ד"ר לזר: "רשות ני"ע צריכה לאמץ את הקדמת הדוחות גם בחברות הציבוריות"
"על רשות ניירות ערך לאמץ את החלטת המפקח על הבנקים ולהקדים את מועד פירסום הדוחות של הבנקים וחברות הביטוח ולהכיל אותה על החברות הציבוריות בישראל", כך טוען רו"ח ד"ר רוני לזר, מבית הספר לחשבונאות במכללת שערי משפט בהתייחסו להחלטה שפירסמו לפני כשבוע ומשרד האוצר.
במסגרת ההוראה החדשה סיכמו המפקח על הבנקים בבנק ישראל, דוד זקן, והממונה על שוק ההון, וחיסכון במשרד האוצר, פרופ' עודד שריג, כי בנקים וחברות ביטוח יפרסמו את דוחותיהם הכספיים השנתיים חודשיים מסוף השנה (עד סוף חודש פברואר) ולא אחרי שלושה חודשים, כפי שההוראות מחייבות כיום. במקביל, יקוצר מועד הדיווח של דוחות כספיים רבעוניים ל-45 ימים מסוף הרבעון ולא חודשיים אחריו, כפי שההוראות מחייבות כיום.
שיפור בזרימת המידע עוזר בקבלת החלטות
ד"ר לזר טוען כי "בתקופה זו, בה מחזורי המסחר נמוכים והבורסה הישראלית מדשדשת במקום, כל שיפור בזרימת המידע מהחברות אל ציבור המשקיעים יכול לשפר, ולעזור בקבלת החלטות".
ונותן דוגמא למידת ההשפעה ולחשיבות שיש לדוחות הכספיים ומזכיר כי "ביום שישי האחרון היינו עדים לפרסום דוחותיה הכספיים של מיקרוסופט. מתוך תגובת המשקיעים במסחר במניה (ירידה של 11% במחיר המניה), ניתן לראות בברור שהאינפורמציה הגלומה בדוח הרבעוני הינה חשובה ביותר לערך המניה ואם כך, רצוי לקבלה מוקדם ככל האפשר".
"הקדמת פירסום הדוחות קשורה קשר ישיר גם לצורך של ישראל להתקרב לנורמות המקובלות בעולם. זה יקדם את שוק ההון הישראלי וימשוך גופים מוסדיים זרים להשקעה בבורסה הישראלית. כלומר, מהלך של הקדמת מועדי הדיווח על ידי החברות הציבוריות בישראל עשוי לשפר את מידת המשיכה של השוק המקומי בעיני הזרים".
בשוק האמריקני רוב החברות הגדולות מחויבות בפרסום הדוחות הכספיים שלהם כ-60 עד 75 יום מסיום שנת הכספים שלהן. ד"ר לזר מציין כי חברות ציבוריות קטנות בארה"ב עדיין נדרשות לפרסם דוחות לאחר 90 יום, ולהערכתו, יש לאפשר גם לחברות הציבוריות הקטנות בישראל להמשיך באותו לוח זמנים.
לא בעד רגולציה נוספת
"אני לא חושב שהקדמת הדיווח גם בקרב החברות הציבוריות זה עניין הולך שנות את מצבו של שוק ההון המקומי מהקצה אל הקצה, אבל אם אנו מניחים שבדוחות הכספיים של החברות יש ערך, וגם על רקע השיפור ביכולות הטכנולוגיות בעשור האחרון, אז אני לא מבין למה לא לדרוש גם מהחברות הציבוריות להקדים את פרסום הדוחות ולקרב את הציבור למידע שכרוך בפעילות של החברות".
"שיהיה ברור, אני לא בעד רגולציה נוספת, אבל במקרה זה לא מדובר ברגולציה נוספת אלא בשינוי טכני במהותו שעשוי לשפר את מידת השקיפות בשוק ולקרב את הבורסה בישראל למצב המקובל בעולם".
גם בלי הלחץ של רשות ני"ע: הבנקים יפעילו לחץ על החברות הכלולות
בתגובה לשאלה שהפנה Bizportal לרשות ני"ע ביחס לבעייתיות שתהיה בכך שהבנקים אשר מחזיקים בנתחים בחברות ציבוריות שונות, יפרסמו את דוחותיהם עוד לפני שהחברות הכלולות יפרסמו את דוחותיהן, נמסר מרשות ני"ע כי "כללי החשבונאות מאפשרים משיכת תוצאות של חברות כלולות בפער זמן של רבעון, דהיינו על סמך תוצאות של רבעון קודם של החברה הכלולה, כך גם בארה"ב התאפשר קיצור מועדי הדיווח של החברות הכלולות, וכך גם בכללים שחלים על הבנקים".
לדעת ד"ר לזר אם לדוגמא, בנק לאומי מחזיק בנתח בחברה לישראל - הבנק צפוי להתחיל להפעיל לחץ על החברה לישראל לפרסום מוקדם יותר של דוחותיה, גם ללא שרשות ני"ע תכתיב זאת. אני מצפה שזה יגרור יותר חברות ציבוריות להקדים את פירסום הדוחות שלהן".
לטענת ד"ר לזר, "כל שינוי מעין זה בהוראות ובתקנות צריך להיעשות בצורה שקולה ובהתראת זמן מספיקה על מנת לאפשר לחברות ולמשרדי רואי החשבון להיערך בהתאם".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.עודף הרגולציה מבריח מפה חברות ומחריב את שוק ההון! די!ד לרגולציה! 24/07/2013 13:02הגב לתגובה זו2 0מרוב רגולציה לא נותר פה שוק. יש לבטל חוקים ותקנות. לא צריך לחנוק עוד יותר - לא נשאר מה לחנוק עם עוד רגולציה!!!סגור