האם הדולר ימשיך בצניחה החופשית? Bizportal מספק ארבע זוויות מומחים
הדרמה בשוק המט"ח הגיעה לשיאה ביום שישי האחרון כאשר הדולר צלל בשיעור יומי של 0.12% לרמה של 3.454 שקלים לאחר רצף ירידות חדות - רמתו הנמוכה מזה יותר משנתיים והיצואנים הופכים מודאגים יותר ויותר.
הבעיה הגדולה היא, כך נראה, שלבנק ישראל נגמרת התחמושת. בסוף פברואר הורידה הנגידה את הריבית ברבע אחוז לרמה של 0.75% - ולא נראה שזה הועיל אפילו בטווח הקצר. בנוסף, מחזיק בנק ישראל בעתודות דולר היסטוריות של למעלה מ-83 מיליארד דולר. לעתודות הללו יש מחיר, שכן בנק ישראל מפסיד עליהן כסף כל עוד הייסוף בשקל נמשך.
האם הדיון על קביעת שער רצפה יחזור למרכז השולחן? האם נראה היפוך מגמה? הכלכלנים הבכירים מגיבים, ואייל גורביץ' מספק זווית טכנית.
"יש תחושה כאילו בנק ישראל הרים ידיים"
חיים נתן , הכלכלן הראשי של מנורה מבטחים, אומר היום ל-Bizportal כי "יש איזושהי אכזבה שלמרות הורדת הריבית בנק ישראל לא השכיל לשמור על שער חליפין מעל 3.5 שקלים. עצם העובדה שהדולר ירד לאחר הורדת הריבית ובנק ישראל לא התערב מביאה לתחושה מסוימת בשוק כאילו בנק ישראל הרים ידיים, וזה מגולם בשער הנוכחי".
נתן מאמין כי אין הרבה שבנק ישראל יכול לעשות כרגע, "ולמרות זאת, נראה שיש יותר גורמים שיכולים בטווח הרחוק להביא חזרה להתחזקות הדולר - כגון היעדר עסקאות מט"ח גדולות כמו שראינו בשנה שעברה, היעדר פעולות כמו הרווחים הכלואים, שחלקם ניתנו בדולרים. אני לא מאמין שהנושא של קביעת שער רצפה עומד על הפרק בשלב הזה, ולא חושב שבנק ישראל יתערב באופן אגרסיבי בחודשים הקרובים. בגדול, ייתכן כי המגמה יכולה להתהפך בעתיד הרחוק ואנחנו נראה פיחות בשקל".
- טבע ירדה ב-4%, טכנופלס זינקה ב-28%; ת"א 90 ירד ב-2.2%
- דסק"ש זינקה ב-8.5%, הייפר גלובל ב-8%; ת"א 90 עלה ב-0.2%
לא ניתן לצפות מבנק ישראל להגיב להיחלשות הדולר בעולם
עפר קליין , ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח פיננסים, אומר בשיחה עם Bizportal כי "מאז החלטת הריבית האחרונה אנחנו רואים שהשקל הוא אחד החזקים בעולם. מבחינה עובדתית, אנחנו יודעים שבינואר רכש בנק ישראל 1.8 מיליארד דולר, ולעומת זאת בפברואר רכש הבנק כ-300 מיליון דולר בלבד, בעיקר בגלל רכישת הגז הטבעי. אני חושב שהשקל-דולר ישאר סביב הרמה של 3.45 בעיקר בשל שתי סיבות: הראשונה היא הסביבה העולמית - שם הדולר נחלש כנגד רוב המטבעות המובילים. הסיבה השניה היא הסביבה המקומית - נתוני מאקרו חיוביים בשוק המקומי מבחינת הגירעון המסחרי, נתוני האבטלה, הגרעון הממשלתי".
לטענת קליין, לא ניתן לצפות מבנק ישראל להגיב להיחלשות הדולר בעולם, שכן בנק ישראל לא מסתכל על שער הדולר/שקל אלא כנגד סל מטבעות שלם. הבנק כן יכול, ואכן מגיב, לסביבה המקומית: "להערכתי הבנק ימשיך לרכוש דולרים באותו הקצב, ואפשר לראות שגם האוצר מתערב כאשר ביצע 3 עסקאות גידור גדולות בימים האחרונים. אני לא מאמין שנראה שינוי מהותי בעתיד הקרוב".
"הכלים של בנק ישראל איבדו את האפקטיביות שלהם"
דודי רזניק , מנהל מחקר אג"ח בלאומי שוקי הון, כותב היום בסקירה השבועית ש"רכישות המט"ח של בנק ישראל נראות ככאלו שאיבדו את מרבית האפקטיביות שלהן בשנה האחרונה". רזניק מציין כי בעוד בנק ישראל הגדיל את יתרות המט"ח ביותר מ-8 מיליארד דולר בשנה האחרונה, השקל התחזק בכ-30 אגורות כנגד הדולר.
- האירו ממשיך לזנק - איך אפשר להיחשף אליו והאם כדאי?
- ירד ב-10% מאז ההשבעה: למה טראמפ רוצה דולר חלש?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
רזניק ממשיך ומציין כי הכוחות שהביאו להתחזקות השקל בשנה שחלפה נמצאים עדיין במשחק גם בפתיחת השנה הנוכחית: משקיעים זרים ממשיכים בקניית חברות ישראליות, והעודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים צפוי להימשך על רקע המשך המגמה של החלפת רכישות הנפט בשימוש בגז טבעי מקומי. בנוסף, מציין רזניק כי זרם כניסת הדולרים לשוק המקומי נמשך בעוד הכלים העיקריים של בנק ישראל, הורדת הריבית ורכשית המט"ח, מיצו את עצמם.
"כל עלייה בדולר בימים הקרובים צפויה להיות אפיזודה חולפת"
אייל גורביץ', המנתח הטכני של Bizportal, אופטימי הרבה פחות מעמיתיו הכלכלנים: "ביום שישי האחרון כרה המטבע האמריקאי שפל חדש מול הדולר. 3.4542 שקל לדולר. המוטיב המרכזי אינו מעוגן בעובדה לפיה מדובר בשפל של שנתיים אלא בעובדה לפיה שלושת המגמות המרכזיות בשוק, היינו הארוכה בינונית והקצרה, מאוחדות בכיוון זה.
גורביץ' מוסיף כי "עובדה זו, הבאה לידי ביטוי בגרפים המצורפים, מעלה מהותית את הסבירות ולפיה השפל של יום שישי האחרון אינו מייצג נקודת מפנה. כלומר, כל עלייה בדולר בימים הקרובים צפויה להיות בבחינת אפיזודה חולפת לקראת נקודות שפל נמוכות יותר. מאידך בלתי אפשרי לחזות את נקודת הסיום של המגמה. מטבע הדברים יודעות מגמות לייצר תסריטים שטובי המוחות לא יהגו. וכך זה מותיר אותנו עם מגמה ארוכה של ירידות המתאפיינת במומנטום שלילי ושום סימנים להיפוך אמיתי בטווח הנראה לעין".
גרף דולר/שקל טווח ארוך
גרף דולר/שקל טווח בינוני
גרף דולר/שקל טווח קצר
- 15.שמטוב 10/03/2014 14:35הגב לתגובה זוהבינלאומי, בערך 1.2 אחוז , שנית קניות של הדולר על ידי בנק ישראל קיזזו בערך חצי מהנפילה הזו. קניה נוספת היום של דולרים על ידי בנק ישראל העלתה בעוד כ- 0.4 אחוז את הדולר לעומת השקל. הנפילה של הדולר בשוק הבינלאומי ב5 הימים האחרונים לא קשורה לישראל, קשורה אולי לתסבוכת באוקראינה (שהצטיירה בטעות כבת ברית עתידית של המערב ... עד שפוטין אמר לה "נייט").
- 14.ואני שאלה: אז איך זה שמחירי המוצרים המיובאים לא יורדים? (ל"ת)עושים עלינו בוננזה 10/03/2014 10:13הגב לתגובה זו
- 13.לתת לנגידה שכר בדולרים (ל"ת)אנונימי 09/03/2014 21:40הגב לתגובה זו
- 12.תלמיד כתה א 09/03/2014 21:15הגב לתגובה זוכל כך פשוט לקבוע שער רצפה לדולר נניח שער שלושה שקלים ושמונים אג גם נוק אאוט לכל הספקולנטים וגם חמצן לכל היצואנים כל כך פשוט! והכי חשוב לשדר עוצמה וביטחון !!!
- 11.אפי 09/03/2014 19:02הגב לתגובה זולהפסיק עם הרכישות הקטנות שלא עוזרות והורדות הריבית רק קניה רצינית בפעם אחת של סכום רציני כמו חצי מיליארד דולר תשנה המצב לגרום הפסדים גדולים לבנקים שעושים שורט על הדולר ואז בנק ישראל יכול גם למכור שיתפוס להם סטופ לוסים וגם לא יצטרך להגדיל את יתרות המטח
- 10.סופו 09/03/2014 18:44הגב לתגובה זואין סיבה אמיתית לחגיגה סביב השקל . כל המרואיינים שכחו פקטור אחד והוא משרד האוצר , אם מר לפיד יחליט להתערב במיסוי העברות הון זה יכול להיות גיים צ'ינג'ר
- 9.א. ב. 09/03/2014 18:32הגב לתגובה זושתהיה הגונה ותתפטר. ויקטור מדינה שהיה מועמד לנגיד ומשום מה לא נבחר, לא היה עושה חשבון לספקולנטים. מתי ייפול האסימון אצל ראש הממשלה ואצל הגאון שעומד בראש משרד האוצר והם יעשו חילופי משמרות?
- 8.חי 09/03/2014 17:57הגב לתגובה זויש כשל בנק ישראל בניהול המוניטרי..עם 82 מיליארד דולר מי משלם על החזקת כסף זה כמה מיליארדים הפסדנו ועל מחירי דיור עם הממשלה כשל 5 שנים איש לא נותן הדין מקבלים שכר.. 7 -5ספרות בחודש בושה..
- 7.אליהו 09/03/2014 16:45הגב לתגובה זובעקבות האירועים בין רוסיה לאוקראינה, והמתיחות בין רוסיה למדינות המערב המאיימות בסנקציות כלכליות על רוסיה, נוצרה אווירה עוינת וחוסר יציבות כלכלית ברוסיה ואוקראינה. ישנה בריחה של הון מרוסיה על ידי האוליגרכים העשירים, כפי שניתן לראות מהפיחות החד ברובל הרוסי, ונפילת הבורה ברוסיה. כסף והשקעות אוהבים יציבות. מכיוון שברוסיה ובאוקראינה כרגע יש חוסר וודאות וחוסר יציבות מבריחים היהודים האוליגרכים העשירים את כספם למקום יציב וחזק כלכלית כאן בישראל. ולכן אנו רואים בימים האחרונים את הדולר נחלש חדות, והשקל מתחזק מאוד. כנראה כסף רב זורם לישראל ומומר לשקלים, כדי שיוכלו האוליגרכים היהודים העשירים להשקיעו בנדל"ן יוקרה ישראלי, באג"חים ממשלתיים ואפילו במניות בבורסה שלנו.
- 6.אבי 09/03/2014 16:06הגב לתגובה זולמסות את הזרים. אין ברירה.
- 5.דוד 09/03/2014 15:58הגב לתגובה זוהכול עולה זה המדינה היחידה בעולם מה שעולה לו ירד כמו בבורסה רק עולה זה ארץ חלב ודבש
- 4.דוד 09/03/2014 15:57הגב לתגובה זוזה בגלל שהבורסה עולה מכרים דולרים ונכנסים לבורסה שהבורסה תרד יקנו דולרים כך זה עובד ולו אחרת הבורסה רק עולה בלי שום סיבה כול העולם יש מילחמה ופו זה ארץ חלב ודבש הכול דבש הבורסה עולה דולר נמוך הכול דבש היצאנים בוכים הכול דבש
- 3.לא מבין 09/03/2014 15:52הגב לתגובה זואני מעוניין שמישהו יסביר לי פעם אחת ולתמיד אם השקל כל כך חזק למה הכל פה כל כך יקר ???? למה הדלק עולה 7.5 אם חבית נפט נסחרת בדולר ??? זה היה המחיר כאשר הדולר היה 4.7 וחבית נפט עלתה 140 דולר .עובדים עלינו בעיניים ....
- כי הממשלה שלך דואגת לסחוט לך את המיץ (ל"ת)מבין 10/03/2014 15:06הגב לתגובה זו
- 2.דוד 09/03/2014 15:46הגב לתגובה זואם ימכרו מניות מה הם יעשו אם הכסף יקנו דולרים מה יעשה הדולר יעלה לכן חובה להוריד את הבורסה שהי בסי של כול הזמנים בשנת 92 גם כך הדולר נשחק לבדוק אותי שאני צודק לכן הי אפשר ליכנס לבורסה הי גבועה לקנות דולר שהו לו זז לכן המשק ליפנה מיתון הבורסה צריך לרדת לפחות ל1100 ולו לסי שהוא ניצא ב1365 זה בלתי אפשרי
- 1.דוד 09/03/2014 15:38הגב לתגובה זואם הדולר יורד זה בגלל שהבורסה עולה אבל פו הבורסה בסי של כול הזמנים פו יהיה אם הבורסה תרד הדולר יעלה לכן דחוף להוריד את הבורסה שהבורחים מהבורסה יקנו דולרים וכך זה יעלה אם את מסתכלת על מדד 25 לו היהה מזה 20 שנה כול הזמן בנפילות שהיתה ב1344 היתה המפולת גם בגלל שהדולר היהה ב330 לכן דחוף להפיל את הבורסה גם בגלל הקונים שיבאו וגם בגלל הדולר