שני אירועים מרכזיים: הודעת הריבית בישראל ומדד קייס שילר בארה"ב

דוד ויגדר, אנליסט מאקרו ושווקים ואייל חקמן, יועץ השקעות, בנק דיסקונט, סוקרים את אירועי המאקרו הבולטים של השבוע הקרוב
 | 
telegram

מחר, יום שני (27.05), תחליט הועדה המוניטארית של על גובה הריבית לחודש יוני. הריבית הנוכחית עומדת על 1.5%, לאחר שהופחתה במפתיע ב-13.05 בשיעור של-0.25%. הרקע להחלטה הינו המשך מגמת הייסוף של השקל (אשר מקשה על היצואנים), בין היתר, בעקבות תחילת הפקת הגז ממאגר "תמר", הפחתת הריבית על ידי בנקים מרכזיים רבים ובראשם הבנק המרכזי האירופי, ההקלה הכמותית במשקים מובילים בעולם והעדכון כלפי מטה בתחזיות הצמיחה העולמיות.

יתרה מזאת, סביבת האינפלציה ממשיכה להיות מתונה מאוד (ואף מתחת לגבול התחתון של יעד האינפלציה). מעניין לציין, כי בהחלטה האחרונה להפחית את הריבית תמכו כל ששת חברי הועדה. אולם הם נחלקו (באופן שווה) בין הפחתה של 0.25% ו-0.5%. במקרה של שיווין - ההחלטה מתקבלת בהכרעת הנגיד, שתמך בהורדה של 0.25%.

בראיה קדימה, אנו מעריכים, כי הריבית צפויה לרדת פעם נוספת לרמה של 1.25% (ובסבירות לא נמוכה אולי אף יותר). הריבית הנמוכה צפויה להישאר לאורך זמן (עד הרבעון הראשון של 2014). הערכה זאת נתמכת, בנוסף לגורמים שהוזכרו לעיל, גם בתקציב המרסן לשנים 2013-2014 שצפוי למתן את הצריכה הפרטית (בעקבות העלות המסים). עם זאת, לא ברור אם ההחלטה על ההפחתה תתקבל כבר מחר או בעתיד, בפרט, עם החלשות משמעותי מאז הורדת הריבית. יתכן אגב, כי ההחלטה הקרובה תכלול צעדים חדשים בתחום הנדל"ן.

מדד "קייס שילר"
עוד השבוע, ביום שלישי (28.05), יפורסם בארה"ב מדד "קייס שילר" אשר מודד את מחירי הדירות של שוק הנדל"ן האמריקני. בשנים האחרונות זכו באופן טבעי ממצאי המדד לתשומת לב מיוחדת, על רקע המשבר הכלכלי הקשה שהתחיל בשוק הנדל"ן. מגמת העליות שנרשמה בחודשים האחרונים היא ללא ספק בבחינת סימן לאופטימיות.

דוד ויגדר, מכותבי המאמר
הנתונים לחודש פברואר הראו כי המומנטום החיובי נמשך, מחירי הבתים בארה"ב עלו ב-1.2% - זהו קצב שנתי של 9.3% (יותר מצפי האנליסטים שעמד על עלייה בקצב 9.1%), ולמעשה, מדובר בעלייה השנתית החדה ביותר מאז 2006. בחודש ינואר המדד הצביע על קצב שנתי של 8.1%. בכל 20 הערים שנבדקו, נרשמה עליית מחירים בפברואר, כאשר פניקס רשמה את עליית המחירים השנתית החדה ביותר - 23%, וניו-יורק את עליית המחירים הנמוכה ביותר 1.9%.

הריביות האפסיות, העלייה בביקושים והירידה בהיצע, תרמו לעליית המחירים עד כה. יחד עם זאת, מחירי הבתים בארה"ב עדיין נמוכים ב-29% מהשיא שנרשם ב-2006. נציין כי האנליסטים צופים עלייה של 0.89% בחודש מארס (10.1% לעומת החודש המקביל אשתקד). לגידול חד יותר צפויה השפעה חיובית על השווקים, ולהיפך.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות