אוקטובר הפתיע: מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3%, בניגוד לתחזית המוקדמת

מדד אוקטובר הפתיע ועלה ב-0.3%, בניגוד לתחזיות שציפו לירידה של 0.1%. בין העליות הבולטות: מחירי ההלבשה, העגבניות, והמלונות
 | 
telegram
(4)

בניגוד לתחזיות, לחודש אוקטוברעלה ב-0.3% בהשפעת מחירי העגבניות וההלבשה, כך מדווחת היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המדד הגיע כעת לרמה של 102.6 נקודות. הציפיות בשוק היו לירידה של 0.1%, לפי תחזיות בנק אגוד, לאחר שבחודש ספטמבר נותר המדד ללא שינוי.

יש לציין כי המדד ללא אנרגיה עלה ב-0.5% והגיע לרמה של 102.7 נקודות, המדד ללא דיור עלה ב-0.3% והגיע ל- 101.9 נקודות, והמדד ללא ירקות ופירות נותר ללא שינוי ברמה של 102.3 נקודות.

מדד המחירים לצרכן, 2012-2013 (מקור: למ"ס)
מדד המחירים לצרכן, 2012-2013 (מקור: למ"ס)

לפי נתוני הלמ"ס, עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיפים הבאי: מחירי ההלבשה וההנעלה שעלו ב-6.4%, מחירי הירקות והפירות שעלו ב-5.9% (במיוחד במחיר העגבניות שזינק ב-64%), מחירי הריהוט והציוד לבית שעלו ב-0.8% ומחירי התרבות והבידור שטיפסו ב-0.6%. מדד מחירי הדיור עלה ב-0.1%, בעוד שמדד מחירי המזון עלה ב-0.4%.

ירידות נרשמו במיוחד במחירי התחבורה שירדו ב-1.7%, כולל מחירי הדלק והשמנים לכלי רכב שירדו ב-5.2%. ירידות מחירים נרשמו גם בדגים הטריים שירדו ב-4.4%, במחירי העופות שירדו ב-1.9% ובמחירי הנסיעות לחו"ל שירדו בכ-5%.

מתחילת השנה עלו המדד הכללי ב-2.1%, המדד ללא אנרגיה ב-2.2%, המדד ללא ירקות ופירות ב-1.7% והמדד ללא מחירי הדיור ב-1.6%.

מדד המחירים של תפוקת התעשייה ליעדים מקומיים ירד באוקטובר ב-1% והגיע ל-100.3 נקודות לעומת 101.3 נקודות בחודש ספטמבר (הבסיס: ממוצע 2012 = 100.0 נקודות). הירידה במדד בחודש האחרון משקפת הוזלות במרבית ענפי התעשייה ובמיוחד במחיר יצור מוצרי נפט מזוקק שירד ב-5.5% ומחיר ייצור מוצרי מזון שירד ב-0.6%.

תגובות למדד: "מדד מפתיע במיוחד, סנונית אחת לא מבשרת על שובה של האינפלציה".

האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, יניב פגוט , מסר בתגובה למדד: " יגנוז לפי שעה את התוכניות קצרות הטווח לעידוד הפעילות במשק באמצעות הפחתת מיידית. אנו לא סבורים כי מפת המחירים במשק נמצאת בנקודת פיתול ופנינו להאצה בקצב האינפלציה במשק, ההיפך הוא הנכון. צמיחת הליבה הכלכלית צפויה לרדת מדרגה בשנת 2014, הממשלה לא צפויה להעלות מיסים ולפיכך בהתבוננות שנה קדימה ניתן להעריך נמוכה משמעותית ממרכז יעד האינפלציה של הבנק המרכזי".

"עליית מחירי המזון ומחירי שכר הדירה היו ונותרו שתי ביצות האינפלציה היחידות במשק, ראוי לציין כי עליית מחירי המזון אינה נפסקת לרגע וזאת על אף ירידת מחירי הסחורות בעולם והמחאה החברתית שכולם הספיקו לשכוח", הוסיף פגוט.

גם שמואל בן אריה , מנהל מחקר שוק מקומי בפיוניר תכנון פיננסי, הגיב למדד אוקטובר ואמר כי "המדד מפתיע ומנוגד למגמה מהחודש שעבר. הנתון הגבוה מצביע על חידוש הביקושים במשק, שהם הקטליזטור המרכזי לצמיחה במשק בריא. נראה כי הצרכן הישראלי מתעלם מהגזרות הכלכליות האחרונות ומעריך כי גיוסי המס המאסיביים בתקופה האחרונה הולכים להקל עליו רבות בנטל המיסים. המדד עלה למרות הירידה החדה במחירי הדלקים והאנרגיה בעולם. הורדת ריבית לא נראית באופק וזאת למרות ששער השקל-דולר עדיין במקום לא נוח למשק. נראה כי הציפיות האינפלציוניות והאינפלציה בפועל לשנה הקרובה יהיו מעל או כ- 2%".

"רפיון הביקושים לצד ההאטה ביצוא ובייצור התעשייתי הביאו להתמתנות הצמיחה, ויהיה לכך מחיר שיבוא לידי ביטוי בשוק התעסוקה", כך אומר היום "ח אהוד רצאבי , נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, בתגובה להודעת המדד. לדבריו, "בניכוי השפעת הפקת הגז, קצב הצמיחה עומד על שיעור של כ-2.6%, נמוך מקצב הצמיחה הנדרש על מנת לתמוך בתעסוקה מלאה, וברבעון הראשון של 2014 צפויה עלייה בשיעור האבטלה".

לדברי רצאבי, "נראה כי המדיניות המוניטרית איננה מספיקה כדי להתמודד עם האתגרים של המשק, ולכן על המדינה לבצע צעדים משלימים לעידוד העסקים הקטנים והעצמאים כדי למנוע גידול באבטלה".

ציון בקר, סמנכ"ל החטיבה הפיננסית בבנק מרכנתיל אמר: ״למרות המדד הגבוה, אנו סבורים כי הנגידה קרנית פלוג תמשיך את דרכו של סטנלי פישר בדרך קביעת הריבית שתוכתב בעיקר על ידי הנתונים הגלובליים. הורדת הריבית באירופה רק לאחרונה היא תוצאה ישירה של המשך המשבר ביבשת אירופה וגם בארה"ב לא כל הנתונים מעודדים. המשך מגמה שלילית בשווקי העולם, המשפיעים ישירות על שערי חליפין המחזקים את השקל, עדיין יכולה להביא את הנגידה להורדת ריבית נוספת בחודשים הקרובים. עם זאת, הנתון המשמעותי ביותר שפורסם השבוע היה ההתאוששות בסחר החוץ בישראל. אם תימשך מגמה זו היא בהחלט יכולה לשמש כבלם מסוים להורדת ריבית נוספת"

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    מחירי הדיור איבדו כל הגיון כלכלי, הנדל"ן בטירוף
    אלי 16/11/2013 21:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    וטירוף תמיד לא נגמר טוב. 200 משכורות לדירה זו האמא של כל הבועות. כל מי שמנסה להרגיע "שישראל היא מיוחדת" "הרבה זמן בנדל"ן לא עלה" ועוד כל מיני סיפורים כאלה, אז לכלכלה לא איכפת מהסיפורים והיא תפעל ברגע הכי לא מתאים למי שרכש ולקח משכנתא לכל חייו או שגר בדירה ששוה "מיליונים" והוא מרגיש כמו אחד מעשירי העולם.
    סגור
  • 3.
    מי שהוא חוץ ממני חושב שהמדד אינו אמין? (ל"ת)
    יהודה55 15/11/2013 16:39
    הגב לתגובה זו
    13 1
    סגור
  • 2.
    המדינה עושה גידור ..קונה פוטים על הדולר מאמינה בירדה.
    יצואן צריך להגן על ע 15/11/2013 15:13
    הגב לתגובה זו
    5 0
    הרבה יושבים על הגדר ממתינים לדירות יעודיות לזוגות צעירים יורידו את הריבית ישכחו מהורדת מחירי הנדל"ן...היצואנים לא טמבלים הם ראו שהדולר הולך לרדת אחרי שהמדינה עשתה גידור על הדולר בחודש האחרון כמוצא אחרון להגנה על השקעותיה [קרי קונה אופציות פוט על הדולר להגנה ]
    סגור
  • 1.
    "מדד" לדפיקת הצרכן ( מדד מכוון ע"י היד הנעלמה) (ל"ת)
    גדג 15/11/2013 14:46
    הגב לתגובה זו
    11 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות