הדולר צולל לשפל: "בנק ישראל אותת על תחילת יציאה ממדיניות תיעדוף ייצוא"

במסחר הרציף, הדולר ב-3.483 שקלים. המטבע האמריקני חוטף כעת לאחר עדכון הריבית. בעולם - הדולר דווקא מתחזק כעת מול האירו
יעל גרונטמן | (8)

ביום שאחרי החלטת הריבית בישראל, תגובת הדולר היא קשה מאוד - והייצואנים משלמים מחיר. הוועדה המוניטראית של בנק ישראל הותירה אתמול את ריבית בנק ישראל ברמה של 1%, זאת בשעה ששבוע קודם לכן הבהיר ברננקי כי הריבית בארה"ב תיוותר על 0%-0.25% לעוד זמן רב. פער הריביות הזה נותן היום את הטון בגיזרת המט"ח.

שערו היציג של הדולר נקבע ברמה של 3.488 שקלים, כאשר לאחר קביעת היציג - הדולר ממשיך ואבד גובה ונסחר תמורת 3.482 שקלים בלבד. מדובר ברמה הנמוכה מאז סוף אוגוסט 2011. כל זה קורה כאשר בעולם הדולר דווקא מתחזק כעת ב-0.15% מול האירו.

רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות העריך כי "בנק ישראל מאותת על תחילת אסטרטגיית היציאה ממדיניות תיעדוף הייצוא" ומסביר כי "בנק ישראל הדגיש עד כה כי המדיניות שלו מתעדפת תמיכה בייצוא, תוך חתירה לריבית נמוכה ביותר, שתסייע לבלימת התיסוף בשקל, על פני ריבית גבוהה יותר, שתרסן את הפעילות בשוק הדיור. בתחזיותיו המעודכנות מאתמול מתחיל, לדעתנו, הבנק תהליך של אסטרטגיית יציאה ממדיניות זו. הבנק כותב, בין השאר, כי עלייה של סביבת הריביות בעולם, עם השיפור בכלכלות, צפויה למתן את הכוחות לייסוף של השקל".

בנוגע לשער החליפין, בבנק ישראל ציינו במסגרת הנימוקים להחלטת הריבית כי "בחודשים האחרונים לא ניכרת מגמת שינוי ברמת השער האפקטיבי", מה שמאפשר לריבית להישאר על כנה. בנוסף, בהודעת הועדה נכתב כי "המדיניות המוניטרית בעולם נותרה מרחיבה מאוד גם לאחר החלטת הפד' בארה"ב לצמצם את רכישות האג"ח החודשיות, וכי ההשפעה על שוק האג"ח היתה מתונה".

בדרך ל-3.42 שקלים?

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות: "החלטת בנק ישראל אמש שלא להפחית את שער ריבית השקל, לצד ההכרזה כי הריבית צפויה לעלות ברבע אחוז לקראת סוף השנה הבאה - הייתה כאבן ריחיים על שער החליפין. שוק המט"ח לא המתין והגיב בהתאם לאיתות מצד בנק ישראל ששינוי הריבית יהיה כלפי מעלה ולא מטה, הצהרת כוונות זו מביאה אותנו למסקנה כי מדובר בעניין של זמן עד ששער הדולר יגיע ל-3.2 שקלים וכעת אין מי שיעצור אותו".

"שער הדולר ירד מיד לאחר הודעת הריבית אל עבר רמת 3.48 שקלים לדולר וללא התערבות מלאכותית בזירת המט"ח היה השער צולל אף לעבר רמת 3.42 שקלים לדולר רמת התמיכה הבאה".

"במצב הנוכחי אין שינוי בהערכתנו כי מגמת ייסוף השקל אל עבר רמות השפל ההיסטוריות בעיצומה ופריצת רמת 3.46-3.48 שקלים תפתח את הדרך לעבר רמת 3.38 ואף פחות מכך", הסביר פריימן.

קיראו עוד ב"מט"ח"

הותרת הריבית ממוטטת את הדולר/ שקל

FXCM ישראל כתבו היום בסקירתם כי "אי הורדת הריבית ממוטטת את הדולר-שקל שקרוב לשפל חדש. אם נראה את המשך הפיחות בדולר, בנק ישראל יצטרך למקד מאמצים בבלימת המגמה הזו, בין אם על ידי התערבויות במסחר ובין אם על ידי הורדת ריבית נוספת. הדולר-שקל קרוב כעת לשפל של ספטמבר ב-3.473. להערכתנו בנק ישראל עשוי להתערב בימים הקרובים כדי לבלום את הצניחה בשער החליפין".

בנוסף פרסם בנק ישראל עדכון לתחזית הצמיחהוהעריך כי קצב הצמיחה יאט ל-3.4%.בהתייחסות לרמת הריבית חטיבת המחקר של הבנק מציינת בסקירה המאקרו כלכלית כי הריבית צפויה להישאר ברמתה הנוכחית במהלך המחצית הראשונה של 2014, אולם תתחיל לעלות במחצית השנייה של השנה ותעמוד על 1.25% בסופה.

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    כלכלן 24/12/2013 18:14
    הגב לתגובה זו
    ישראל אין ברירה אחרת כי כמו בארה"ב וביפן ובאירופה שאבן הדומינו הראשונה נופלת כול האבנים אחריה נופלות והכלכלה הישראלית לפני צוק
  • 5.
    ילד כפות 24/12/2013 16:29
    הגב לתגובה זו
    קניתי היום בלי פחד פוט 3.40 והולך לעשות עליו סיבוב ביחד עם כל השורטיסטים. אם אני לא יצליח אז באמת אין לי מזל
  • משה 24/12/2013 16:37
    הגב לתגובה זו
    תאר לך מוצש בנק ישראל מודיע על ריצפה לדולר בשער שלשה שקלים ושמונים אג תחשוב מה קורה לך ולכל השורטים נבר סיי נבר הפוך על הפוך
  • 4.
    הורדת ריבית מחייבת (ל"ת)
    יופיטר שוקי הון 24/12/2013 16:13
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    מצויין! סוף סוף מהלך שיאץ את פיצוץ בועת הנדל"ן! (ל"ת)
    מעמד ביניים 24/12/2013 15:59
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אחד 24/12/2013 12:52
    הגב לתגובה זו
    יש במשק לא מעט חברות שהבדל כזה בשער חליפין הוא עבורן ההבדל בין רווח להפסד, בין חיים למוות. אתם לא שומעים על תהליך זה מכיוון שחברות אלה מאכלות את הרזרבות שלהן, מקוות שתנאי המטבע ישתנו חזרה. בשורה התחתונה - משבר השקל עלול לגרור בעקבותיו גזר דין מוות לתעשייה הישראלית. מלחמת המטבע היא מלחמה גלובלית. לא מעט מדינות הבינו את הבעייתיות של שער חליפין גבוה וידעו לטפל בזה. זהו הקבר של תעשיית היצוא, שהיתה ותמיד תהיה הקטר של המשק הישראלי. קנייה ספורדית של מט"ח על ידי בנק ישראל או הורדת ריבית, שממילא רמתה כבר שואפת לאפס, אינם כלים מספיקים במלחמה הענקית הזאת.
  • פישר הגורם לבועת הנדלן, פלוג הגורם לתיסוף השקל והריגת ה (ל"ת)
    avi 24/12/2013 16:23
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    שלום 24/12/2013 11:29
    הגב לתגובה זו
    כל עוד המשקיעים מריחים כי ניתן להרוויח רווח מטבעי ימשיך הלחץ. חוזק הכלכלה ולכן חוזק המטבע המקומי אינו הגורם הראשון והחזק. הגורם הדומיננטי הינו לחץ המשקיעים לחיזוק המטבע המקומי. כל מדינה, ובודאי ישראל התלויה ביצוא כבאוויר לנשימה, חייבת להגן על שער המטבע בכל דרך ובאופן נחרץ ואמין וככל שזה ייקח וללא גמגומם וזגזוגים פוליטיים. לוותר על ההגנה עקב הטענה שהכלכלה הריאלית היא היא שיוצרת לחץ 'אמיתי' על שער המטבע היא בראש ובראשונה תבוסתנית, וגם לא נכונה. חייבים לקבוע נניח שער 4 שח, ולפעול על כל הכרוך בכך. ואם תתקיים נחישות והתמדה, תמיד הממשלה תנצח את המשקיעים שבשלב מסויים יפסיקו לשער עוד שהשער יפעל לטובתם.