נדחתה למחר ההכרעה בוועדת הכספים על גובה הפירמידות בישראל
גם היום (ג'), טרם אושר פרק הפירמידות בחוק הריכוזיות ולא התקבלה החלטה ביחס לגובה הפירמידות בישראל - שתיים או שלוש שכבות. יו"ר ועדת הכספים, סלומינסקי הודיע, שהוועדה תשאף לאשר את פרק הפירמידות בחוק הריכוזיות כבר מחר, לאחר גיבוש הסכמות על הנוסח החדש הכולל קיפול שליטה בחברות בשכבות לשתיים בלבד, החמרה משמעותית נוספת היא, שהמיעוט הוא שייבחר את הדירקטורים ללא יכולת התערבות של בעל השליטה ועוד...
בתום דיון ארוך וסוער במיוחד בוועדת הכספים, ולאחר האשמות מצד ח"כים נגד הממשלה והרגולטורים הכלכליים, הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי): "ועדת הכספים תוציא מתחת ידיה חוק ריכוזיות אופטימלי, שישנה מן היסוד את מבנה המשק הישראלי, שיהיה תחרותי יותר עם רמת סיכון מופחתת לכספי הציבור. בטווח הבינוני, הנוסח המעודכן בניצוח ועדת הכספים ייטיב עם הציבור בשלושה מישורים: יגביר את ההגנה על כספי החוסכים, יוזיל את יוקר המחייה ואף יאפשר את הגדלת התשואה על ההון, מה שיבטיח פנסיה ראויה לחוסכים".
בדיוני הוועדה היום לקחו חלק שלושה מבין הרגולטורים הכלכליים החשובים ביותר, המפקח על הבנקים בבנק ישראל, המפקח על הביטוח ושוק ההון באוצר ויו"ר הרשות להגבלים עסקיים והמסר העיקרי שלהם היה כי נדרש איזון בין יכולת שוק ההון להתנהל לבין ההגנה על כספי הציבור.
במהלך סערת הדיון, שריג הגיב לביקורת הקשה מצד הח"כים, לפיה יש להקשות על בעלי שליטה ואמר לח"כים: "אני מבקש שאת הכללים שאתם מבקשים להחיל על אחרים אל תחילו על עצמכם: אם אתם רוצים לרכוש דירה אל תיקחו משכנתא". עוד ביקש לתמוך בהשארת שכבת מעבר לשתי שכבות: "אם נשאיר עוד שכבת אג"ח נוכל בעוד 4 שנים לבטל שזה קל אך אם נמנע עכשיו, יקשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור".
לדברי שריג, "הסדרי חוב הם חלק מעולם העסקים. אם יש דברים לא ראויים צריך לטפל בהם. הסדרי חוב קוראים אחרי שבעלי מניות ספגו נזק כלכלי כבד. מגיעים להסדר חוב רק אחרי שבעלי מניות שילמו מחיר כבד. זה החוק בכל מקום. יש לפעול שהסדרי חוב ייעשו בדרך ראויה. אנחנו הולכים לדרוש מקבוצות עסקיות למכור הרבה חברות לשוק. השאלה מי יקנה. מישהו יצטרך לקנות, ויצטרך להביא חלק מהכסף בבית וחלק לקחת בהלוואות בישראל או בחו"ל. לאיש בישראל אין כסף אישי לרכוש כאלו חברות".
"האשראי שיינתן ע"י חברות אג"ח הוא השקוף ביותר ולכן לא נראה לי נכון לאסור על חברות אג"ח מלהיות בראש פירמידה עסקית, כי הן היחידות שיש בהן שקיפות מלאה".
יו"ר הרשות להגבלים עסקיים, פרופ' דיוויד גילה, הפתיע בכך שקרא להגביל את כוחן של קבוצות עסקיות רב-ענפיות ואמר: "המטרה שלנו הגנה על הצרכן מפני פגיעה בתחרות ולמנוע עלייה ביוקר המחייה. אנו מתערבים כשיש יזם שהשקיע בכמה ענפים בין בפירמידות ובין אם לאו, למשל רשתות צמיגים וגם בתי קפה. או בגלל ריכוזיות ענפית או בגלל יכולת לעצור עסקה".
"למשל במקרה של השתלטות פירמה על מוצר משלים או על ספק גדול שלה או על לקוח גדול שלה. אפילו חששות מורכבים יותר יכולים להוות פגיעה בצרכן: מפגש שבין פירמות שונות ויצירת קרטלים סמויים, או אימה, שקב' עסקית אחת מאיימת על קב' עסקית אחרת שלא תיכנס לתחום שלה ואז אכן אף אחת לא נכנסת ואין תחרות. אם קיים חשש מכוח פוליטי רב של פירמה רב ענפית, ניתן להגביל את כוחה בחקיקה, בין השאר ע"י הגבלת השיעור השליטה שלה על תשתיות או על ענף מסוים, לרבות גופי תקשורת וכד'".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ישרא בלוף מאוג"ח - שיכבה של אחיזת עניים (ל"ת)מנהיג המהפכה 21/05/2013 16:03הגב לתגובה זו0 0סגור