעו לחקלאים פיצוי מגוחך של 35 אלף שקל לדונם. בפסק דין של בית המשפט העליון הגיעו להחלטה שתינתן לחקלאים בכפר האס פיצוי של 12% משווי הקרקע ביעודה החדש. החלטה זו ממחישה שניתן להגיע להסכמות בקרקעות חקלאיות."
4. דיור בר השגה - "המדינה אינה קובעת את הכללים, אך מצד שני לא מאפשרת לעיריות לקבוע אותן. מנסים לפתות את המגזר הפרטי להכנס לתחום הדיור להשכרה וברור לכולם שזה לא יילך. לעיריות יש הרבה מאוד מבני ציבור ישנים שאינם בשימוש וניתן במקומם להקים במקומם דיור ציבורי. לעיריית תל אביב יש מגרשים שלמים שהיא מפנה לעשירים במקום לזוגות הצעירים."
אורית פנחס, אדריכלית, משרד ארכוד אדריכלים:
5. אי טיפול בפרויקטים של דיור בר השגה - "המחאה החברתית היא תוצר של חוסר תכנון של עשרות שנים. גם כיום אין במדינת ישראל תשתית ראויה לבנייה להשכרה. בניגוד למדינות רבות במערב, שהבינו שפרויקט לדיור בר השגה הינו פרויקט לאומי ולא כלכלי ולכן על המדינה ליזום ולנהל את הפרויקטים, בישראל המדינה מצפה מהשוק הפרטי לפתור את בעיית הדיור עבורה."
6.אי שינוי מדיניות התכנון והבנייה בערים - "באזורי הביקוש בהם הקרקע יקרה ומבוקשת יש לאפשר כמות גדולה יותר של יחידות דיור לדונם ולאפשר בנייה לגובה במקום לתכנן שכונות לווייניות שמהוות ערי שינה. בנוסף כדי להחיות את מרכזי הערים יש למנוע בניית קניונים כדי להחזיר את התמהיל הנכון של המסחר והמגורים במרכזי הערים. מרבית העיריות מעדיפות בניית משרדים במרכזי הערים משיקולים כלכליים במקום לאשר בנייה למגורים, שיסייעו בהורדת מחירי הדירות ויחיו את הערים.
עו"ד רועי בר, אברהם בר ושות':
7. וד"לים - "הממשלה תלתה ציפיות מופרזות בוד"לים שלא התממשו. מוטב היה להתמקד בייעול תהליכי הטיפול בתוכניות במסגרת גופי התכנון הקיימים ויישום עיקרון "פארטו" ביחס לתוכניות שכבר נמצאות בתהליכי אישור בפני גופים אלה. בנוסף, בולט החיסרון של גוף מרכזי המסייע ליזמים (על בסיס אד-אוק) בהסרת חסמים."
8. החלטת הממשלה לחינוך חינם לגיל 3 ובניית גני ילדים - "הממשלה לא נתנה את הדעת להשפעה שתיוודע להרחבת חינוך החינם לגלאי 3 ומעלה על שוק הבניה בכללותו. הגדלת נפחי הבנייה לצרכים ציבוריים הביאה לייקור עלויות הבניה ויצרה ביקושים מוגברים לחומרי גלם, עובדים מקצועיים וכו', המשפיעים על כלל הענף."
9. עיר הבה"דים - "מדובר בהזדמנות היסטורית להפרחת הנגב, אבל בתכנון בפועל מתייחס רק לאספקט צר של מעבר מחנות הצבא לנגב ולא מעניק פתרון כולל: תכנוני, תעסוקתי וציבורי למכלול הבעיות שנובעות מהמעבר של הבסיסים."
ערן כרמל, מנכ"ל טאבו ישיר משכנתאות מקבוצת קו מנחה:
10. הטבות כספיות לזוגות צעירים בפריפרייה בלבד - "בשנה האחרונה זכו מספר ישובים לעידוד התיישבות באמצעות קבלת מענק לזוגות הצעירים בהיקף של 150 אלף שקל שיבחרו להתיישב בהם. עם זאת מדובר בישובים מרוחקים אשר אינם רלוונטיים לרוב הזוגות הצעירים עקב הריחוק ממקומות העבודה שברובם מרוכזים באזור המרכז."
11. זכאות במשכנתאות למי שלא זקוק לכך - "זכאות מדינה ניתנת כתחליף למסלול הריבית הקבועה הצמודה למדד אשר נלקחת לתקופה ארוכה ומתקבלת בריבית של 3.5-4 אחוז שנתי בעוד הזכאות ניתנת בריבית של 3 אחוז שנתית. הזכאות היא עבור עשרות אלפי שקלים בלבד. מטרת המדינה לעודד ולעזור לזוגות צעירים ליטול משכנתא ולרכוש את דירתם. אך המדינה אינה לוקחת בחשבון שכיום קיימים מסלולים כלכליים יותר כגון המשתנה כל 5 שנים שמתקבלת בריבית נמוכה יותר. עם כל זאת הקריטריונים לקבלת הזכאות אשר אמורים להעיד על מצב סוציו אקונומי נמוך אינם עומדים בקנה אחד עם רצונות הממשלה – לדוגמה זוג המשתכר 20 אלף שקל נטו עם שני ילדים מעל גיל 35 שזאת דירתם הראשונה (לכל אחד אח או אחות) בסבירות גבוהה יהיו לזכאות המדינה."
עו"ד רם א. גמליאל, מומחה במשפט מסחרי
12. ניסיון להשפיע באופן מלאכותי של מחירי הדירות - "ניסיונות חוזרים ונשנים להשפיע על מחיר הדירות על ידי הפצת מידע פופוליסטי שטוען שמחירי הדירות עומדים לרדת. הבעיה שכבר ארבע שנים טוענים שהמחירים צפויים לרדת והמחירים רק עולים. כל מי שהמתין שהמחירים ירדו למעשה הפסיד כסף רב, כי גם בהנחה שהמחיר ירד השנה בכ-10 אחוז עדיין הוא לא ידביק את העלייה שהתרחשה בשנים האחרונות. האמירות חסרות האחריות על ירידת המחירים יוצרות מצג שווא, אף לא אחד מהדוברים שטוענים שהמחירים ירדו לא יכול להגיד מתי ירדו, בכמה ואיפה ירדו, מה שיוצר תחושה שהירידה תהייה יותר משמעותית ממה שהשוק יכול להחיל. ירידות מחירים קיצוניות עלולות להוביל למשבר כלכלי חמור."
13.חוסר לקיחת אחריות על התחדשות עירונית - "באמצעות תמ"א 38 המדינה התנערה מאחריות ו'הפריטה' את הטיפול בבעיה. הטיפול הוא ספורדי, תלוי עניין כלכלי והסכמות של דיירים מול יזמים, מה שלא מגלם מדיניות אחראית. המדינה צריכה לקחת אחריות, ליצור תכניות מתאר ארציות ולקדם את ההתחדשות העירונית והתאמתה לצרכי בנייה, תשתית ותחבורה במאה ה-21. שיטת הבנייה הספורדית יוצרת יותר בעיות מפתרונות."
נחמה בוגין, שמאית מקרקעין ומשפטנית:
14. אי העברת הרפורמה בתכנון ובנייה במקשה אחת - "הנסיון להעביר את הרפורמה בתכנון ובבניה כמקשה אחת בעצם תקע אותה. נכון היה לפצל אותה ולבצע בשלב א תיקונים בהליכי רישוי ורק אחר כך ובעקבות זאת כשישתחרר צוואר הבקבוק, לאשר תוכניות."
15. פיצוי מגוחך על הפקעות - "על פי הצעת חוק התכנון והבנייה הפיצוי על הפקעה יהיה סמלי ולא לפי השווי הריאלי של הקרקע למעשה מדובר בפגיעה בזכויות הקניין של בעלי הקרקעות שמגיע להם פיצוי הגיוני ולא מגוחך."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
21.להגביל אורך משכנתא מקסימלי ל 20 שנה ופתור את הבעייה. (ל"ת)פשוט וקל 19/09/2012 11:52הגב לתגובה זו0 0סגור
-
20.הפתרוןתל אביבי 19/09/2012 09:29הגב לתגובה זו1 0הכנסת חברות בנייה זרות (סין לדוגמה) כתחרות לחברות נדלן ישראליות וקביעת מחיר מקסימום ליחידת דיור בעת הפשרת הקרקע. יש פה עניין לא סגור עם המדינה. בכל כלכלה שבה המדינה נכנסת רגולטיבית בשוק, קורה השתלטות של בעלי הון על משאבי המדינה (במקרה זה הקרקע). אם המדינה לא הייתה מתערבת מלכתחילה, ייתכן שהיום היינו רואים תחרות. בשורה תחתונה, אם המדינה כבר התערבה בקרקעות, אז עדיף כבר עד הסוף - כל מכרז לקרקע שמפורסם, יקבע מחיר מקסימום לדירה לפי פרמטרים אמיתיים: פשיעה באזור, חינוך בישוב, מצב בטחוני, צפיפיות אוכלוסין ועוד. בשום מקום בעולם שידוע כי המצב הבטחוני שלו רעוע (כמו אשדוד ואשקלון), מחירי הדירות לא אמורים לזנק. ואזרחי ישראל - אתם פישלתם - למה קניתם דירות במחירים הזויים שנים האחרונות. אני אומר את זה בראש השנה - אבל מה לעשות, השנה הקרובה הולכים להיות פיטורים בקנה מידה רחב. איך תשלמו את המשכנתא? גולן אמר פרייארים, מסתבר שלא רק בסלולר.סגור
-
19.מינהל מקרקעי ישראל אחראי למחיר הקרקע הגבוה.כותב 19/09/2012 08:51הגב לתגובה זו3 0ומי שמווסת את ההיצע זה הממשלה שפוחדת מפיצוץ בועת הנדלן, בגלל המצב המיוחד(המשבר גלובלי)ממשלת ישראל לא מעודדת היצע גבוה(פחד מקריסת משקי בית).סגור
-
18.ביבי...כאן הנפילה שלך בבחירות...תתעורר (ל"ת)הומלס 19/09/2012 08:03הגב לתגובה זו4 0סגור
-
17.ומה דעת הכותבים לצמצם את עמלת התווך מ2% ? (ל"ת)א.מ 19/09/2012 07:27הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
16.מי שכתב את הכתבה לא מבין כלום בכלכלה חופשיתאלי 19/09/2012 06:42הגב לתגובה זו2 1בירושלים נתנו 200$ לסטודנט ששכר בירושלים, מה שגרם למחירים לעלות בדיוק ב200$. מה שאומר שהדרך הכי טובה להוריד מחירים זה לא לאשר בכלל משכנתאות :-). הדבר היחיד שהממשלה יכולה לעשות הוא לעודד את היזמים לבנות.סגור
-
15.עושים מיליארדים ע"ח העם הפראייר=בועה בפיצוץ=סוףהדמגוגיה (ל"ת)קבלן,בנק,ממשל גנבים 19/09/2012 02:23הגב לתגובה זו5 0סגור
-
14.לכל ח"כ יש עשרות דירות....למה שימסו?קליפ 18/09/2012 21:57הגב לתגובה זו8 0שחיתות של כל המעורבים.הפתרון שאלפי זוגות יהודים(לא ישראלים ערבים)יהודים יירדו מהארץ!מי שיישאר יהיו המסתננים,פורצי הגבול,ערבים ישראלים ויהודים עניים.הינה סופה הצפוי של מדינת היהודיםסגור
-
13.סיבה אחת בלבד: משרד השיכון דואג לחרדים .אצלם יש ירידהm2041 18/09/2012 21:45הגב לתגובה זו7 2יש סיבה אחת בלבד לבעיה בשוק הדיור והיא: משרד השיכון החרדי. כל משאבי המשרד הזה מגוייסים לטובת המגזר החרדי, כולל הנחות מסובסדות ובמזומן בגובה של 400,000 שקל למשפחה בודדת. (קוראים לזה "ביקור של אריאלה ממפעל הפיס"). אז במקום לפתור את הבעיות לאדם העובד מקרב עשרות אלפי חסרי דיור , משרד השיכון מעביר תקציבים ענקיים (במזומן ולא במשכנתאות, כי אין מבחן הכנסה) לנציגים מהמגזר החרדי. רק מרד ומהפכה יכולים לפתור את הבעיה וכל הסיבות שפורטו לעיל הן מצחיקות. מרד עכשיו !!!!!סגור
-
12.הממשלה מעונינת במחירים גבוהיםתום 18/09/2012 21:30הגב לתגובה זו9 0הממשלה עושה הכל אבל הכל כדי לשמר את ההתיקרויות בדיור. אם יפלו המחירים הררי המשכנתאות ימוטטו את הבנקים ומכאן החשש הגדול לירידת מחירים. בכל העולם פיצוץ בועת הנדל"ן גרם למשבר כלכלי חמור . לכן הממשלה ובנק ישראל עושים ככל יכולתם לשמר את המחירים הגבוהים.סגור
-
11.ריבית נמוכה . (ל"ת)בא 18/09/2012 21:29הגב לתגובה זו4 0סגור
-
10.מחיר גנבו למחוסרי דיור חצי מיליון שקלים 18/09/2012 21:22הגב לתגובה זו5 0ממשלה זו בהתנהלותה בשלוש שנים ..עלית מחיר דירה סתנדרטית בכ חצי מיליון שקל.. זה גניבה לכל החיים זוגות צעירים ומחוסרי הדירות.. זה כ 10 שנות עבודה .. בושה שכחו בוחריהם ליכוד ישראל בתינו..סגור
-
9.כשכולם רוצים לגור במרכז - 8 מליון איש - איך ירדו המחירירון 18/09/2012 20:56הגב לתגובה זו4 2ם ???? כולם רוצים לגור בדירה פרטית בין גדרה לחדרה - איך ירדו המחירים בארץ ? תחבורה זבל, רקבת זבל .... - אז המחירים רק עולים וימשיכו לעלות .... לא משנה מה המדינה תעשה.סגור
-
8.מי קונה דירה בר"ג?הכל סיפורים 5 חודשים אני מנסה למכור. (ל"ת)ריקי זיו 18/09/2012 20:55הגב לתגובה זו13 0סגור
-
7.מכל הבבל"ת הזה המחירים עלו?לא! (ל"ת)חזי 18/09/2012 20:54הגב לתגובה זו3 1סגור
-
6.אני המתנתי ולא הפסדתי כסף אלא מבצעי קבלן 15% (ל"ת)אשר מוטטי 18/09/2012 20:53הגב לתגובה זו6 0סגור
-
5.קש וגבבה של מנהלי משרדי נדל"ן. (ל"ת)אלף מם 18/09/2012 20:51הגב לתגובה זו9 0סגור
-
4.הפסקת הבניה ביש"ע היא הסיבה העיקריתאיתן 18/09/2012 20:35הגב לתגובה זו4 2נוצר חוסר של 8 אחוז בשוק הדירות מדי שנה, אלו שהיו נבנות מעבר לקו הירוק. 4 שנים אחרי שהופסקה הבניה ב-2008 החוסר הזה הוא בגודל 4*8, כלומר 32 אחוז מסך הדירות הנבנות מדי שנה. ואגב, מדובר בפתרונות הזולים שהיו מושכים בעבר את כל השוק למטה. זאת הסיבה היחידה, לא כל מיני תרוצים אחרים.סגור
-
3.הפתרון הוא!!!מיסוי משקיעים מיסוי משקיעים מיסוי משקיעים!OR 18/09/2012 20:32הגב לתגובה זו7 2למסות את שכר הדירה כמו בבורסה אף אחד לא יסכים לשלם שכר דירה גבוה ב25% ממה ששילם והופ יש לך הרבה דירות שיוצאות לשוק מה גם שהרבה מהמשקיעים יעדיפו למכור מאשר להעתעסק עם מס הכנסה!! למסות למסות למסות !!!סגור
-
תחשוב על שוכרי הדירותעינת 19/09/2012 08:36הגב לתגובה זו2 1לא כל אחד קונה דירה ,יש הרבה מאד שגרים בשכירות. הממשלה לא דואגת לדירות בהשכרה כמו בכל העולם לכן ההצעה שלך גרועה מאד לשוכרי הדירות.סגור
-
2.טיפשים המדינה רוצה לגנוב כסף מהאזרח זה הכל מכוון למחיריתום 18/09/2012 20:26הגב לתגובה זו11 1שיאסגור
-
1.ריבית נמוכה אפסיתסיבה אחת ויחידה 18/09/2012 20:16הגב לתגובה זו16 3לא מתאימה לחזירים..העלאת ריבית תפתור הכלסגור