הטלטלה בזהב: "הספקולנטים לחצו מטה את המחיר, בפועל שום דבר לא השתנה"
סקטור הסחורות, ובפרט סקטור המתכות היקרות, נסחר לאחרונה תחת לחץ מכירות אגרסיבי, כאשר מוקד תשומת הלב המשקיעים מופנית מטבע הדברים לכיוון הזהב. החוזים העתידיים על מתכת הזהב קרסו ב-20% מתחילת השנה, והירידה החדה שרשמה המתכת היקרה שלשום הייתה בשיעור הגבוה ביותר מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת.
בשעה זו החוזים העתידיים על הזהב עברו להיסחר בירוק בהיר, בהמשך לעליות קלות שרשמו אמש. למרות זאת, הירידות החדות בזהב קירבו את המתכת היקרה להיסחר קרוב לרמת שפל של שנתיים. במקביל, החוזים על הכסף, שהינה סחורה תנודתית הרבה יותר מהזהב ונחשבת למעין "אופציה ממונפת" על שוק המתכות היקרות, רשמו ירידה חדה של 26% מתחילת השנה.
נזכיר כי בנק ההשקעות גולדמן זאקס הוריד לפני כשבוע את תחזית המחיר ל-12 חודשים למתכת הזהובה מ-1,550 דולר לאונקיה ל-1,390 דולר לאונקיה. אנליסטים בבנק טענו שירידת הזהב מסמנת את אמון המשקיעים בהתאוששות השווקים הגלובליים ובתכנית התמריצים בארה"ב. לדעת אותם אנליסטים, "העלייה הבאה במחירי הזהב צפויה רק בעוד מספר שנים".
הזהב נסחר בחמש השנים האחרונות בתנודתיות חריפה. רק בחודש אוקטובר 2008 נסחר החוזה העתידי על הזהב ברמות מחירים של 700 דולר לאונקיה, ובחודש ספטמבר 2011 כמעט ושילש את שערו לרמה של 1,920 דולר לאונקיה.
בתוך כך, נציין כי משקיעים רבים ספגו מכה חזקה בהונם האישי בעקבות הצניחה החדה בזהב. המשקיע המפורסם ביותר הוא ג'ון פולסון, מנהל קרן גידור, שעל פי נתונים שאספה סוכנות בלומברג חתכה את הונו ב-1.5 מיליארד דולר, אשר כולל הפסד של 973 מיליון דולר כועל יוצא מגל הירידות האחרונות שהחל ב-12 באפריל.
המתכת היקרה נחשבת מאז ומתמיד כהשקעה שיכולה להגן מפני אובדן ערך ואינפלציה, וככלי שיכול להגן מפני משברים פוליטיים, מלחמות ותנודות חריפות בשווקי ההון והמט"ח. ההנחה לפיה הזהב מגיב בקורולציה הפוכה למגמה בשווקים נסתרה בשבוע האחרון, לאחר שהמתכת היקרה נסחרה תחת לחץ כבד בעת שהמגמה בשווקים הייתה שלילית בשיעור מינורי.
מתוך כך, דווקא צעדי ההרחבה הכמותית בהם נוקטים בנקים מרכזיים ברחבי העולם ומדרבנים אינפלציה דווקא תומכים בעליית מחיר הזהב. אולם, בימים האחרונים נתוני מאקרו שליליים שהגיעו מכיוונה של סין, אחת מרוכשות הזהב הגדולות ביותר בעולם, וכוונותיה של קפריסין למכור את הזהב שברשותה כדי לממן את חבילת החילוץ לחצו מטה את מחירו.
Bizportal שוחח עם אריה גורן, אנליסט גלובלי, שנשמע סקפטי לגבי השפעות אלה ואחרות על מחיר הזהב: "אין גורם מוחשי שגרם לצלילה החדה במחיר הזהב. מדובר בספקולנטים שלוחצים מטה את מחירו, וכאשר יש ירידות חדות יש פאניקה ואנשים מוכרים. יש ETF's בארה"ב על מחיר הזהב שמרכזות מחזורי מסחר אדירים, וכאשר יש ירידות כ"כ חדות, הרי שמכירות המשקיעים הפרטיים מלבים את המגמה השולטת וביתר שאת".
"בסה"כ לא השתנה דבר. יש חששות כי ארה"ב לא תמשיך להזרים כסף, ועל כן לא צפויה אינפלציה חריפה, אך אלה עדיין בגדר חששות. בעניינה של קפריסין, מדובר במכירת 2 טון בשנה, לעומת שוק כולל של 4,000 טון זהב בשנה, כך שההשפעה מינורית ביותר. דווקא תוכנית החילוץ של קפריסין, שדוגלת במיסוי על פיקדונות, הייתה צריכה לתמוך במחיר הזהב, זאת לאור חוסר האמון של המשקיעים כלפי המערכת הבנקאית במדינה, שהייתה צפויה לתמוך בשקעה בזהב, אך בפועל אנו רואים מגמה הפוכה".
גורן התייחס לעתיד, והאם הירידה החדה במחיר הזהב מהווה הזדמנות קנייה: "אם הבנקים המרכזיים ימשיכו להזרים כספים ולהביא לשחיקת המטבעות המובילים, הרי שזו צפויה לתמוך במחיר הזהב, שעדיין מהווה השקעת מצוינת להגנה מפני תנודות אינפלציוניות".
- 2.דרור 21/04/2013 13:21הגב לתגובה זואתם אולי מחזיקים בניירות שכתוב עליהם שיש לכם בעלות על זהב. זה דבר והיפוכו מכיוון שאם אתם עדיין קונים ניירות ומאמינים לאלוהי הנייר אז למה אתם משקיעים בניירות בעלות של זהב? זהב הוא המלך. וכל השאר סתם נייר.
- 1.זהב וכסף ופלדיום 17/04/2013 20:50הגב לתגובה זונתראה ב 1100$ בזהב