אודי אורנשטיין: "מקבלי ההחלטות לא מפנימים את הנזק העצום של התחזקות השקל - תתכוננו לגידול באבטלה"

בשיחה עם Bizportal, מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית נשמע מודאג מאוד. צפו בחישוב - איבוד הרווח של מפעל כתוצאה מהיחלשות הדולר
מירון ארונוביץ |

האם התעלמות הציבור מזעקת היצואנים תיגמר בגל פיטורים במשק? למרות ההתאוששות הקלה בשער הדולר לרמה של 3.55 שקלים, יש מי שמתריע כי המפעלים המייצאים בחו"ל יתקשו לעמוד לאורך זמן מול השערים הנוכחיים. מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, אודי אורנשטיין, מזהיר כי שיעור האבטלה הנמוך שנרשם בחודש אוגוסט ועמד על 6.1% איננו נותן את התמונה האמיתית.

אורנשטיין מתריע, "שער הדולר הנמוך אינו בעיה של היצואנים אלא בעיה של כולנו. הציבור הרחב ומקבלי ההחלטות לא מפנימים את הנזק העצום מירידת שערו של הדולר. נראה שכולם התרגלו לשמוע ברקע את זעקות היצואנים ולהמשיך בשגרה מבלי להבין את המשמעות המעשית שיש להתחזקותו של השקל." אומר אורנשטיין. "במקום לעסוק בתיאוריות וסיסמאות, עדיף לתת למספרים לדבר. ניקח לדוגמה מפעל שמייצא בסדר גודל של 30 מיליון דולר, 40% מהוצאותיו דולריות ו-60% מהוצאותיו שקליות. חישוב קל מראה שכל ירידה של 10 אגורות בשער הדולר גורעת כ-1.8 מיליון שקל מרווחי המפעל." "השמירה על היצוא אינה עניין פרטי של היצואנים אלא של הציבור כולו. חברה המייצאת מקיימת בסביבתה מערכת שלמה של פעילות ותעסוקה, הפגיעה ביצוא פוגעת כבר היום ברקמת התעסוקה, ברווחת העובדים ובצמיחת המשק. לתעשייה הישראלית אין זכות קיום ללא הייצוא, אנחנו עדיין משק קטן מידי."

אורנשטיין מתייחס לשיעור האבטלה הנמוך שפרסמה הלמ"ס בחודש אוגוסט האחרון, "אסור לנו להיות שיכורים משיעורי האבטלה הנמוכים ולחשוב שכך יהיה גם בהמשך. הכלכלה היא מחזורית ומעבר של מפעלים יצואנים להפסד יאיץ את הגידול באבטלה. מצב האבטלה בחלק ממדינות אירופה מראה לנו להיכן אפשר להגיע אם לא מתנהלים נכון." "הכתובת העיקרית לשערי המטבעות היא בנק ישראל. צעדיה של הנגידה בפועל, ד"ר קרנית פלוג, בהורדת הריבית ורכישת דולרים אגרסיבית ראויים להערכה. אין ספק שבלעדיהם מצבנו היה רע בהרבה, אבל למרבה הצער אין בהם די." "מאחר ובנק ישראל ממצה את הכלים שעומדים לרשותו, על הממשלה לפעול בכלים אחרים על מנת לסייע לכלכלה ולייצוא ויש לכך אינספור דרכים. צריך לזכור שאחד הגורמים המרכזים לעוצמתו של השקל הוא תגליות הגז הטבעי שכולנו מברכים עליהן. המדינה תהנה מנתח גדול של הרווחים ומן הצדק לאזן את התמונה ע"י תמיכה בתעשיית הייצוא הנפגעת."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה