לא למכירה: 5 בתים בת"א שהם נכסי צאן ברזל לעם ישראל - כמה הם שווים?
ברחבי המדינה ישנם מספר מבנים הנחשבים לנכסי צאן ברזל של ההיסטוריה הישראלית וכאלה הנחשבים למרכזיים ביותר בקיום המדינה. לא פעם כשאנו עוברים ליד מבנים אלו, דוגמת בית ביאליק או בן גוריון בתל אביב אנו שואלים את עצמנו כמה היו עולים לו היו מוצעים למכירה בשוק החופשי.
לרגל יום העצמאות ה-65 Bizportal ביצע, בשיתוף עם לשכת השמאים, הערכת שווי לחמישה נכסים ממלכתיים מרכזיים בתל אביב:
בית בן גוריון הבית נבנה בשנים 1930-1931 על אדמת הקרן הקיימת לישראל ונרכש תמורת 350 לירות ארץ ישראליות. הבית הורחב ב-1946, שופץ שוב ב-1960 ונתרם לעיריית תל אביב.
שטחו של הבית כ-250 מ"ר על קרקע בשטח של כ-460 מ"ר. לפי לשכת השמאים, המבנה ממוקם בשדרה מבוקשת בעיר ובנוי על פי עקרונות האדריכלות הבין לאומית (קווים ישרים נקיים). בהתאם לגודלו הקטן יחסית שוויו מוערך בכ- 15 מיליון שקל.
היכל העצמאות המבנה הוקם בשנת 1909 והיה בין הראשונים ב"אחוזת בית". במבנה התגורר ראש עיריית תל אביב הראשון מאיר דיזנגוף ובראשית דרכו היה חד קומתי. ב-1930 הפך המבנה למוזיאון ודיזנגוף עבר להתגורר על גג המבנה, בקומה שהתווספה. המבנה תוכנן בסגנון אקלקטי על ידי האדריכל דב הרשקוביץ'. ב-1934 הוסף אגף חדש ובוצע שינוי בעיצוב המבנה על פי עקרונות הסגנון הבינלאומי על ידי האדריכל קרל רובין. ב-1948 1948 הוכרזה במקום עצמאות המדינה. מבנה לשימור בהגבלות מחמירות - לאחרונה בוצע שיפוץ חירום לקומת הקרקע על ידי האדריכל אורי גלזר אשר שיחזר את קומת הקרקע והבנה הותאם לשימושם של נכים.
שטחו הכולל של המבנה הינו כ-1,296 מ"ר. אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, אומר כי "המבנה ממוקם בשדרה של תל אביב, מקום ייסוד תנועת המחאה החברתית להפחתת מחירי הדיור מחד ומחוז משכנם של מבנים ודירות מהמפוארים בארץ מאידך. הנכס מהווה נכס היסטורי ברמת הלאומית ושוויו בהתאם לכך, כ-80 מיליון שקל."
בית ביאליק המבנה תוכנן על ידי האדריכל יוסף מינור ונבנה בשנת 1924 על פי חזונו ורעיונותיו של ביאליק עצמו ומשמש היום מוזיאון, ארכיון ומרכז לתרבות עברית. לאורך השנים הוא נחשב לאחד המבנים היפים בעיר. במסגרת חגיגות 100 שנה לייסוד תל-אביב הסתיימה מלאכת השימור והשיפוץ של המוזיאון. המבנה לשימור בהגבלות מחמירות, שטח מגרש: 1,185 מ"ר, במגרש ממוקמים שני מבנים: מבנה קדמי הפונה לרחוב, בית ביאליק, מבנה בן 2 קומות מעל מרתף חלקי, שטח קומה כ- 185 מ"ר. מבנה אחורי, בית מניה: קומה מלאה מעל קומה מפולשת וקומת מרתף.
בלשכת השמאים אומרים כי המבנה מהווה אחד מנכסי צאן הברזל של התרבות הישראלית, בהיותו בית המשורר הלאומי. ממוקם במתחם ביאליק האטרקטיבי, שכולל מספר מבנים נוספים לשימור מחמיר ונהנה מסביבה קסומה עם מצוקת חניה לא קלה. במקור יעוד המבנה למגורים וזהו גם השימוש המיטבי בנכס, למרות שכיום מהווה מבנה ציבורי. כמבנה לשימור מחמיר, לא ניתן להוסיף בו זכויות בניה. שוויו כ- 30 מיליון שקל. השווי מגלם גם את ערכיו הארכיטקטוניים, ההיסטוריים והתרבותיים.
מוזיאון בית העיר - בניין העירייה הראשון של תל אביב בית העירייה הראשון של תל אביב ממוקם במתחם ביאליק אשר הוכרז על אונסק"ו כאתר מורשת תרבות עולמית, ונכלל באיזורי ההכרזה של העיר הלבנה. הבית שוקם ושוחזר על ידי קרן תל אביב לפיתוח בתכנון האדריכלית מאירה קובלסקי. המקום מהווה כיום בית לתושבי העיר, לאמנים, יוצרים, אנשי רוח, תיירים ואורחים המבקשים להכיר את תל אביב ולהיות שותפים בהוויתה.
המבנה הוא לשימור בהגבלות מחמירות, נבנה בשנת 1925 על ידי אדריכל מ. צ'רנר. שטח נמגרש: 1,024 מ"ר ושטח קומת קרקע כ- 490 מ"ר. לפי לשכת השמאים, גם מבנה זה קיים באותו מתחם קסום המומלץ ביותר לטיול בשעות בין הערביים והערב. כאן השווי "צנוע" יותר ונע סביב כ- 25 מיליון שקל, משום שחשיבותו ההיסטורית הינה ברמה המקומית והארכיטקטונית.
עיריית תל אביב הנוכחית נבנה בתחילת שנות ה-60 על ידי אדריכל מנחם כהן בשיתוף אדריכל אריה אלחנני. המבנה ממוקם על שטח מגרש של 5,130 מ"ר וכולל מבנה בן 13 קומות ו- 3 קומות מרתף. שטח קומת קרקע כ 1,200 מ"ר. לאחרונה שופצה קומת הקרקע בבניין והפכה למרכז שירות. שלב השיפוץ השני, אשר צפוי להסתיים במהלך 2013 - תחילת 2014 יכלול את שיקום מעטפת הבניין, התקנת שתי מעליות נוספות, שיפוץ יסודי של חדרי השירותים וכן שיפוץ החמ"ל העירוני והמרפסת מעל כיכר רבין.
לפי לשכת השמאים, המבנה ביעוד משרדים וכולל כ- 27 אלף מ"ר (כולל קומות מרתף). ממוקם בסביבת מגורים מהמבוקשות בעיר ועבר עד לאחרונה שיפוץ מאסיבי. שוויו כ- 300 מיליון ש"ח. באם תתממש תוכנית העירייה לבניית חניון מקורה בן 5 קומות הכולל כ- 2,000 מקומות חניה מתחת לכיכר רבין, יעלה שווי הקומפלקס כולו בעוד כ- 200-300 מיליון שקל.
כתבות מעניינות נוספות: