המשבר הבא? בנק ההשקעות וולס פארגו חוזר להעניק משכנתאות 'סאבפריים'
בשקט בשקט בלי שאף אחד הרגיש, בנק המשכנתאות הגדול ביותר בארה"ב, וולס פארגו (סימול: WFC) חוזר לתת משכנתאות ללקוחות 'סאבפריים', כך מדווחת היום סוכנות הידיעות רויטרס. הבנק מנסה להגדיל את תזרים המזומנים, כשחברות פיננסיות מחפשות בנרות השקעות בתשואה גבוהה.
בשנים האחרונות נמנעו הבנקים בארה"ב לתת משכנתאות (והלוואות בכלל) ללקוחות עם היסטוריית אשראי גרועה. המשבר האחרון, שנגרם במידה רבה בשל חוסר זהירות בתחום המשכנתאות שהביאה לקריסת בנקים רבים, עדיין נראה במראה האחורית, ולכן יש מי שיגדיר את המהלך הזה כנטילת סיכון רב מדי עבור וולס פארגו.
בדוחות הרבעוניים האחרונים שהציג בנק ההשקעות, הגדול ביותר בארה"ב מבחינת , נרשמה ירידה של 5.8% בהכנסות (שעדיין מגיעות בעיקרן מתחום המשכנתאות), לצד נתון נמוך בהפרשה לחובות מסופקים – 363 מיליון דולר, 80% פחות מהתקופה המקבילה אשתקד. בשנה האחרונה קיצץ הבנק את פעילות המשכנתאות ופיטר למעלה מ-6,000 עובדים.
כעת, במידה והבנק יפתח את שעריו גם ללווים בעלי ציון אשראי נמוך יותר המהווים סיכון רב יותר למערכת, הדבר עשוי להביא להגברת הביקוש בשוק הדיור מצד רוכשים שנאלצו לשבת על הקווים בזמן שהמחירים עלו. הענקת הלוואות לווים מסוכנים יותר תגדיל גם את רווחיות הבנק מכל משכנתא, מכיוון שפרמיית הסיכון שבאה עם אותה משכנתא גבוהה יותר. מצד שני, המהלך עשוי גם להעלות את החשש שהמוסדות הפיננסים בארה"ב לא למדו את הלקח מהמשבר הגדול של 2008.
- ייתכן שהקיר שמפריד בין לווים טובים וגרועים מתחיל לרדת
עד כה לא נראה שבנקים גדולים נוספים הצטרפו לוולס פארגו בצעד משמעותי זה, אך מספר גופי מימון חוץ בנקאיים, כמו Citadel Servicing למשל, כבר מעניקים הלוואות ללקוחות סאבפריים רבים. על מנת להימנע מקונוטציות שליליות שנלוות למונח הזה, הגופים הפיננסיים מעדיפים להשתמש במונח "משכנתת הזדמנות שניה", או "תכנית משכנתאות אלטרנטיבית".
לעומת זאת, בניגוד לסטנדרטים הנמוכים של תקופת טרום המשבר, אז העניקו בנקים משכנתאות בגובה 100% ויותר מערך הנכס, לעיתים אפילו ללא ערבויות או הוכחת הכנסה, כעת המצב שונה – לווים נדרשים לסכום ראשוני גבוה, יחד עם תשאול מפורט על הכנסות, היסטוריית תעסוקה ותשלומי חשבונות.
שיטת האשראי בארה"ב עובדת לפי ניקוד המוענק ללווה, בהתאם להיסטוריית החזרי ההלוואות שלו. הניקוד נע בין 300 ל-850, כאשר ציון של 640 נתפס בדרך כלל כרף המפריד בין "לווים טובים" שניתן לסמוך שיחזירו את ההלוואה, לבין לווי סאבפריים, הנחשבים מסוכנים יותר. בוולס פארגו התחילו בשבועות האחרונים לבחון ולאשר משכנתאות גם ללקוחות עם ציון אשראי של 600 נקודות, בתנאי שעמדו בקריטריונים מחמירים והצליחו לספק הסבר משכנע לניקוד האשראי הנמוך.
חוקים שונים נחקקו בשנים האחרונות בארה"ב, ובראשם חוק דוד-פראנק מ-2010, שהציבו מגבלות רבות על לווים ומלווים. במסגרת החוק, רוכשי דירה שמבקשים לקחת משכנתא צריכים לעמוד ב-8 קריטריונים מחמירים כולל הכנסה מספקת וחוב נמוך יחסית. במידה והלווה שלא עמד בתנאים אלו קיבל את המשכנתא בכל זאת ומאוחר יותר לא עמד בתשלומים, הוא יכול לתבוע את המוסד הפיננסי שהעניק לו את ההלוואה בטענה שלא היה צריך לתת לו את המשכנתא מלכתחילה.
חוקים מהסוג הזה עזרו לבנות מעין קיר המפריד בין לווים גרועים לכאלה עם היסטוריית אשראי תקינה המרוויחים מעל לממוצע. כשוולס פארגו עכשיו מקלים את תנאי המשכנתאות במידה מסוימת, "אנחנו מאמינים שהקיר הזה התחיל לרדת מעט", כותב פול מילר, אנליסט בנקים ב-FBR קפיטל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.יאללה חברה כנסו ללונגעליוווווווות 16/02/2014 04:20הגב לתגובה זו0 0אם זה אכן המצב אזי יש לנו לפחות חתי שנה אולי אפילו עד סוף 2014 עד שהכל פשוט יקרוס, אך הפעם לא יעזרו "הדפסות החסד ללא כיסוי" הולך להיות הרבה יותר חם בכל העולם. היידה רוטשילד/מורגן/רוקפלר אתם תמיד מקבלים את מבוקשכם...יימח שמכם וזרעכם לעד!!! מעניין האם בגיהנום השטן מחמם אותכם עם דולרים או אולי פאונדים(לאלו מבני המשפחה שהוזכרו וכבר לא איתנו).סגור