אקשטיין: "פישר הנהיג שינויים מרחיקי לכת, בנק ישראל נחשב למשפיע בעולם"
פרופ' צבי אקשטיין, שהיה המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, ב-5 מתוך 8 שנות הקדנציה שתסתיים בתום חודש יוני, שוחח עם כתבת Bizportal על הנגיד הפורש, פועלו, מדיניותו ועל המהלכים שהנהיג וההשלכות שהיו להם על השוק והמשק הישראלי. וגם קיבלה תשובה ביחס למה הוא חושב על האפשרות לרשת את התפקיד המכובד.
ראשית ביקש פרופ' אקשטיין להכניס את דבריו לפרופורציה ואמר, פרופ' פישר הגיע לתפקיד הנגיד הישראלי לאחר שבנק ישראל כבר עבר תהליך ארוך מאוד של התכנסות של המדיניות המוניטרית לכיוון מה שמקובל במשקים המערביים. למשל, עם יעד אינפלציה של 2% כפי שמקובל בעולם המפותח התחיל הנגיד פרופ' פרנקל, שהנהיג גם רפורמות נרחבות בשוק ההון ובשוק המט"ח".
מהו הדבר החשוב ביותר שעשה הנגיד פישר ב-8 השנים האחרונות? "הדבר הכי חשוב שעשה פישר היה אימוץ והעברת חוק בנק ישראל. לפי חוק בנק ישראל השמירה על יעד האינפלציה ועל יציבות המחירים הם היעד המרכזי, היעד המשני הוא תמיכה בתעסוקה ובצמיחה והיעד השלישי הוא תמיכה ביציבות הפיננסית. סטן פעל בנימרצות להעברת החוק ואימץ את היעדים האלה עוד לפני שהחוק אושר בכנסת".
"ההישג החשוב ביותר בקדנציה השניה של פישר היה יישום החוק החדש והפעלתה של הוועדה המוניטרית. את החשיבות של הוועדה המוניטרית ראינו בהחלטת הריבית האחרונה, שבה נוצר תיקו של 3 חברים שהיו בעד הפחתת ריבית של 0.25% ו-3 חברים שהיו בעד הפחתה חדה יותר בשיעור של 0.5%. בסופו של דבר הנגיד הכריע לטובת אלו שבחרו להפחית את הריבית ב-0.25%, אבל הליך קבלת ההחלטות כולו הוא בהחלט ראוי יותר כיום".
איך נתפשים כיום פרופ' פישר ובנק ישראל בעולם? "בתקופת כהונתו של פרופ' פישר נעשו שינויים מרחיקי לכת גם במבנה הפנימי של חטיבות בנק ישראל, מה שגרם לכך שבנק ישראל הפך להיות בנק מרכזי מוביל בעולם, מבחינת מידת השפעת המדיניות המוניטרית על הכלכלה והמשק".
פרופ' אקשטיין ציין כי בכך לא מסתיימת התרומה של הנגיד הפורש והוסיף, "לא רק שפישר יישם את החוק החדש, אלא הוא גם זה שהתווה את המדיניות שנתפשת כיום כמאוד מצליחה גם בעולם של שימוש במגוון כלים מוניטריים ולא רק בכלי הריבית, על מנת להתמודד עם בעיות כגון אלה שמתמודד איתן משק קטן ופתוח על רקע המשבר הפיננסי העולמי".
"פישר שבר מוסכמה מקומית חזקה"
מה דעתך על מדיניותו של הנגיד פישר בתחום המט"ח? "בנק ישראל מנהל מדיניות של מניעת התחזקות מהירה מדי של השקל ובעניין זה פישר למעשה שבר מוסכמה מקומית חזקה שנשמרה במשך שנים - מוסכמה של אי התערבות בשוק המט"ח. פישר מתאפיין כאקטיביסט בתחום המט"ח לאחר שהגדיל בצורה דרמטית את יתרות המט"ח של הבנק המרכזי מרמות של כ-30 מיליארד דולר בתחילת הקדנציה לקרוב ל-80 מיליארד דולר כיום, תוך התערבות בשוק המטח בצורות שונות.
דוגמא לאקטיביזם של פישר ראינו בהחלטה האחרונה, כשבנק ישראל לקח על עצמו לנטרל את השפעות של העודף בחשבון השוטף על ידי ההתחייבות לרכוש מדי שנה מט"ח בהיקף של 2.1 מיליארד דולר".
מהו לדעתך השער בו ניתן לומר ששער החליפין של הדולר/ שקל מאוזן כיום? " מהמחקרים שנעשו עולה כי שער החליפין של בין 3.6 ל-4 שקלים זה פחות או יותר התחום שתואם את שיווי המשקל במאזן התשלומים, ללא ההשפעה הנוספת של הגז. אבל צריך לזכור כי שוק המט"ח הוא שוק מאוד תנודתי ותנועות ההון יכולות לשנות אותו בצורה מהירה מאוד. זה שוק שעובד על פערי ריביות ועל ציפיות לטווח קצר, לכן מדיניות הבנק המרכזי מאוד משפיעה על שניהם".
איזו ביקורת היית מעביר על המדיניות של הנגיד? "אני לא רוצה להעביר ביקורת, אבל בדיעבד לדעתי ניתן היה להוריד את הריבית במשק עוד לפני שהשקל התחזק כל כך. אבל בסופו של דבר נראה לי שבנק ישראל נקט בצעד נכון כשהוריד את הריבית במשק".
"ההפחתה של הריבית היתה נדרשת, במיוחד על רקע הפער בין הריבית בישראל לריביות הנמוכות בעולם המפותח והצורך בניטרול של הסיכון הנובע מהזרמות הון זרות אל תוך המשק הישראלי תוך זמן קצר. הזרמות שכאלה גורמות להשפעות ארוכת טווח בצד הריאלי - עתה אנחנו רואים אותן נמנעות בזכות הורדת הריבית".
איך אתה מסביר את שלוות הנפש בו התקבלה בשוק ההודעה על פרישתו המוקדמת של פרופ' פישר מתפקיד הנגיד? "אין ספק שהתווית כלי המדיניות ודרך הפעלתם - זה הישג אדיר למדיניות המוניטרית. זה שומר על היעדים שנקבעו בחוק בנק ישראל ושומר על היציבות במשק. השוק לא הזדעדע מהדיווח על פרישתו המוקדמת של פישר מתוך הערכה שקווי המדיניות שאומצו בחוק ואומצו בפועל וגם הצליחו - ימשיכו להוביל את המדינוות המוניטרית של ישראל עוד הרבה שנים. המשמעות היא שגם חבר הועדה המוניטרית הבא וגם הנגיד הבא ימשיכו בעקרנות המדינות שאיפיינו את תקופתו של הנגיד פרופ' פישר".
חודש לפני שפישר עולה על מטוס ועוזב אותנו, עדיין לא ידועה זהותו/ה של המחליף/פה. האם יש סיכוי שנראה אותך כנגדי הבא של ישראל? "אני לא רואה את עצמי מועמד לתפקיד נגיד בנק ישראל הבא. אני מאוד נהנה ממה שאני עושה כיום כדיקאן בית הספר לכלכלה במרכז הבינתחומי. אנחנו מפתחים פה תוכנית לימודים יחודית שמתמקדת ללמד איך מעצבים ומיישמים מדיניות כלכלית למשק ולעסקים. וזאת בנוסף על כך שאני מלמד בביה"ס לכלכלה וורטון שבפנסילבניה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.אקשטייןיעקג 25/05/2013 19:55הגב לתגובה זו1 0פישר הרס את המשק הישראלי מישכן את כל המשק למכנתאותֱ!!!!!! הפסיד 10 מילירד דולר !!! העלה את מחירי הדירות ב200% עזר לסקולנטים במטבע זר במקום למסות קניה ומכירה במטבע זר !!! פגע ביצוא ובמשק !!!!סגור
-
5.בזכות טישר מעמד הביניים הפך מעמד העוני ועוני בדרכודעתי! 25/05/2013 18:01הגב לתגובה זו2 0לקבר אחים שבנה שר האוצר 2003. בסוף משרתיו ומכשפתו יישארו עם סודנים ואריתראיםסגור
-
4.פישר לא עשה כלוםשטויות 25/05/2013 14:16הגב לתגובה זו1 0הוריד העלה והוריד ריביתסגור
-
3.כן בטח הכי מרכזי ועשיר כמו הכלכלה הישראלית שעברהאברום בדבכט 25/05/2013 11:05הגב לתגובה זו2 0את בריטניה וצרפת .ברור והסוסיתא שבזמנו היה רכב הכי טוב בעולם וכולם למדו מאיתנו כציד לבנות מכוניות .ברור. עכשיו יש עוד פנטזיונר שחושב שהשמש זורחת מהתחת של הישראליםסגור
-
2.ילקקן מה פישר עשה ? מה?לך מכאן (ל"ת)תחת נקי 24/05/2013 15:55הגב לתגובה זו3 0סגור
- טען עוד
-
למגיב 2 אתה דפ"ר (ל"ת)שלמה 24/05/2013 17:08הגב לתגובה זו0 3סגור
-
1.הם רוצים לבנות עולם של בנקיםוואצ'ר 24/05/2013 14:49הגב לתגובה זו2 0לא של בני אדםסגור