"ספק אם לבנק ישראל יש נתון על משקיעים שנטלו מעל 50% משכנתא"
השבוע פרסם בנק ישראל הוראה המגבילה את שיעור המימון ממחיר הדירה למשקיעים עד ל-50% ומנגד, מגדילה את היקף המימון לרוכשי דירה ראשונה ל-75%. ההןראה יוצאת לאחר שבחודשים יולי ואוגוסט עלה היקף המשכנתאות לשיא של למעלה מ-9 מיליארד שקל.
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ופיננסים, מסביר שקשה לאמוד את השפעת הצעד הנוכחי על מחירי הדירות - "מצד אחד הורדת הריבית מגדילה את האטרקטיביות של ההשקעה בדירה לכל האוכלוסייה ומצד שני אפקטיביות השפעת ההגבלה על רוכשי דירות להשקעה תלויה בחלק היחסי של לוקחי המשכנתאות שמעל 50 אחוז בקבוצה זו, נתון שלא קיים בידינו ובספק אם קיים בידי בנק ישראל. כן נוכל לומר בביטחון שנראה שאם הצעד הזה יתגלה כלא אפקטיבי נראה צעדים נוספים בהמשך."
לפי מדד מחירי הדירות שמפורסם יחד עם , לאחרונה חלה עלייה מחודשת במחירי הדירות כאשר ב-6 החודשים האחרונים נרשמה עליה של 2.9 אחוזים. דבר אשר על פי הפרוטוקולים של דיוני הוועדה המוניטרית מטריד גם את בנק ישראל. יחד עם זאת, במבט על תקופה ארוכה יותר ב-12 החודשים האחרונים עליית מחירי הדירות מסתכמת ב-1.4 אחוז, בלבד.
כלכלני לאומי אמרו היום (ה') בבלוג לאומי כי "המפקח על הבנקים הטיל מספר מגבלות על שוק המשכנתאות במהלך 2011 אשר הצליחו לרסן במידה מסוימת את הביקוש לרכישת דירות. כלומר מגבלות אלו לא פתרו את הבעייה היסודית בשוק הדיור אשר נובעת מההיצע המוגבל יחסית של הדירות, אולם בכפוף להיצע המוגבל יחסית, הצעדים הרגולטוריים של המפקח על הבנקים נועדו להקטין את הסיכון הגלום בתיק האשראי הבנקאי לדיור."
לפי נתוני הפיקוח על הבנקים האוכלוסייה לגביה מגבלות אלו תהיינה אפקטיביות מוערכת בכ- 20% מציבור נוטלי המשכנתאות. מתוך שיעור זה כ- 9% מוגדרים כמשקיעים (רוכשי דירה שניה ומעלה), כ-8% משפרי דיור ורק כ-3% רוכשי דירה ראשונה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ספסרי הדירות יודעים ששמו עליהם עין!גם האוצר יכול לגבותאלף מם 01/11/2012 13:18הגב לתגובה זו0 1מס רווחי הון.סגור