שוק המשכנתאות רותח: מציאות או אינטרס בנקאי?

אלדד אברהם, מנכ"ל E.A Investment banking, מתייחס לסיבה האמיתית למה מחירי הנדל"ן נשארים גבוהים
 | 
telegram
(4)

בימים האחרונים פרסם כי הבנקים צמצמו את היקף האשראי למגזר העסקי ב-18.4 מיליארד שקל - שיעור הירידה בהיקף האשראי העסקי בתקופה זו הוא 4.5%. הבנקים מסיטים את הכסף למשקי הבית ובעצם דוחפים לנו יותר כסף כדי שנקנה דירות.

כל אזרח צריך לשאול את עצמו מה קרה שהבנקים מפסיקים לחלק כסף לטייקונים ולחברות הגדולות? מה קרה שהבנקים מתחילים לדאוג יותר לאזרח הקטן ולא לקבוצת הלווים הגדולה במשק? יש כמה הסברים לשינוי הזה שכדאי שכולנו נהיה מודעים להם:

תחילה, הסטת האשראי מהמגזר העסקי אל משקי הבית מאפשרת לבנקים להציג שיפור ביחס הלימות ההון, שמקרב את הבנקים לעמידה בדרישות בנק ישראל, כך שיתאפשר להם לחזור לחלק דיבידנדים לבעלי המניות.מעבר לכך, הבנקים ערים לשיח החברתי וקשובים לרחשי הציבור - הם לא ממהרים לתת כסף לטייקונים ולחברות הגדולות, במיוחד אחרי שראינו מה קרה לבנק לאומי +0.89% לאומי 4,172 +0.89% לאומי בסיס:4,135 פתיחה:4,125 גבוה:4,174 נמוך:4,125 תמורה:17,055,236 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: כשרצה למחוק חובות אבודים לנוחי דנקנר.

הסיבה העיקרית: הבנקים לא רוצים שמחירי הדירות ירדו
הבנקים בישראל זוכרים היטב את משבר הסאב פריים ב-2008 ויודעים שאם מחירי הדירות ירדו ההלוואה שנתנו נמצאת בסיכון, הרי שווי הדירה הוא הבטוחה להלוואה. הדרך להתמודד עם סיטואציה זו, היא על ידי הגדלת הביקושים ומתן הלוואות לרוכשי הדירות.

מחירי הדירות נקבעים הרי על ידי מפגש בין היצע לביקוש. יש ציפייה שיש לה על מה להתבסס, כי הממשלה תנסה לעשות הכל כדי להגדיל את היצע הדירות. הבנקים מנסים לאזן את המשקולת על ידי עידוד והסטת יותר כספים לשוק המשכנתאות ועל ידי כך להגדיל ביקושים. הנה לכם נתון - מתחילת 2012 ועד יוני 2013 מערכת הבנקאות הגדילה את יתרת האשראי בתחום המשכנתאות ב-31.7 מיליארד שקל, כך שסך החוב של בעלי המשכנתאות כלפי הבנקים הסתכם בסוף יוני 2013 ב-253 מיליארד שקל. מתחילת השנה ועד יוני נרשם גידול של 4.2% בהיקף תיק המשכנתאות של הבנקים.

בעוד שממשלת ישראל מנסה בעיקר לטפל ברמת ההיצע של הדירות על ידי הגדלת נפח שיווק הדירות החדשות, הבנקים לעומת זאת דוחפים את האזרחים לקחת משכנתא ולרכוש דירה. במילים אחרות, כדי להדביק ולאזן את ירידת המחירים הצפויה בשוק הדיור הבנקים דוחפים כסף לרוכשי הדירות כדי שכל חודש נקרא את הכותרת " שוק המשכנתאות רותח". מצד אחד, קיימת הציפייה שמחירי הדירות ירדו, כי הממשלה התחייבה. מצד שני, מגיעה הכותרת בסוף החודש של ביקושים ערים לדירות.

בנק ישראל יכול לצנן את שוק הדירות על ידי טיפול במלווים ולא בלווים. הבנק הטיל כבר 7 מגבלות ב-3.5 השנים האחרונות כדי לצנן את שוק הדיור וזה לא ממש הצליח. הגיע הזמן לבדוק ולהבין למה הבנקים "דוחפים לנו" כל חודש 5 מיליארד שקלים למשכנתאות - האם זה מקרי? מקווה שהשתכנעתם שלא.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    מעניין
    סבג שושנה 03/09/2013 08:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ראשית , אלדד אתה ענק! ותגובתי, הציבור מבולבל ציפה שירדו מחירי הדירות ורואים שזה לא קורה "בעוד שממשלת ישראל מנסה בעיקר לטפל ברמת ההיצע של הדירות על ידי הגדלת נפח שיווק הדירות החדשות, הבנקים לעומת זאת דוחפים את האזרחים לקחת משכנתא ולרכוש דירה. במילים אחרות, כדי להדביק ולאזן את ירידת המחירים הצפויה בשוק הדיור הבנקים דוחפים כסף לרוכשי הדירות כדי שכל חודש נקרא את הכותרת " שוק המשכנתאות רותח". מצד אחד, קיימת הציפייה שמחירי הדירות ירדו, כי הממשלה התחייבה. מצד שני, מגיעה הכותרת בסוף החודש של ביקושים ערים לדירות. "
    סגור
  • 3.
    ראוי לעיון
    יוניהללי 02/09/2013 23:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נקודה מעניינת שראויה לבדיקה.
    סגור
  • 2.
    כל מילה בסלע
    מיכל 02/09/2013 09:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ניתוח מעניין ומדויק
    סגור
  • 1.
    כאשר אין לבנקים לאן להשחיל את הכסף של הציבור ...
    אנונימי 01/09/2013 16:42
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לציבור אין מה לעשות אם הכסף שיש ברשותו וכל מה שהוא מקבל זה 0.8% שנתי עד 1.2 שנתי אז כאשר יש כסף זול והבנק לא לוקח סיכון בגלל המגבלה של 50% אז הבנקים יכולים להמשיך לקבור את הציבור לכן אין ברירה לממשלה רק להעלות את הריבית מה שיסיט את ערמות הכסף לתוכניות חסכון נורמליות של לפחות 3% שנתי
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות