גודל טקסט
זום
ניגודיות

לא רק שמן: מי החברות שחטפו חזק השבוע בעולם עם קידוחים שנתקעו?

חברות רבות בעולם קמות או נופלות מדי שנה כשהקידוחים שהשקיעו בהם מיליונים רבים יורדים לטימיון. בחרנו לכם שתי דוגמאות מהשבוע האחרון
ידידיה אפק |

תעשיית קידוחי הנפט-גז רצופה מהמורות וטלטלות, כמו שנוכחו לגלות משקיעי שמן נפט וגז היום. הדבר לא נכון רק לנעשה בישראל בתחום זה אלא בעולם כולו - פרויקטים רבים נוחלים כישלון לאחר השקעה של מיליונים, ורק אחוז לא גבוה מהקידוחים זוכה להצלחה מסחרית. בחרנו להביא לכם שני קידוחים, האחד בנורבגיה והשני בקזחסטאן, שנקלעו השבוע לאותו בור אליו נפלה שמן היום.

לפי דיווחי מנהל הנפט הנורבגי ביום ו', חברת האנרגיה הגדולה במדינה, סטאטויל, השלימה את הקידוח בשתי בארות שונות בשדה וולבה בים הצפוני, שהתבררו כ"בורות יבשים". מטרת הקידוח הייתה לבדוק האם בשדה, שממנו הופקו חביות נפט רבות בעבר, קיים פוטנציאל נוסף לשאיבת נפט. באחת הבארות התגלה מאגר בעובי שכבה של 154 רגל, אך באיכות נמוכה מהצפי.

קידוח נוסף שנקלע לקשיים השבוע מגיע מקזחסטאן, שם נעצר הקידוח בשדה הנפט העצום בקשאגן לאחר דליפת גז, כך דיווחו החברות המחזיקות ברישיון זה ביום ה' האחרון. זוהי הפעם השניה שהקידוח מפסיק מאז שהחל הקידוח לפני חודש.

שדה הנפט, שצפוי להרים את תפוקת הנפט של המדינה הסובייטית לשעבר בשיעור משמעותי, הוא אחד השדות הגדולים שהתגלו בעולם בעשורים האחרונים, לפי רויטרס. הקידוח החל ב-11 בספטמבר השנה, והופסק שבועיים לאחר מכן בגלל בעיות טכניות.

עוד לפני ששאיבת הנפט החלה בשדה העצום, החברות השותפות בפרויקט הוציאו יותר מ-50 מיליארד דולר ב-13 שנה, שלוו בלא מעט קשיים טכניים ומחסור בתקציב. כעת כשהקידוח מתחיל להראות תוצאות צפויה התפוקה ממנו להגיע ל-8 מיליון טונות של נפט בשנה הקרובה, ועוד 12 מיליון טונות ב-2015.

החברות המחזיקות ברישיון הקידוח בקשאגן הן KazMunaiGas הקזחית, ENI האיטלקית, אקסון מוביל ורויאל דאץ' של האמריקניות, וטוטאל הצרפתית שמחזיקות ב-16.8% כל אחת. אינפקס היפנית מחזיקה ב-7.56%, וחברת הנפט הלאומית של סין שרכשה השנה 8.33% מהרישיון תמורת 5 מיליארד דולר.

בסוף השבוע דיווחה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה שארה"ב צפויה לעבור את רוסיה ולהתברג בראש יצרניות הנפט בעולם עם 11 מיליון חביות ביום.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה