שרודרס: "המצב מדאיג, נראה שהכלכלה האירופית הופכת ל'זומבי' - כמו יפן"
בשבוע שעבר, שחלקים שלמים של מדינת ישראל היו נתונים תחת התקפת טילים, בלונדון נמשכו העסקים כרגיל והייאוש באמת היה יותר נוח. במטה של חברת שרודרס (Schroders) הבריטית התכנסו עשרות עיתונאים מרחבי העולם לכנס המדיה הבינלאומי השנתי על מנת לשמוע מקרוב מה חושבים מנהליה וכלכלניה של אחת מחברות ניהול קרנות הנאמנות הגדולות בעולם, שהחלטותיהם משפיעות על נכסים מנוהלים בהיקף של כ-330 מיליארד דולר.
בכירי החברה ומנהלי הקרנות בתחומי ההשקעה השונים הציגו במשך יומיים את הישגיהם, דיברו על הזדמנויות ההשקעה השונות והציגו את תחזיותיהם לשנה הבאה, תחזיות שעל פיהן פועלים מנהלי הקרנות של החברה הגדולה הזו ולכן כדאי גם לכל משקיע להתוודע אליהן.
העיתוי של הכנס השנה היה מעניין על רקע ההצהרה הרשמית שהצהיר יו"ר רשות ני"ע, שמואל האוזר, רק לפני כשבועיים ולפיה "אחד הפרויקטים החשובים שהצבתי במסגרת נדבך 'פיתוח שוק' של מפת הדרכים של רשות ני"ע הוא – פתיחת שוק ההון הישראלי לקרנות נאמנות זרות". בנאום שנשא בכנס DC FINANCE אמר האוזר כי " בין היתרונות העיקריים לכניסת הקרנות הזרות לפעילות בישראל - הגברת התחרות בשוק הקרנות וגיוון אפשרויות ההשקעה העומדות בפני הציבור בישראל", תוך שהוא מדגיש את ההכרח בהפחתת עמלות ההפצה שגובים הבנקים ממנהלי הקרנות. האוזר הדגיש את חשיבות העניין כשציין, "מנהלי הקרנות הזרות איתם דיברנו אמרו לנו בפירוש כי במצב הקיים אין היתכנות לכניסתם לשוק הישראלי".
למרות שעדיין לא הוסדרה באופן רשמי כניסת הקרנות הזרות לארץ, חברת שרודרס כבר פועלת בישראל מזה כ-6 שנים ומנהלת כיום מעל לחצי מיליארד שקל בעבור לקוחות מוסדיים ובנקים ישראליים. את כניסת הקרנות הזרות לפעילות מלאה בישראל באמצעות ערוצי ההפצה ומערכי הייעוץ, צפוי לאפשר אישורו של 'תיקון 15' לחוק השקעות משותפות בנאמנות, המונח כבר זמן רב על שולחן ועדת הכספים של הכנסת.
חברת ניהול הקרנות שרודרס הוקמה לפני מעל ל-200 שנה. ב-33 סניפיה הפרושים על פני 26 מדינות עובדים קרוב ל-3,000 מקצוענים בתחומי שוק ההון השונים. על לקוחותיה נמנים בנקים וגופים מוסדיים ופיננסים מובילים בעולם. מניית שרודרס נמנית על רשימת 100 החברות הגדולות הנסחרות בבורסה המרכזית של לונדון.
ממליצים להסיט השקעות לשווקים המתעוררים
בהרצאה של הכלכלן הראשי של שרודרס, קית' וויד, בנושא 'חיים עם חוב - תחזית כלכלית גלובלית' הוא הציג את ההתאוששות הכלכלה העולמית באמצעות תאוריית ה-BBB שמורכבת מהמילים: Bumpy, Brittle & Below par, כלומר התאוששות תהיה מרובת מהמורות, שברירית וחלשה מהממוצע.
לדבריו, "ההתאוששות בפעילות הכלכלית בארה"ב, במדינות ה-BRIC ובגוש האירו נותרה חלשה, כאשר רמות מדד ה-PMI סובבות סביב רמת 50 הנקודות המעידה על נקודת איזון בין צמיחה להתכווצות כלכלית, וקצב צמיחת ה-GDP העולמי נמוך מהממוצע ההיסטורי. אולם בעוד שבארה"ב ובגרמניה קצב ההתאוששות הוא סביר, ובסין לא חוותה הכלכלה נחיתה קשה, הרי שבמדינות הנתונות במשבר חובות באירופה, ובראשן ספרד ואיטליה, ההתאוששות חלשה בהרבה ולמעשה המדינות האלו מצויות במיתון שמשפיע על הגוש כולו ועלול אף להחריף".
"אני חיובי יותר ביחס להשקעות במדינות ה-BRIC" אמר הכלכלן הראשי והציג את השווקים המתעוררים כהשקעה המועדפת עליו. לדעתו צמיחת התוצר בשווקים המתעוררים תתגבר בשנת 2013 ותסתכם ב-5.4% לעומת קצב צמיחה שנתי של 4.8% ב-2012 כשהשיפור שם ישען גם על עלייה בצריכה לעומת צפי לירידה בצריכה בשוק האמריקני.
על רקע התחזית הזו מעריכים בשרודרס כי עד שנת 2016 תגבר גם הסטת הכספים המיועדים להשקעה לשווקים המתעוררים, כך שהיקף ההשקעה שם יעלה על היקף ההשקעה במדינות המפותחות, זאת לאחר שבשנת 2012 הושג לראשונה שוויון בהיקפי ההשקעה בין שני השווקים הנ"ל אשר הסתכם בכ-12% מסך התוצר העולמי. בהתייחסו לירידה בשיעורי האינפלציה במדינות ה-BRIC אמר וויד כי "הדבר יאפשר להם להמשיך במדינות מוניטרית והפיסקלית המקלה".
על המצב בארה"ב אמר וויד כי "על מנת לראות את המשך ההתאוששות שם יש צורך בהמשך השיפור בשוק הנדל"ן האמריקני, שאת ניצני השיפור בו התחלנו לראות בשנה החולפת. בארה"ב אנו צופים שהצמיחה תרד ל-1.8% לעומת 2.2% ב-2012". ביחס למצב שוק הנדל"ן באירופה נשמע הכלכלן פאסימי הרבה יותר "כל מי שהגיע בשלוש השנים האחרונות לספרד ראה ששוק הנדל"ן שם מת. מה שמדאיג אותי ביחס לאירופה זה שבדומה למה שקרה ביפן, נראה גם את הכלכלה האירופית הופכת ל'זומבי'".
התחזית של שרודרס לשנת 2013 מעידה על המשך ההידרדרות במצב הכלכלי עם צמיחה שלילית בשיעור של (0.7%-) לעומת (0.4%-) ב-2012 ולעומת צמיחה חיובית של 1.6% שנרשמה ב-2011. נציין כי התחזית השנתית של שרוודרס מבוססת על הנחות הרווחות בקרב 70% מהכלכלנים שהעריכו שיוון תצא מגוש האירו וספרד תזדקק לקבל חילוץ.
התחזית ארוכת הטווח לצמיחה הכלכלית העולמית לפי שרודרס תומכת גם היא בהסטת ההשקעות לשווקים המתעוררים, זאת כאשר הצפי שלהם הוא לצמיחה בשיעור של 2.2% במדינות המפותחות ולצמיחה של 6% בשווקים המתעוררים, בין השנים 2012-2016.
ביחס לגובה הריבית במדינות העולם המפותח צופים בשרודרס כי זו " תישאר שטוחה כמו פנקייק". הכלכלן הראשי מדגיש כי "קשה להשיג תשואות בתנאים הנוכחיים כשרמת התשואה על האג"ח הממשלתיות בארה"ב, גרמניה ובריטניה כל כך נמוכות, לכן הנטייה שלנו היא להמליץ על כניסה להשקעות בשוק המניות".
כאמור ההעדפה של שרודרס כיום היא להשקעה במניות בשווקים המתעוררים, אולם הם מציינים גם הזדמנויות ספציפיות שקיימות במניות אירופיות ובריטיות שנפלו במהלך המשבר על פני ההשקעה במניות אמריקניות שכבר נהנו מההתאוששות, אבל אם כבר בוחרים להשקיע בארה"ב ההעדפה היא למניות הבנקים ומניות בתחום הנדל"ן.
** הכתבת היתה אורחת של חברת שרודרס בלונדון**
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.לאלו שווקים מתעוררים הוא מתכוון?זה העיקר! (ל"ת)שחר 02/12/2012 09:15הגב לתגובה זו0 0סגור
-
שרודרס ממליצים במיוחד על אוזבקיסטן המתפתחת... (ל"ת)איזי כהן 02/12/2012 10:08הגב לתגובה זו0 0סגור