לחץ לקראת פתיחת הבנקים בקפריסין: "ממש הפכנו לליהמן ברדרס של אירופה"
המשקיעים ממתינים בדריכות ובציפייה לפתיחת שערי הבנקים בקפריסין ביום חמישי, לראשונה לאחר שהוסכם על העברת חבילת החילוץ למדינה בהיקף כספי של 10 מיליארד אירו. הבנקים באי סגורים מאז ה-16 במרץ, והרשויות הקפריסאיות ובאירופה מבקשות לנקוט בשורה של צעדים שיימנעו גישה ממפקידים זועמים לחסכונות ולפיקדנות שלהם על מנת שלא יוציאו סכום הנאמד במליארדי אירו מהאי השכן.
ביום שני הוסכם ברגע האחרון על חבילת חילוץ לקפריסין ביוזמת ה'טרויקה' (גוף המורכב מקרן המטבע הבינלאומית, הבנק המרכזי של אירופה והנציבות האירופית) המורכבת מהלוואות בהיקף של מיליארדי אירו, אולם המפקידים והחוסכים הלא מובטחים בבנקים הגדולים בקפריסין, בנק קפריסין ובנק לאיקי, הם אלה שצפויים לספוג את עיקר עלות תוכנית החילוץ.
הכלכלנים, מצידם, מוטרדים מאוד מהמתרחש במדינה, והם צופים כי הירידה בתמ"ג, שקודם לכן הוערכה ב-3%, תתוקן בחדות כלפי מטה לאיזור ה-5-10% לאור הזעזוע האדיר במשק הקטן ובצל סגירת הבנק השני בגודלו במדינה, בנק לאיקי.
במסיבת עיתונאים שערך נגיד הבנק הקפריסאי, פאניקוס דמנטריאדיס, אמר האחרון כי הוא צופה שהמפקידים הגדולים בקפריסין צפויים לספוג תספורת בהיקף של 40% על פיקדונות של 14 מיליארד אירו לטווח ארוך. מומחים סבורים כי למרות ההסכמה על חבילת החילוץ, זאת יכולה שלא להספיק ולהבטיח את המשך הקיום והיציבות של בנק קפריסין, זאת לנוכח מצב המשק והכלכלה הקפריסאית.
אם הבנקים ייפתחו מחדש ביום חמישי, כמתוכנן, לאזרחים ההמומים של קפריסין צפויה להיות גישה בפעם הראשונה לפיקדונותיהם המובטחים זה יותר משבוע, עם הפחדים הגוברים שלהם, והצפי הוא כי רבים מהם יבקשו מייד להוציא את הכספים באופן מיידי. לעת עתה, סביר להניח שהמפקדים יעמדו בפני הגבלות נוקשות באשר למשיכת כסף מהכספומט או שליחת כסף לחו"ל.
פאנאיוטיס מארקאו, עובד בנק בקפריסין, מחה על צעדי הממשלה הקפריסאית בראיון ל"ניו יורק טיימס": "הגבלות על מטבע יוצרות הלכה למעשה שתי מטבעות שונים בגוש האירו- אירו ששוה יותר ואירו ששווה פחות. אם יש לך מיליון אירו בבנק, ואתה לא יכול לקבל אותם, זה אומר כי הכסף הוא למעשה חסר ערך".
סיפורי אימה לא חסרים באי השכן אודות עסקים מקומיים, שפיקדונותיהם הוחזקו בבנק לאיקי או בבנק קפריסין וכעת נמצאים על סף קריסה. "אנו ניצבים בפני מיתון עמוק אף יותר מהתרחישים הגרועים ביותר שחזו", אמר לניו יורק טיימס ניקולאס פאפאדופולוס, חבר הפרלמנט הקפריסאי ויו"ר ועדת הכספים, "הפכנו להיות הליהמן בראדרס של אירופה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.שאלת תם - למה לקחת הלוואה אם לוקחים יותר ממנה מהציבור?שאלת תם 28/03/2013 11:50הגב לתגובה זו0 0שאלת תם (מבורה בכלכלה) אם על מנת לקבל 10 מליארד יורו הם לוקחים 14 מליארד מהציבור - לה הם בכלל לווים כסף (שעליו יצטרכו לשלם ריבית)? יכלו לקחת ישר את ה 14 מליארד בלי ללוות.סגור
-
4.לבנקים יש במקרה הטוב 10% מהכסף ש"כביכיול" קיים !!!! (ל"ת)השיטה רקובה מהיסוד ! 27/03/2013 14:19הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.עדיף לשלם מס הכנסה בארץ, ולא לפתוח חברות להלבנת הוןבבון 27/03/2013 12:50הגב לתגובה זו4 0בקפריסין. ומה לעשות עכשיו-כל החיים חסכתי הרבה מיסים ע"י חברה בקפריסין. ועכשיו הכל יירד לתימיון?סגור
-
2.הבנקים אצלנו מושקעים ביוון,קפריסין,איטליה וספרד-כרגילעמיר 27/03/2013 09:31הגב לתגובה זו5 0אצלנו כרגיל לא מפרסמים כלום.סגור
-
1.שוק בועה - כל הבורסה כאן ובעולם שקר אחד גדולעמית 27/03/2013 09:27הגב לתגובה זו7 3לציבור אין איפה להכניס את הכסף אז הוא זורק אותו לבורסה. השוק צריך לרדת חזר איזה 10%.סגור