הרצועות של ג'ון בולינגר - כתבה ראשונה בסדרה
לא אחת אני עושה שימוש בכלי שנקרא "רצועות בולינגר". לעניות דעתי, זהו אחד הכלים היותר יעילים שמספקת לנו השיטה. היות ולא כולם חשופים לכלי ומכירים אותו ועל רקע לא מעט בקשות, החלטתי לפרסם סדרת כתבות אודות כלי יעיל זה.
עד לפני שנים מעטות, לא הרבה היה מצוי בכתובים אודות רצועות בולינגר והשימוש בהן. מאז הגה אותן ממציאן, ג'ון בולינגר, הן זכו לשימוש נרחב בתוכנות המידע השונות ובקרב טכנאים מקצועיים, אם כי חשיפתן הכללית, הייתה דלה יחסית. דבר זה מפתיע למדי בהתחשב בעובדה שרצועות בולינגר הן כלי טכני מרכזי בחשיבותו בכל סוג ניתוח ובכל מימד זמן.
אפילו מר בולינגר עצמו, אולי בשל לוח זמנים צפוף, או בשל רצונו להמעיט ממידת חשיבות הכלי, אחרי שעמל עליו קשות והכיר בחשיבותו ועוצמתו, כתב עליו מספר מועט של מילים. אחרים עשו זאת בשבילו וככל הנראה אני הופך להיות אחד מהם. גם כותבים ידועים אחרים דוגמת ג'ון מרפי, מרטין פרינג, אלכסנדר אלדר ובל נשכח את ג'יי הרסט, מיעטו להזכיר את הרצועות בכתביהם, וההתייחסות כללה ברוב המקרים, עמוד אחד או שניים, מהם היה ניתן ללמוד כזית אם בכלל.
מלבד ליקוט ואיסוף אדוק ואובססיבי של חלקיקי מידע הפזורים בספרים שונים, קיים מאמר בודד פרי עטו של ההוגה שנכתב בשלהי 92'. כיום, לרווחת כל אוהדי הכלי, קיים ספר מקיף ושלם שנקרא, איך לא "Bollinger on Bollinger bands". בחנויות הספרים המובחרות.
מהן רצועות בולינגר?
רצועות בולינגר הן רצועות הנמתחות מעל ומתחת לממוצע נע פשוט החובק את פעילות המחירים. למעשה, מדובר בסטיות תקן נעות החובקות את השוק. מבט על הכלי האמור דרך תוכנת בורסהגרף, יגלה שמדובר בשתי סטיות תקן מעל לממוצע הנע ושתי סטיות תקן מתחתיו - דבר המעיד שמרבית פעילותו של השוק נכללת בתחומי הרצועות ומקצתו מחוצה להן. פעילות השוק בקרבת הרצועות או מחוץ להן, היא זו המעניינת את הטכנאי שכן ביכולתה להתריע מבעוד מועד על התרחשויות עתידיות.
רצועות בולינגר אינן רעיון חדשני או מהפכני, אלא שיכלול של שיטות שכבר היו קיימות בעבר. הרצועות לא נוצרו כדי לספק איתותי קנייה או מכירה, אלא כדי לבדוק האם המחירים גבוהים או נמוכים על בסיס יחסי. מצויד במידע ראשוני זה, יכול הטכנאי לאשר או לסתור איתותי פעולה הנשלחים מכיוונם של אינדיקטורים שנבנו במיוחד למטרות אלו.
לידתו של רעיון
את הרעיון לבניית הרצועות "גנב" בולינגר מטכניקות שימוש בסיסיות בממוצע נע שהתפתחו במהלך שנות השבעים. טכניקות ממוצע נע היו פופולאריות מאוד באותה תקופה. הן עשו שימוש בעיקרון המעטפת, אשר גרס שימוש בממוצע נע פשוט, כאשר מעליו ומתחתיו נמתחו רצועות במספר קבוע של אחוזים או נקודות. אופן הבנייה היה פשוט - השלב הראשון היה בחירת הממוצע הנע (נניח ל-20 יום), לאחר מכן הכפלת ערכו של הממוצע הנע ביום נתון באחוז מסוים. כלומר, מתיחת מעטפת של 4% דרשה הכפלת ערכו של הממוצע הנע ב-1.04 וב-0.96 כדי להשיג מעטפת עליונה ותחתונה. הרעיון היה פשוט. המעטפת הייתה אמורה להכיר חלק נכבד מהתנהלות השוק, בעוד פריצה מחוץ למעטפת, מעלה או מטה, הייתה אמורה לאותת על שינוי משמעותי.
עוד על הרצועות והשימוש בהן, בכתבה הבאה.
הגרפים בסקירה זו הופקו באמצעות תוכנת ואתר בורסהגרף לניתוח טכני www.bursagraph.co.il מבית קו מנחה ואייל גורביץ
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.האם אי פעם נזכה לקרוא מאמר קונקרטי שלך המעיד על המגמה (ל"ת)חיים 30/10/2012 09:01הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.רצועות בולינגר האשליהבולי777 30/10/2012 08:49הגב לתגובה זו0 0הרצועות הללו משלות את הסוחר שרוב הזמן תנודת המדד היא בתוך הרצועות ,ולכאורה הגעה לרצועה העליונה / התחתונה תביא לתנודה הפוכה אבל אחת ל כמה פעמים הרצועות הללו נחתכות בסערה מטה/ מעלה והסטטיסטיקה נשברת לרסיסים , לא מומלץ להשתמש. בדיעבד הכל נראה מושלם ויפה עם הרצועות, אך בפועל כסף לא רואים ובתוחלת נקנסים. מה כן יעבוד ? תמיכות והתנגדויות מוכחות מהעבר, לא מתנדים סטטיסטים ושאר ירקות.סגור
-
1.מדובר ברעיון שנלקח מהפעמון של גאוס בסטטיסטיקהדניאל 29/10/2012 15:41הגב לתגובה זו2 0כאשר מתסכלים על רצף תצפיות, על מנת למדוד את התצפיות החריגות ביותר הומצאה הפעמון של גאוס כאשר שתי סטיות תקן מעל ומתחת לממוצע מרכזות כ-98% מכל התצפיות. כל מה שמחוץ לרצועה נחשב חריג ועל כן יחס הסיכוי-סיכון משתנה בצורה כזו שהסיכוי שהתצפית הבא תהיה בתוך הרצועה היא גבוהה בהרבה מזה שהיא תמשיך להיות מחוץ לה. כלומר, בפרשנות שנתן לה בולינגר הוא סיפק דרך לאתר שינויי מגמה פוטנציאליים.סגור