אחרי זינוק של 8,600% תוך 12 חודשים בלבד - האם ה'ביטקוין' שווה קנייה?
לאחר זינוק של 8,600% ב-12 החודשים האחרונים לשיא של 1,100 דולר, מצליח הביטקוין למשוך את תשומת הלב ולא רק של הספקולנטים והסוחרים, אלא גם של בנקאים בכירים ומנהלי השקעות גדולים. Bizportal שוחח על עתידו של המטבע שהפך ללהיט עם פרופ' דן גלאי, הוגה מדד "הפחד", ה-VIX.
לדברי פרופ' גלאי "אין ספק שמדובר בניסיון מאוד מעניין. זה בהחלט דבר חדשני ונועז להמציא מטבע בינלאומי שאין מאחוריו שום מדינה, אבל זה לא דבר שלא היה קיים בעולם מעולם. בעבר אנחנו יודעים על חלפנים שהנפיקו תעודות לצורך ביצוע תשלומים (IOU). גם אצלנו בעבר היה את בנק אנגלו פלסטינה שהנפיק כסף עוד לפני שהוקמה המדינה. כלומר רק ב-100 השנים האחרונות המדינות והבנקים המרכזיים שלהן לקחו על עצמם את המונופול על הנפקת הכסף. הביטקוין זהו ניסיון ראשון לשבור את המונופול הממשלתי."
מהם התנאים להמשך ההצלחה של הביטקוין? "כל מטבע מבוסס על האמון בו ולכן השאלה המרכזית היא האם הביטקוין יצליח לשמור על אמינותו בעיני הציבור ולשמש כמטבע עובר לסוחר בהיקף רחב יותר. כיום הכמות של הביטקוין מאוד מצומצמת וזו הסיבה לעלייה הגדולה במחירו. השמירה על האמון והשמירה על ההיצע המוגבל הם תנאים הכרחיים להמשך האטרקטיביות של הביטקוין".
מהם הסיכונים שהסוחרים במטבע הוירטואלי לוקחים על עצמם כיום? אחד הסיכונים המרכזיים שלוקחים על עצמם כעת מי שסוחרים בביטקוין הוא חוסר הוודאות ביחס לזהות השחקנים. יכול להיות שיש גורמים ספקולטיביים ואינטרסנטיים שעומדים מאחורי הביטקוין. מאוד קשה לדעת מי עומד מאחוריו".
מה הכיוון של הביטקוין כרגע לדעתך? "יכול להיות שהביטקוין ימשיך לטפס באופן פנטסטי, אבל גם יכול להיות שיהיו סיבות שיובילו לנפילתו. למשל אם ינפיקו מטבע מתחרה לביטקוין, ואז השאלה היא מי מהם יהיה המטבע שימשיך להיות אמין יותר ולרכז את ההיצע והביקוש הגבוה יותר".
האם הבנקים המרכזיים צריכים לעודד או למנוע את התפתחות אמצעי התשלום הבלתי תלוי הזה? "למדינה יש את המונופול על ההחלטה שהמסחר במטבע שכזה הוא לגיטימי. כרגע אנחנו לא רואים התנגדות של המדינות השונות למסחר בביטקוין. גם אני לא חושב שיש סיבה לבהלה בבנק ישראל או באוצר. זה רק אמצעי התשלום, זה לא המוצר הסופי. זה לא שמוכרים לנו אבק כוכבים חסר כל ערך, אלא מדובר באמצעי תשלום המשמש לסחר חליפין, בדיוק כמו שהדולר או הפזו הם אמצעי תשלום. צריך להבין שלביטקוין כמו למטבעות אחרים אין ערך פנימי, אלא ערכו נקבע ביחס לנכס אחר".
לא מעט דובר על כך שבגלל חוסר הפיקוח, באמצעות הביטקוין עלול להתקיים מסחר במוצרים לא חוקיים כמו סמים, או שיבוצעו באמצעותו עסקאות להלבנת הון, מה דעתך בנושא זה? "יכול להיות שיהיה שימוש בביטקוין לצורך מסחר בנכסים שאינם חוקיים וזו בהחלט עלולה להיות בעיה, כיוון שאין דיווח על השימוש בו לעומת המטבעות הרגילים עליהם ישנו פיקוח של הבנקים המרכזיים. יכול להיות שהבנק המרכזי ידרוש רישום של עיסקאות על מנת להימנע מהבעיות של הלבנת הון, אבל מבחינה מוניטרית הביטקוין לא אמור להשפיע על שער הדולר או האירו".
תוכל לתת דוגמא למצב בו הביטקוין תופס תאוצה והופך למטבע מרכזי יותר מהאנקדוטה שהוא נחשב כיום? "הביטקוין יכול לתפוס תאוצה למשל אם יאבד האמון בדולר או באירו. אם פתאום האינפלציה בארה"ב תקפוץ בחדות, הרי כולם ירצו להיפטר מהדולר ושערו צפוי ליפול, יתכן שאז נראה מעבר לביטקוין כחוף מבטחים כנגד בדומה לזהב. לעומת זאת, אם למשל בארה"ב יחליטו להוציא את הביטקוין מהחוק, מה שאני לא חושב שיקרה כי אין להם באמת סיבה לעשות את זה, יתכן שנראה נפילה בשערו".
הפן הטכנולוגי של המטבע הוירטואלי עלול להוות בעיה לדעתך? "אין ספק שבעיה נוספת שעלולה להפחיד את המשקיעים מפעילות באמצעות הביטקוין היא אם תימצא בעיה באלגוריתם המסחר בו, או אם יהיו בעיות ביכולת ההגנה על המשתמשים למשל מפני האקרים".
"בסה"כ אני חושב שמדובר בניסוי מעניין שיכול בהחלט לתפוס מקום כאמצעי תשלום לגיטימי בעולם הוירטואלי. השאלה הגדולה היא האם נראה יותר ויותר עסקים מאפשרים ביצוע של עסקאות ומסחר במוצריהם באמצעות הביטקוין. כרגע המודעות היא עדיין מצומצמת וגם כמות מטבעות הביטקוין שקיימים בעולם היא מצומצמת, אבל בעתיד יתכן שזה יתפתח".
לסיכום, היית קונה היום ביטקוין? "בשורה התחתונה, אם היו לי היום 1,100 דולר מיותרים לא בטוח שהייתי קונה ביטקוין. לדעתי יש נכסים בעלי ערך אטרקטיבי יותר כיום, למשל חברות טובות שנסחרות בשוקי המניות. אחרי העליות שכבר ראינו בשערו של הביטקוין ועל רקע חוסר הבהירות לגבי העתיד של הביטקוין - זו לא ההשקעה הראשונה אליה הייתי רץ".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.בוחן את העצה שנתן ב 2013...ארז 20/08/2017 08:27הגב לתגובה זו1 0גוצליסגור
-
7.שער הביטקויןדוד ברוצ'י 25/12/2013 17:02הגב לתגובה זו1 3http://www.bitcoincharts.co.il/ באתר הזה אפשר לראות את שער הביטקוין מי שצריךסגור
-
6."למשל אם ינפיקו מטבע מתחרה לביטקוין, ... "יוחאי 03/12/2013 15:44הגב לתגובה זו7 1כנראה שהוא באמת לא יודע על מה הוא מדבר. קיימים כבר עשרות אם לא מאות מתחרים ב (שם כלשהו)קוינים למיניהם. המפורסם מביניהם הוא לייטקוין ( LTC ) והוא נסחר כיום סביב 30 דולר. שווה השקעה.. לפני שנה בערך גם הביטקוין היה 30 דולר. בקשר לביטקוין - הוא יתפוס, ויתפוס חזק. כי זה המטבע של העם, של האנשים והוא לא נשלט ע"י ממשלות ובעלי אינטרסים. מבחינת ההגבלה בכמות המבעות - זה בכלל לא משנה כי אפשר לעבוד גם 0.00001 ויתר אם רוצים, ככה שאין להגבלה הזאת שום משמעות.סגור
-
5.כנראה שהפרופסור לא יודע מה זה הביטקויןגיא 03/12/2013 14:42הגב לתגובה זו9 2למשל הוא מתאר מצב שאם יאבד האמון באירו או בדולר אז יכול להיות מעבר לביטקוין. זה לא נראה הגיוני שאדם מן היישוב יעביר את כספו למטבע שערכו יכול להשתנות בעשרות אחוזים ביום אחד. הוא גם אומר שכיום כמות מטבעות הביטקוין מצומצמת, ולכן המטבע עוד לא מספיק מפותח. הוא לא יודע שהכמות של כל הביטקוינים שיהיו אי פעם לא תעלה על יותר מפי 2 ממה שיש כיום? בנוסף, הוא מדבר על בעיה באלגוריתם כדבר שיכול להרתיע אנשים, אבל יש דברים פשוטים יותר - המטבע נמצא על המחשב האישי (הארנק הוירטואלי) - אם הוא יקרוס כל הכסף יעלם. לכן כל עוד העניין לא יוסדר, ויהיה רשום למשל בספרי הבנק, לאדם הממוצע אין טעם לקנות ביטקוין מלבד השקעה ספקולטיבית.סגור
-
כנראה שאתה לא יודע מה זה הביטקויןרבי דוד, נהריה 03/12/2013 16:14הגב לתגובה זו7 41. כאשר (ובכוונה אני לא משתמש במילה "אם") הדולר והאירו יקרסו, הערך של הביטקוין ישתנה לא בעשרות אחוזים אלא במאות. אבל רק כלפי מעלה, וזה יהיה הגיוני מאד שכל האנשים מן היישוב יעבירו אליו חלק ניכר מכספם. 2. לגבי קריסת המחשב ואיבוד הארנק עם הביטקוינס - על גיבוי שמעת? 3. "כתוב בספרי הבנק"? כל הרעיון של הביטקוין זה שהוא מבוזר, לא קשור לאף בנק ולאף ממשלה ואתה לא תלוי בבנק כזה או אחר או ביציבות שלו כדי לשמור על הביטקוינס שלך.סגור
- טען עוד
-
4.תותח על בכלכלהגלאי 03/12/2013 14:24הגב לתגובה זו2 2ניתוח שקול ואחראי הבחור מעניין יש עוד כתבות שלו ???סגור
-
3.מי זה הלייצן הזה? (ל"ת)ניר 03/12/2013 14:08הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.לא אמיןגל 03/12/2013 14:01הגב לתגובה זו3 7הבטקוין לא אמין ולא יהיה אמין בגלל העליות והירידות המטורפות נקודה.תארו לכם שמחר הדולר יהיה שווה 1000 שקל ויומיים אחרי 300 שקל ,הוא היה מאבד את האימון שלו גם.אבל מה שמעניין והייתי שמח לדעת זה איפה כן היית משקיע את ה1100 דולר ::)סגור
-
לגלביט בונג 03/12/2013 14:23הגב לתגובה זו1 2אמין גם אמין. השער ייתיצב בנקודה מסויימת ואז יהיה קל יותר לסחור גם שערי מניות לא יציבים וגם שערי מטבע (פיחות ויסוף)סגור
-
1.הגלאי שלי אומר שדן קונה בטירוף (ל"ת)גלאי 03/12/2013 13:14הגב לתגובה זו1 2סגור