רשות המיסים: "המשך הפחתת מס קניה על כלי רכב תביא לאובדן הכנסות"; מה הרכב הנפוץ ביותר בייבוא אישי?

מס הקניה בישראל על רכב פרטי ומסחרי מגיע ל-83%; הכנסות המדינה ממס זה בלבד אשתקד - 7 מיליארד שקל
אבי שאולי | (2)

רשות המיסים בישראל פרסמה הבוקר דוח מסכם של מיסוי ונתונים נבחרים על ענף הרכב לשנת 2012. אשתקד יובאו לישראל 203,727 כלי רכב (ירידה של 13%). המיסים העקיפים בישראל בענף הרכב גבוהים מאוד: ערך היבוא - 11.4 מיליארד שקל, מס הקניה - 7 מיליארד שקל ומס הקניה הממוצע 34,219 שקל לרכב.

רשות המיסים מתייחסת להכנסות המדינה ממס קניה ודנה בשאלה האם הפחתת המס מביאה לגידול בהכנסות?. "ייתכן כי המס על כלי רכב גבוה מדי עד כדי שהוא בעצם פוגע בהכנסות ממסים" , מודים ברשות המיסים, אך מייד לאחר מכן מזהירים כי "הפחתה בלתי מבוקרת גם אם יתגלה כי היא מביאה להגדלת גביית המס איננה רצויה ועלולה לגרום לנזק לכלל הציבור".

ברשות המיסים בדקו את הקשר בין שיעור המס הנגבה לבין כלל המיסים הנגבים והגיעו למסקנה כי "גם אם שיעור מס מסוים מביא לגבייה מירבית אין פירושו שהוא מס אופטימלי. ועדיין, במקרה של רכב, יש מקום לבדיקה כזו...המשך הפחתת המס, אם תתרחש, תביא לאובדן הכנסות ממס קניה".

מגמת עליה ביבוא כלי רכב קטנים, חסכוניים ויעילים.

המס העיקרי שמוטל על כלי רכב הנו מס קניה, שמוטל על רכב פרטי ורכב מסחרי (עד 83%), אופנועים (72%) וקטנועים (40%). משאיות ואוטובוסים שמשקלם מעל 4.5 טון פטורים ממס. קיימים שיעורי מס מופחתים עבור כלי רכב בעלי טכנולוגיות הנעה מתקדמות: היברידית (בדרגת זיהום 2 בלבד) 30%, רכב היברידי מסוג Plug-In (הנטען מרשת החשמל והמנוע העיקרי בו הנו מנוע חשמלי, כך שמרכיב משמעותי מנסיעותיו מבוצע על חשמל בלבד) 20%, וכן רכב נטול פליטות המיוצג בשלב זה באמצעות רכב חשמלי 8%.

הרפורמה ב"מיסוי ירוק" שינתה משמעותית את שוק הרכב. כבר בשנה 2010, שהייתה השנה מלאה הראשונה להפעלת הרפורמה, חלה מגמת עליה ביבוא של כלי רכב קטנים, חסכוניים ויעילים.

הישראלים נוהגים ברכב מהעבודה פי 2 מאשר ברכב פרטי

להטלת המיסוי הירוק מספר שיקולים: כלי רכב שיוצרים פחות נזק סביבתי, גודש, נזקי תאונות דרכים, עלויות של הקמה ותחזוקה של תשתית הכבישים ומערך האכיפה, שימוש אלטרנטיבי בקרקע, רעש, ועוד.

בניגוד למגמה הירוקה מיליונרים רבים מעדיפים לנהוג בכלי רכב גדולים ומזהמים. הדגמים השכיחים ביותר ביבוא האישי בשנת 2012: טויוטה SIENNA, מרצדס ML CLASS וב.מ.וו X5. רוב כלי הרכב ביבוא אישי הנם בעלי נפח מנוע גדול.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

רכבים אלו צורכים דלק רב. מחירי הדלק עלו אשתקד ועל סמך נתוני משרד התחבורה עולה כי שברכב בבעלות פרטית חלה ירידה בנסועה הממוצעת. מנגד הנסועה ברכב בבעלות תאגיד דווקא עלתה ובמילים פשוטות יותר - הישראלים נוסעים ברכב מהעבודה פי 2 לעומת רכב פרטי.

ועוד נתון צבעוני: בשנת 2012 (בדומה לשנים קודמות) הצבע הפופולרי היה אפור/כסוף בגוונים שונים (35%); מקום שני - לבן (27%); מקום שלישי - שחור (15%); מקום רביעי - כחול/תכלת (9%).

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    יבבה 08/10/2013 12:26
    הגב לתגובה זו
    רשות המיסים - נבלות ואוכלי חינם. היחס של המכוניות ככה מכונית יפנית ממוצעת 128000 ש"ח שבחול אתה קונה אותו שעולה 500000 בארץ .עד מתי תתקעו אותנו.
  • אנונימי 08/10/2013 13:00
    הגב לתגובה זו
    אל תשכח שהיבואנים גוזרים עליך קופון לא קטן... משום מה כל המכוניות המשפחתיות נושקות לאותו מחיר - סוג של קרטל....