"כדי שהרפורמה תעבוד יש להטיל סנקציה כספית על ועדות שלא יעמדו בזמנים"
היום אישרה ממשלת ישראל פה אחד את הרפורמה בתכנון ובנייה אשר צפויה להקל משמעותית את תהליך קבלת היתרי בנייה על ידי מתן פטור מהיתר לבנייה קלה, קביעת לוח זמנים לאישור תוכניות בוועדות התכנון והגדלת הסמכויות לוועדות התכנון. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי זו "אחת הדרכים להפחית את מחירי הדירות בישראל", אשר לפי בדיקת Bizportal מצריכים כיום למעלה מ-180 חודשי הכנסה חציונית .
אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות', אינו מעריך שהרפורמה תביא להורדת מחירי הדירות בארץ – "נכון שהיא תקל על אזרחים המעוניינים לבנות וילה או לסגור מרפסת, וככל הנראה הבירוקרטיה תפחת, אולם הבעיה האמיתית היא מחסור בקרקעות לבניה בהיקפים גדולים וסגירת מרפסת או הוספת פרגולה אינם פקטור בהורדת מחירים."
לדברי המאירי, "הרפורמה תתן לוועדות המקומיות סמכות לאשר תכניות מתאר קטנות של עד 20 יחידות דיור, אבל צריך להבין ש-20 יחידות דיור זה בניין של 5 קומות ושניצול יעיל של קרקע זה בנייה לגובה של 10-30 קומות. כלומר, התכנית לא תזרים לשוק כמויות משמעותיות של יחידות דיור שיביאו להורדת מחירים. מדובר בהקלה שולית ביותר שלא פותרת את בעיית הכמויות הגדולות. גם היום בחוק התכנון והבניה קיימת הגדרה של פרקי זמן ומועדים לאישורי תכניות, ואף אחד לא עומד בהם. השאלה היא אם עכשיו יהיו סנקציות נגד הוועדות שלא עומדות בלוחות הזמנים".
"הפתרון לבירוקרטיה בוועדות התכנון טמון בייעול הוועדות ובאכיפת החוק", אומר עו"ד צבי שוב, מומחה בדיני תכנון ובניה. "גם אם התיקונים המוצעים בחוק נראים לכאורה טוב יותר הרי שללא אכיפה לא נראה שיפור. יש להטיל סנקציות על ועדה שלא עומדת בזמנים הקבועים בחוק. כמו שיש היום ביקורת ופיקוח על התנהלות שופטים כך צריך להיות מנגנון ביקורת ופיקוח על גופי התכנון השונים כולל סנקציות מצד אחד ותמריצים מצד שני לוועדה שמצליחה לעמוד בזמנים הקבועים בחוק. לדוגמא יש לבחון חבות נזיקין על ועדות שלא עומדות בזמנים וקביעת פיצויים לבעלי קרקעות או יזמים שנפגעים כתוצאה מעיכוב ההליכים."
שוב מוסיף שכבר היום חוק התכנון והבניה הקיים קובע מועדים לאישור תוכניות אולם מרבית הועדות לא עומדות בהן. "בחינה מדוקדקת של החוק מעלה כי תכנית בניין עיר בישראל על כל שלביה, הפקדה, שמיעת התנגדויות, דיונים וכיוצ"ב, צריכה להימשך בין שנתיים לשנתיים וחצי. בפועל אנחנו רואים תוכניות שאישורן נמשך בממוצע בין 8 ל- 10 שנים ואף יותר".
לדברי ורד צרפתי, סמנכ"לית בחברת צרפתי שמעון: "כל רפורמה שתפחית את הבירוקרטיה היא מבורכת, אך מעבר לכך צריך לבדוק האם הממשלה תקצה את המשאבים ליישום הרפורמה. כיום לוקח לאשר פרויקט בוועדה המחוזית חמש שנים בגלל שאין מספיק כוח אדם בוועדות. האם הממשלה תתקצב את הרפורמה ותוסיף לוועדות כוח אדם? בנוסף, על פי התרשמותי הממשלה לא הגבילה את לוחות הזמנים לגורמים נוספים שאחראים על מתן אישורים כמו כיבוי אש, הג"א ופקיד היערות שגם הם מתלוננים על מחסור בכוח אדם".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.סנקציה על מי כספית , תשלם על זה בעליית ארנונהאלי - חובה לקרא 21/07/2013 21:23הגב לתגובה זו2 0סנקציה על הוועדה, תשלמו את זה בעליית ארנונה אין כסף. צריך לקבוע תאריך במידה והוועדה לא נתנה יתחילו לבנות ואז הוועדה תשלים בהמשך את הדברים שלה.סגור
-
1.גם קנסות לקבלנים שמעמידים שטחים הניתנים לבניה (ל"ת)cd4levi 21/07/2013 17:14הגב לתגובה זו2 0סגור