האירועים החשובים: בארה"ב - קייס שילר; בישראל - הריבית במשק

דוד ויגדר, אנליסט מאקרו ושווקים במחלקת מאקרו-כלכלה בדיסקונט ויניב קוהוט, יועץ במרכז השקעות ת"א-צפון בדיסקונט, סוקרים את אירועי השבוע הקרוב בכלכלות ארה"ב וישראל
 | 
telegram

שבוע המסחר הקרוב בארה"ב יהיה מקוצר ויחל ביום רביעי (לאחר חג מולד). באותו יום (26.12) יתפרסם מדד חשוב בתחום הנדל"ן - מדד קייס שילר למחירי הבתים. המדד עוקב אחרי שינוי (הן ברמה החודשית והן ברמה השנתית) במחירי הבתים ב-20 ערים מרכזיות ברחבי ארה"ב.

נזכיר, כי על רקע המשבר האחרון בארה"ב נרשמה ירידה חדה במחירי הבתים (מעל ל-30% 2006-2012). מעבר לפגיעה בביטחון של הצרכן האמריקני ופעילות ענף הנדל"ן, הייתה השפעה משמעותית על המאזנים של הבנקים במדינה (אלה נדרשו למחיקות עתק).

מתחילת השנה, נרשמת התאוששות בשוק הנדל"ן ועליית מחירי הבתים, ייעוד מצטבר של כ-5%, כאשר בחודש ספטמבר נרשמה עלייה של 0.39% והמדד הגיע לשיא של כשנתיים. העלייה במחירי הבתים נתמכת בהמשך ההתאוששות הכלכלית בארה"ב (בפרט השיפור בשוק התעסוקה), לצד הריבית הנמוכה במדינה, ההרחבה הכמותית (בין היתר, באמצעות רכישת מגובה משכנתאות), וההתעניינות של משקיעים זרים בענף. בהקשר זה נציין, כי לריבית הנמוכה ישנה השפעה על הוזלת המשכנתאות ועל החלטת המשקיעים להיכנס לתחום הנדל"ן, בחיפוש אחר אפיקי השקעה אחרים, בנוסף לאג"ח הממשלתיות והפיקדונות (שבהם התשואה נמוכה).

המשך עליית מחירי הבתים, יתמוך בביטחון הצרכן האמריקאי המהווה את מנוע הצמיחה העיקרי של הכלכלה הגדולה בעולם. בנוסף לעליית מחירי הבתים תהיה השפעה חיובית על ענף הבנקאות במדינה, כמו גם על פעילות ענף הנדל"ן. לפי ממוצע תחזיות האנליסטים במערכת בלומברג, צפוי המדד הקרוב (לחודש אוקטובר) לעלות ב-0.4%, עליית המדד בשיעור גבוה יותר תיתן רוח גבית לשוק המניות, כאשר לאכזבה במדד תהיה השפעה שלילית על הבורסה.

לחודש ינואר תרד או שתישאר ללא שינוי?

מכותבי המאמר, דוד ויגדר
ביום שני (24/12), תתפרסם ההחלטה על שיעור הריבית של בנק ישראל לחודש ינואר. במקביל, צפויה להתפרסם תחזית הצמיחה המעודכנת לישראל. בהקשר זה, נציין כי לאחרונה פרסם משרד האוצר תחזית צמיחה אופטימית לשנת 2013 - 3.5%, בעיקר בעקבות התרומה הצפויה של תגליות הגז לצמיחת המשק. לאור זאת, אנו מעריכים, כי ביטוי להשפעת תגליות הגז על הצמיחה בשנת 2013, יינתן גם בתחזית הצמיחה המעודכנת של בנק ישראל, והיא צפויה להתעדכן כלפי מעלה.

נזכיר, כי קביעת גובה הריבית המוניטרית במשק, הינה אחד מהכלים של בנק ישראל להשגת מטרותיו - יציבות המחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה ותמיכה ביציבות במערכת הפיננסית. חשוב לציין, כי השפעת החלטת הריבית על התחומים המוזכרים, הינה בפיגור.

לכאורה, מרבית האינדיקאטורים שפורסמו לאחרונה בישראל בתחום יציבות המחירים והתעסוקה והצמיחה, תומכים בהמשך הורדת הריבית (הפעם הקודמת שהריבית ירדה, הייתה לחודש נובמבר):
- בחודשים האחרונים נצפית ירידה ברורה בסביבת האינפלציה. יתרה מזאת, האינפלציה השנתית בחודש נובמבר הסתכמה ב-1.4% (קרוב לגבול התחתון של יעד האינפלציה של בנק ישראל). יש לציין כי, בנק ישראל שואף למנוע חריגה באינפלציה בשני הכיוונים. מעבר לכך, האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים, אותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, נמצאת במגמת ירידה.

- הנתונים האחרונים בישראל מצביעים על האטה ברורה בקצב הצמיחה, בפרט המדד המשולב של בנק ישראל (המשקלל מספר אינדיקאטורים מאקרו-כלכליים), עלה בחודש נובמבר בשיעור מתון ביותר של 0.1% (זה חודש רביעי ברציפות). במקביל, נצפית הרעה מסוימת בשוק התעסוקה.

יחד עם זאת, מה יכול לעכב את ההחלטה להוריד את הריבית כבר ביום שני? נציין כי על פי ממוצע תחזיות האנליסטים במערכת בלומברג , צפויה הריבית להיוותר ללא שינוי ברמה של 2%.

- האינדיקאטורים לפעילות הכלכלית בעולם, בחודש האחרון, לא הצביעו על הרעה בסביבה הכלכלית, אלא אפילו על רגיעה מסוימת בגוש האירו. יתרה מזאת הנתונים שמגיעים מארה"ב וסין מצביעים על שיפור קל.

כאמור, השפעת הריבית בפיגור, לכן לתחזית הצמיחה של מחלקת המחקר בבנק ישראל, יהיה משקל חשוב בקבלת ההחלטה.

- מחירי הדירות בישראל ממשיכים לעלות, כאשר הורדת הריבית יכולה להאיץ את המגמה.

לסיכום, אנו מאמינים כי בחודשים הקרובים צפויה ריבית בנק ישראל לרדת ב-0.5% במצטבר, אולם, העיתוי המדויק קשה לחיזוי.

.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות