לסמן ביומן - החלטת הריבית בישראל, והנתון הקריטי השבוע בארה"ב

דימה סימנוביץ, יועץ השקעות ועינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים, בנק דיסקונט, מתייחסים וסוקרים את החלטות הריבית הקודמות ובהמשך לכך צופים את גובה הריבית לחודש נובמבר
 | 
telegram
(3)

הריבית הינה הכלי החשוב ביותר העומד לרשות בקביעת המדיניות המוניטרית. ביום שני הקרוב, בנק ישראל יפרסם הודעה על גובה הריבית במשק לחודש הקרוב. חשוב להבין מהם הגורמים המשפיעים על החלטת הריבית.

כמה נתונים המשפיעים על הוועדה המוניטרית בקבלת החלטות

סביבה אינפלציונית היא אחד הגורמים המשפיעים על החלטת הריבית. האינפלציה בשנה האחרונה עמדה על 1.8% בתחום יעד האינפלציה של בנק ישראל, העומד על 1%-3%. מדד מחירים לצרכן (בחודש אוקטובר) הפתיע את השווקים כבר חודש שני ברציפות ועמד על 0.2%(-) - נמוך מהקונצנזוס בשוק. בנוסף, מדד חודש ספטמבר נותר ללא שינוי, בניגוד לתחזיות המוקדמות שצפו עלייה של 0.5%. העדר לחצים אינפלציוניים תומך בהפחתת .

נתוני הפעילות הכלכלית הינם גורם חשוב, שכן הריבית מהווה אמצעי להמרצת הפעילות. הנתונים הכלכליים ממשיכים להצביע על תמונה חיובית, אולם קצב הצמיחה מתמתן, תוך עלייה של 0.1% בלבד במדד המשולב לאוקטובר. בנוסף, סקרי הציפיות השונים מצביעים על פסימיות בולטת בקרב המעסיקים והצרכנים.

התפתחויות בכלכלה העולמית - משבר החוב באירופה מוסיף להיות הסיכון המרכזי לכלכלה העולמית, חוסר הוודאות מכביד על הצמיחה העולמית ותומך בהפחתת תחזיות הצמיחה. בנוסף, הריביות הנמוכות במדינות המפותחות מאפשרות הפחתת ריבית נוספת.

שוק הדיור - הורדת הריבית מוזילה את המשכנתא. לכן הורדות ריבית נוספות תומכות בגידול בביקושים לדיור ובעליית מחירי הנדל"ן. יחד עם זאת הורדת הריבית האחרונה הגביל המפקח על הבנקים את שיעור המימון בעת לקיחת משכנתא במטרה למתן את הגידול באשראי.

חשוב להתחשב גם כיצד השווקים מגיבים על גובה הריבית. נכון להיום עקום מגלם הורדת ריבית. המק"מ הארוך נסחר בתשואה של 1.85% - מה שמעיד על ציפיות להורדת הריבית לפחות ב-0.25%.

הסביבה הכלכלית תומכת בהמשך הורדת הריבית. אולם, מכיוון שבנק ישראל הפחית את הריבית בחודש הקודם, אנו מאמינים כי הבנק לא יפחית את הריבית החודש, אלא ישאיר תחמושת במטרה להפחית את הריבית בעתיד.

מדד קייס שילר, האם מחירי הנדל"ן בארה"ב ימשיכו לעלות?
מדד קייס שילר העוקב אחר מחירי הנדל"ן למגורים בארצות הברית עלה בשנה האחרונה ב-2%, לאחר תקופה ארוכה של ירידות מחירים חדות. קריסת מחירי הנדל"ן בארה"ב התחילה את משבר הסאבפריים ב-2007, שהתפתח בשנת 2008 למשבר פיננסי עולמי.

בעקבות המשבר והתפוצצות בועת הנדל"ן בארה"ב, חלה ירידה חדה במחירי הנדל"ן ובהיקפי הפעילות בענף. אולם, בשנה האחרונה ניכרת התאוששות איטית תוך עלייה בהיקפי הפעילות ובמחירי הנדל"ן. התאוששות הפעילות בענף, תומכת באופטימיות הצרכנים ובגידול בצריכה הפרטית ובהשקעות בנדל"ן. על פי קונצנזוס האנליסטים בבלומברג, המדד לספטמבר צפוי לעלות ב-0.4%, לאחר 0.5% באוגוסט. כתוצאה מכך, יעמוד השינוי השנתי על 2.9%.


תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    מעניין
    itaytsafar 26/11/2012 10:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הסברים טובים אבל אני חושב/ מקווה שסטנלי יפתיע ויוריד את הריבית היום ואח"כ ראלי בשווקים ושיא כל הזמנים עד סוף השנה!
    סגור
  • 2.
    בורסה
    יקיר 25/11/2012 20:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חמש שנים הבורסה מנסה למחוק עוד תיק כהרגלה מה שלא כלכך מובן לה שמדובר בתיק עובד שיוצר ניגוד אינטרסים לעובדי בנק הצעד הבא הוא להעביר את התיק לחשבון עובד עלמנת למנוע כרסום בתיק וישאר לטווח רחוק.
    סגור
  • 1.
    סקירה יפה ומעניינת תודה רבה (ל"ת)
    תחת עול המשכנתא 25/11/2012 20:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות