ברננקי מסכם תקופה: "היו לי לילות ללא שינה, המדיניות המוניטארית נכונה"
נגיד הפדרל ריזרב היוצא, בן ברננקי, נשא היום דברים במסגרת כנס שנערך לכבודו בוושינגטון. הנגיד, שמפנה את הכסא בסוף החודש הנוכחי לטובת ג'נט יילן, סיכם את התקופה בה שימש כנגיד של הבנק המרכזי בארה"ב תוך שהוא מתייחס בהרחבה למשבר של 2008 ולמדיניות המוניטארית שנקט בה על מנת לאושש הכלכלה המקומית.
בתחילה ציין ברננקי כי את גודל המשבר של 2008 היה קשה לחזות. "בתחילת 2008 התחושה הייתה שאנחנו נכנסים למשבר אולם את גודלו ועוצמתו לא חזינו. המשבר לא היה משבר מתמשך שלא ניתן לעצירה והכלים בהם השתמשנו היו נכונים באותה העת. מלבד ההתערבות המוניטארית הרחבה, פעלנו גם במישורים של הבראת חברות בקשיים על מנת לייצב את הבסיס".
"בחודש מרץ של 2008, היינו בטוחים שהמשבר נבלם אולם עקב הבעיה אליה נכנס בנק ההשקעות "בר סטרנס" התחלנו בהתערבות אגרסיבית יותר (הבנק קיבל סיוע מהבנק הפדרלי של ניו יורק ולבסוף נקנה ע"י ג'י פי מורגן ד.ק). אז התחלנו לחשוב בצורה שונה כאשר קיווינו שהמדיניות הפיסקאלית המתערבת של הנשיא דאז, ג'ורג' בוש, תועיל".
הנגיד המשיך "אני מאמין שהנקודה הקריטית בכל הסיפור התחילה עם 'פאני מיי' ו'פראדי מק' שהממשל בארה"ב נאלץ להלאים. אני מאמין כי התחלנו בהתערבות יעילה יותר בשלב הזה."
ברננקי (61), החל את כהונתו בבנק המרכזי בארה"ב בתחילת 2006, עת שהחליף את אלן גרינספיין בתפקידו. כאמור, ברננקי, אשר כתיבתו עוסקת ברובה בשפל הגדול של 1929 נאלץ להתמודד במהלך כהונתו עם המשבר של 2008 כאשר הוא מיישם תאוריות כלכליות רבות בפרקטיקה.
"היו לי הרבה לילות ללא שינה בתקופה הזו אולם אני אדם שמטבעי משתדל למצוא פתרון לבעיה מאשר להכנס למפח נפש. ניתן לדמות את התקופה למצב שבו אתה מאבד שליטה על הרכב. בתחילה את שקוע בניסיונות להחלץ מהסיטואציה ורק לאחר ההחלצות את מבין את גודל הסכנה".
ברננקי נשאל אם לדעתו הייתה דרך למנוע את המשבר הנוכחי או לפחות לצאת ממנו בצורה מהירה יותר, הנגיד ענה כי המדינאים והכלכלנים בבנק פעלו בכל דרך על מנת להבין את גדול המשבר ולהחלץ ממנו בצורה הטובה והיעילה ביותר כאשר פעולות אגרסיביות כגון חוק ה-TARP הוא דוגמא טובה לכך. למרות זאת, "הידע שהיה לנו באותה התקופה היה דל".
ברננקי נשאל על המדיניות המוניטארית הנוכחית אותה הוא מנהיג מאז פרוץ המשבר ואמר בגיחוך כי "הבעיה עם QE שהיא לא עובדת בתיאוריה אבל עובדת בפרקטיקה." והוסיף "הזרמת כספים למערכת הפיננסים היא צעד נכון, אין ברירה אחרת. לאורך התקופה עקבנו אחרי מחקרים רבים שנעשו באקדמיה ומצאנו שזו הדרך הנכונה על מנת להתגבר על משבר הנזילות. אני חושב שלמדנו הרבה"
הנגיד התייחס לעובדה שהתכנית להקלה כמותית לא התקבלה בוועדת השוק הפתוח בצורה חלקה ואמר "אני לא חושב שהיו דעות נחרצות נגד התכנית. היו חילוקי דעות אבל לא הייתה התנגדות. חיפשנו צעדים נוספים על מנת לעודד את הכלכלה המקומית כאשר הזרמת הכספים הייתה הדרך הנכונה. המחקרים והניתוחים היום מצביעים על הערך הרב של התכנית."
באשר לסיכונים בתכנית המדוברת אמר ברננקי כי לדעתו התמורה עולה על העלות "אני לא חושב שהמחיר יקר. אחד הסיכונים עליהם מדברים בארה"ב היא האינפלציה או ההיפראינפלציה. אני חושב שהיום יש לבנק כלים מעולים על מנת להתמודד עם עליית מחירים. אני לא רואה בעיה".
ברננקי הוסיף "סיכון שני שמדברים עליו בשווקים הוא ההפסדים של הבנק. המציאות מוכיחה את ההפך. החובות של המערכת ירדו - מדובר בסיכון של יחסי ציבור בלבד."
הסיכון האחרון אליו התייחס הנגיד, וכאן היה נראה שהוא נע בחוסר נוחות, הוא היציבות הפיננסית. "אני חושב שכל שינוי אגרסיבי יכול לעורר סוגיות. התכנית הנוכחית עובדת על סיכון יחסית נמוך אבל עדיין יש סיכון מסויים לשווקים. עקב עובדה זו, אנחנו מהדקים את החגורות ומגבירים רגולציה. יש לנו היום כלים טובים יותר לנטר סיכונים"
"השווקים הפיננסיים נמצאים כעת במצב טוב. אין סטייה מהשווי ההוגן. המערכת הפיננסית טובה ואנחנו עוקבים אחריה מקרוב. אין בעיה כרגע בשווקים."
לסיכום אמר ברננקי כי הוא מאמין שהמשק הרוויח מהרגולציה הנוכחית אולם לדעתו היכולת היזמית במשק נפגעה במידה מסויימת "לדעתי בהמשך הדרך נראה שהמערכת הכוללת חוזרת למצב "נורמאלי".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.הנוכל הציל את הבנקאים וקבר את האזרחים! (ל"ת)רמאי שדואג רק לעצמו! 17/01/2014 11:31הגב לתגובה זו0 0סגור