בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית על 2.25%; תנאיי המשכנתאות יוקשחו?

הריבית צפויה להישאר על כנה בנובמבר זה החודש החמישי ברציפות. הערכות: האם בנק ישראל ינסה לבלום את התהוות בועת הנדל"ן על ידי הפחתת חלקם של הבנקים במימון המשכנתאות ל-50%-60%?
 | 
telegram
(1)

הוועדה המוניטרית של צפויה להודיע מחר (ב', 17:30) על גובה הריבית במשק לנובמבר, שלפי הערכות, תישאר ללא שינוי ברמה של 2.25% זה החודש חמישי ברציפות.

העניין העיקרי בהחלטת הריבית הנוכחית יהיה ביחס הדברים שיפורסמו במסגרת ההחלטה בנוגע למדיניות בנק ישראל בתחום הנדל"ן. על פי הערכות שפורסמו בשבוע האחרון, יתכן שפישר יבחר להקשיח את התנאים בשוק המשכנתאות ויטיל מגבלות נוספות על נוטלי המשכנתאות, כך שאלו לא יעלו על 60%-50% מסך שווי הדירה. הרתיחה בשוק הדיור המקומי בתקופה האחרונה שהוביל את בנק ישראל להזהיר מפני התפתחות בועת נדל"ן בישראל, היא הגורם המרכזי להערכות כי הריבית תישאר גם הפעם על כנה.

אולם ישנם גם מספר גורמים שעשויים להוביל את הוועדה המוניטרית להחלטה שונה ולהודעה על הפחתת הריבית במשק. האינפלציה שלא עלתה בספטמבר באופן מפתיע, מאפשרת לבנק ישראל מרחב פעולה שכזה. גם הצמיחה במשק, שאמנם על פי הערכות האחרונות שפירסמה הלמ"ס צפויה להיות ב-2012 3.5%, גבוהה מהערכות של בנק ישראל שעומדות על 3.3%. עדיין מדובר על צמיחה נמוכה מזו שנרשמה במשק בשנת 2011 והסתכמה ב-4.6% או בשנת 2010, אז צמח התמ"ג הישראלי ב-5%.

בסקירת המאקרו השבועית שפירסם היום לידר שוקי הון נכתב "לא צפוי שינוי בריבית בנק ישראל שתפורסם מחר, זאת לאור החשש לבועה המתפתח בשוק הדיוק, נתוני צמיחה סבירים והתייצבות בסביבה הגלובלית". להערכת הכלכלנים "בשלב זה אין כל סיבה לשינוי בריבית בנק ישראל. נמשך הביקוש
המוגבר לדיור והחשש להתפתחות מצב בועתי בשוק הנדל"ן, וכן נדמה שקצב הצמיחה ברבעון ג' נע סביב 3%. האינפלציה ב 12- החודשים האחרונים ( 2.1% ) נמצאת במרכז היעד ומסתמן שיפור מסוים בסביבה הגלובלית".

צח ברקי הכלכלן הראשי של דן אנד ברדסטריט שהעריך גם הוא שהריבית לא תשתנה החודש, אומר: "לחשש מפני התפתחות בועה במחירי הדיור יש השפעה אפקטיבית על שיקולי הוועדה המוניטרית, בבואה לקבוע את הריבית, בגלל גודלו ומרכזיותו של תחום הנדל"ן במשק. שינויים בהתנהלות מוסדות התכנון, הבנייה ושיווק הקרקעות יכולים להקטין באופן משמעותי את השפעת שוק הנדל"ן על הריבית והפתרונות לכך מצויים בידי הממשלה. השפעה זו הופכת להיות מסוכנת יותר, במצב של האטה בצמיחה הגלובלית.

"לעת עתה, לא נראה כי הפחתות נוספות תתרומנה משמעותית לעידוד צמיחה ריאלית מקומית לאורך זמן, מאחר שלהאטה בצמיחה הגלובלית יש השפעה מהותית. מה גם, שאין זה בהכרח נכון בתקופה של עלייה ביוקר המחיה לדרבן את עליית האינפלציה. גובה הריבית מהווה גורם השפעה ישיר על היקף הפעילות העסקית של הפירמות ועל הרווחיות שלהן".

,הפחתת הריבית היא כלי תורם לצמיחה ריאלית של המגזר העסקי, אך כיום, רמת אי הוודאות הגבוהה בכלכלה העולמית מפחיתה את תרומתו. עקב כך, יש לצפות מעסקים לשמור על כרית מזומנים נזילה לפעילות של לפחות חודשיים קדימה ולשפר את השליטה והבקרה הפיננסית".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    למה אין מיסוי על דירות להשקעה?עזבו את הצעירים בשקט! (ל"ת)
    רועי 28/10/2012 14:31
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות