לוקחים שליטה: יותר ויותר אנשים עוברים לניהול עצמאי של כספיהם

בארצות הברית ובאירופה זה מקובל ומילוני אנשים מנהלים עצמאית את הפנסיה שלהם. בני שהינו, מנכ"ל הון ליין: "יתרונו הגדול של ניהול עצמי הוא בכך שלוקח בחשבון את כלל הגורמים הרלוונטים לחוסך"
 | 
telegram

בארצות הברית ובאירופה מדובר בשיטה מקובלת - מיליוני אנשים מנהלים בעצמם את כספי הפנסיה שלהם, בהתאם לצרכיהם האישיים ופרופיל החיסכון המתאים להם באופן ספציפי. בישראל לעומת זאת התמונה שונה לחלוטין. תחום ניהול הכספים העצמאי עדיין נמצא בחיתוליו אך עם זאת בעת האחרונה יותר ויותר עוברים לניהול עצמאי של כספיהם.

רבים עדיין לא יודעים שבישראל ניתן לקחת אחריות אישית על כספי הפנסיה, להוציא אותם מניהולן של הקופות הגדולות ולמעשה לנהל אותם לבד, או בעזרת מומחים, ממש כמו שמנהלים את תיק ההשקעות או החיסכון המשפחתי. בינואר 2010 אישר משרד האוצר הישראלי מוצר חדש בשוק החיסכון הפנסיוני שנושא את השם IRA- Individual Retirement Account, ומאפשר לעמיתים לנהל את קופות הגמל וקרנות ההשתלמות לבדם, או בעזרת מנהל תיקים אישי, ממש כמו שמקובל בניהול כספי חיסכון בארה"ב ובאירופה.

נכון להיום המודל מאפשר ניהול של שני מכשירים חיסכון בלבד – קופות גמל נזילות של עצמאים ושכירים וקרנות השתלמות נזילות ולא נזילות. ייתכן שבעתיד יורחב המודל לכלל כספי הפנסיה שלנו, כמו מנהלים, קרנות פנסיה וקופות גמל המשלמות קצבה חודשית.

כיום, כספי הגמל וההשתלמות של רוב העובדים מנוהלים בגופים גדולים, בסל אחד יחד עם עוד אלפי אנשים השונים זה מזה בטעמים, העדפות, רמת הסיכון וטווח ההשקעה וגיל. רמת השקיפות נמוכה וקשה לעקוב ולדעת באילו מניות ואג"ח הכספים מושקעים.

בני שהינו, מנכ"ל הון ליין - שירות ניהול חסכונות בהתאמה אישית למשקי הבית, מסביר כי: "יתרונו הגדול של ניהול עצמי, בכך שהוא לוקח בחשבון את כלל הגורמים המשפיעים על ניהול הסיכונים בחיסכון, ואת כלל הנכסים שיש לאותו חוסך - פיקדונות, חסכונות אחרים, נכסי נדל"ן אם יש, גיל פרישה, מצב תעסוקתי, מצב משפחתי, משכנתא ועוד.

"כמו כן, ברגע שהחוסך מנהל לעצמו את הכסף הרי שבכל רגע נתון הוא יכול לראות את ניירות הערך שמרכיבים את התיק ולדבר ישירות עם מי שמנטר ועוקב אחר המתרחש בתיק האישי. ניהול סכומים קטנים בתיק אישי, להבדיל מקופת גמל או קרן השתלמות המאגדת אלפי חוסכים, מאפשרת גמישות גבוהה יותר ויכולת תגובה מהירה יותר לאירועים בשוק ההון. יתרון נוסף הוא העלות המוזלת של הניהול האישי. לפי הערכות, ה-IRA חוסך לעמיתים כ-40% מעלות הניהול ואף עשוי לגלם בתוכו, באמצעות ייעוץ נכון, חיסכון משמעותי במס".

איך מנהלים את הכסף?

הניהול העצמי מתאים לבעלי קופות גמל – כל עמית שכספיו הופקדו לקופת גמל עד ליום 31 לדצמבר 2005 והם ניתנים למשיכה לאחר 15 שנה או בהגיע העמית לגיל 60 וותק הקופה מעל 5 שנים. לבעלי קרנות השתלמות - כל קרנות ההשתלמות, בין אם העמית הוא שכיר או עצמאי.

ישנן שלוש אפשרויות עיקריות לניהול כספי קופת הגמל או קרן ההשתלמות באמצעות IRA: ניהול עצמאי - לכל בעל ידע אישי בשוק ההון המעוניין בשליטה בניהול כספי החיסכון שלו. ניהול באמצעות ייעוץ מקצועי - לבעלי ידע מועט בשוק ההון המבקשים להתחשב בצרכיהם האישיים מצד אחד ומצד שני חשובה להם שקיפות , גמישות ויחס אישי בניהול התיק. יועץ מקצועי מאפשר לחוסכים לקבל המלצות לניהול התיק אבל להחליט בעצמם אילו פעולות לבצע. ניהול באמצעות מנהל תיקים - לכל המעוניין בניהול המאפשר התחשבות בצרכיו האישיים , בשקיפות , בגמישות ויחס אישי. עם זאת, במקרים אלה בעל התיק מעורב פחות ומותיר את שיקול הדעת בדרך כלל למנהל התיקים בכל הקשור לביצוע הפעולות.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות