לגזור ולשמור: 12 סימני אזהרה לכך שחברה עומדת לבצע גיוס משנה בת"א
אחד האירועים אשר ממנו המשקיעים בסקטור הביומד חוששים יותר מכל הוא גיוס. הנפקת מניות בחברות הביומד אשר מבוצעות בדיסקאונט על השוק בדרך כלל לוחצות את המניה מטה בתוך יום אחד ועלולה לגרום להפסדים כבדים בטווח הקצר.
להלן מספר סימנים אשר עלולים להתריע מראש על כוונה לבצע גיוס בתוך זמן קצר:
1. האם לחברה יש מדף בתוקף? תשקיף מדף הוא אחד הכלים הפופולריים היום אשר מאפשרים לבצע גיוס מיידי בפרק זמן קצר. כיום, תשקיף המדף הינו בתוקף לתקופה של שלוש שנים (במקום שנתיים שהיו עד כה). אם לחברה אין תשקיף מדף בתוקף - ניתן להיות רגועים שהנפקת מניות מיידית לא תתבצע. חשוב להדגיש שגם אם לחברה אין תשקיף מדף - היא יכולה לבצע גיוס באמצעות הקצאות פרטיות שבהן מונפקות מניות חסומות - אך בדרך כלל גיוס שכזה כואב פחות.
2. הודעה על כוונה לבצע גיוס - לפעמים, כאשר חברה מתכננת לבצע גיוס, תמרור האזהרה הבולט ביותר הוא הודעה לקונית של החברה על כך שהיא בוחנת לבצע גיוס. הודעה שכזו היא האיתות הבולט ביותר לכך שגיוס ציבורי קרוב - לרוב בטווח של עד שבועיים מרגע ההודעה.
3. פרסום מצגת לשוק ההון - בסביבת נמוכה, הגופים המוסדיים החלו להשקיע גם בחברות הבינוניות אשר נסחרות בשווי הגבוה מ-25 מיליון שקל. עם זאת, תהליך הגיוס בדרך כלל מלווה ברוד-שואו שבו הגופים פוגשים את החברה ומתרשמים ממנה בטרם מחליטים להשקיע בה. בטרם מתחיל תהליך הרוד-שואו מפרסמת החברה מצגת לשוק ההון - אשר עלולה להיות אינדיקציה לגיוס קרוב.
חשוב להדגיש כי חברות מסוימות מפרסמות מדי פעם גם מצגות על בסיס שוטף, או מעדכנות מצגת קיימת לקראת השתתפות בכנסים ועוד. על כן, במקרה שחברה ציבורית מפרסמת מצגת למשקיעים מומלץ להתקשר לחברת קשרי המשקיעים כדי להבין מהי הסיבה למצגת והאם מדובר על השתתפות בכנס או בכוונה לגיוס.
4. זימון אסיפה להגדלת ההון הרשום - למי שלא מכיר את המושג '' נציין כי מדובר בכמות המניות המקסימלית שלחברה מותר שיהיה. כאשר חברה מבקשת את אישור בעלי המניות להגדלת ההון הרשום - בד"כ מדובר באיתות לכך שלאחר אישור הגדלת ההון הרשום - הגיוס מתקרב - בד"כ בטווח של חודש-חודשיים לאחר אישור האסיפה.
5. בקשה לתיקון תשקיף מדף - תשקיף המדף של החברות מגדיר את היקף הניירות המקסימליים שחברה יכולה להנפיק. לעתים, הודעה לקונית על שינוי בהיקף הניירות המקסימליים, או תיקון לתשקיף עשוי לרמז על קרובה. הנה דוגמא קלאסית: ב-22 באוקטובר הודיעה כן פייט על תיקון תשקיף מדף שכלל הגדלה של היקף המניות מ-100 מיליון מניות ל-150 מיליון מניות. ההודעה פורסמה בשעה 13:54 בצהריים. יממה מאוחר יותר הפעילה החברה דו"ח מדף לגיוס הון - מהלך אשר לחץ את המניה.
6. ישנן חברות בבורסה אשר אין ברשותן תשקיף מדף בתוקף - בין היתר בשל כניסה לבורסה באמצעות מיזוג עם שלג בורסאי למשל. במקרה זה, גיוס הון מתבצע באמצעות פרסום תשקיף רגיל והודעה משלימה. כאשר חברה שאין ברשותה תשקיף מדף מציינת בהודעה לבורסה כי הגישה לבורסה טיוטת תשקיף לגיוס - הדבר מהווה איתות לכך שכחודש עד חודשיים מאוחר יותר צפוי גיוס במניה.
7. מניות משתוללות - בשנה החולפת התרחשו לא מעט מקרים שבהן מניות ביומד קטנות החלו להשתולל בעקבות הודעות סתמיות כגון פטנטים, הסכמי הפצה וכו'. זינוק חד במחירן של מניות קטנות ומפסידות שלהן תשקיף מדף בתוקף מעלה בצורה דרמטית את הסיכוי להנפקה קרובה תוך ניצול ההתעניינות של המשקיעים והמחזורים הערים בנייר.
8. חברות ביומד בד"כ מפסידות כסף ועל כן ניתן לזהות צורך של חברה במזומנים על ידי בדיקת המאזן של החברה וקצב שריפת המזומנים. שני נתונים אלו מסייעים לחשב עד מתי מספיק הכסף שבקופת החברה אך צריך לזכור שבדרך כלל חברות לא יחכו עד לרגע האחרון בשביל לבצע הגיוס והן ינסו לבצע את הגיוס לפחות רבעון אחד לפני שנגמר הכסף.
9. פרסום בכלי התקשורת - לעתים כלי התקשורת מבשרים למשקיעים על הנפקת משנה שצפויה. בדרך כלל מדובר בחברות בשווי של מאות מיליוני שקלים. עבור משקיעים חשוב קהיות מעודכנים בכתבות שנכתבות בעיתונות הכלכלית אך לעתים יש לקחת את המידע בעירבון מוגבל. לדוגמא, עיתון כלכלי מוביל עדכן את המשקיעים כי חברת {אקסלנז} הולכת להנפקה. למשקיעים היה מספר ימים בכדי לממש את המניות בטרם הופעל תשקיף המדף. מנגד, אותו עיתון כלכלי דיווח על כך ש{איתמר} צפויה לבצע הנפקה ציבורית וזו העדיפה בסופו של דבר גיוס פרטי.
10. סגירת עסקה גדולה - כאשר (בד"כ מתחום הנדל"ן) סוגרת עסקה גדולה לרכישת נכס מניב, בד"כ אין בידיה המקורות הכספיים לטובת ביצוע העסקה. חברות כמו ריט1 או סלע נדל"ן הן דוגמאות קלאסיות לחברות אשר מממנות את פעילותן הן באמצעות גיוסי הון והן באמצעות גיוסי . חתימה על הסכם לרכישת נכס בהיקף משמעותי עשוי לאותת על גיוס הולך ומתקרב.
11. כלל זה מתייחס בעיקר לסוחרי יום אשר פועלים במסגרת המסחר התוך יומי. ישנן מניות תנודתיות במיוחד אשר לעתים משתוללות במסחר וסוחרי היום אוהבים לפעול בהן. על מנת למנוע מלפעול במניה ביום של הנפקה - מומלץ שלא לרכוש את המניה עד שעה 12:00בצהריים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה כי הפעלה של דו"ח הצעת המדף מחייבת חמש שעות שבהן מתקיים מסחר. כאשר משקללים דרישה זו, הצורך לתת למשקיעים זמן להזרים פקודות (לפחות חצי שעה) - אז ניתן להגיד בוודאות גדולה שאם עד שעה 12:00 לא פורסם דו"ח הצעת מדף - ככל הנראה באותו היום לא תהיה הנפקה.
12. ואם כל אחד העשר הטיפים לעיל לא מספקים - דעו כי לעתים חברות עשויות להכין הפתעה למשקיעים בתהליך ההנפקה אשר מייתרות לחלוטין את כל הכללים לעיל. למשל, הודעה על הסכם השקעה אסטרטגי אשר מזניק את המניה ומרפד את החברה במזומנים.
מהלך נוסף שחברה יכולה לבצע הוא גיוס באמצעות הקצאה פרטית - מהלך אשר מייתר את התהליך של הנפקה ציבורית. דוגמא לכך התרחשה בחברת איתמר שלגביה השוק זיהה את הצורך במזומנים. שני גיוסים פרטיים שבוצעו לגופים מוסדיים מהשורה הראשונה אותתו לשחקני השורט כי החברה לא תבצע גיוס בקרוב ואלו מיהרו לסגור את הפוזיציה בהפסד אשר הובילו לראלי בנייר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.כתבה מאוד חשובהר.מ 23/02/2014 09:29הגב לתגובה זו0 0אחת הכתבות שבאמת צריך להדפיס ולגזור במבט לאחור היתה חוסכת לי לא מעט כסף במיוחד בתחום הביומד תודה רבהסגור
-
6.ואחכ הזדמנות קניה (ל"ת)צודק 1000% , 23/02/2014 09:03הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.דיברתיפה 22/02/2014 20:55הגב לתגובה זו1 0קורנפלד !סגור
-
4.כתבה מעניינתhanan58 22/02/2014 09:20הגב לתגובה זו1 0האם ניתן לדעת איפה לקרוא כתבות תשקיפים וידיעותסגור
-
3.כיצד ניתן לדעת האם לחברה קיים תשקיף מדף בתוקף? (ל"ת)משקיע 21/02/2014 17:02הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
2.השוק המקומי גמור אין התעניינות רק באגחלא לגעת בכלום 21/02/2014 15:35הגב לתגובה זו2 1צריך כתבה לאיתור סימנים כאלה במניות בחולסגור
-
1.כתבה מענינת מאוד ונכונהדני משקיע 21/02/2014 11:33הגב לתגובה זו4 0הגיוני מאודסגור