המפקח על הבנקים: "צעד משמעותי בהגברת התחרות בענף הבנקאות"

ההערכה היא שכ-5% מהישראלים עוברים בנק מדי שנה. הצעד של בנק ישראל בא להסיר חסמים בפני לקוחות שרוצים לקבל תנאים טובים יותר
 | 
telegram
(1)

אחד הדברים הכי מתסכלים בחיי היום יום הוא התמודדות עם הבנק. התסכול גובר הרבה יותר כשמתקבלת ההחלטה לעבור לבנק אחר, דבר שכרוך בהגעה לבנק ומילוי ניירת אינסופית. לקוחות רבים נתקלו בבעיה של העברת הרשאות לחיוב חשבון מבנק לבנק, והיום הודיע דוד זקן, המפקח על הבנקים בבנק ישראל, שהתהליך הזה הולך להשתנות.

במסגרת יישום המלצות הצוות להגברת התחרותיות במערכת הבנקאית, פרסם היום המפקח על הבנקים טיוטת תיקון להוראת ניהול בנקאי תקין מספר 439 "חיובים על פי הרשאה", המסדירה את תהליך הקמת הרשאות לחיוב חשבון והעברתן מבנק לבנק.

הרשאה לחיוב חשבון היא שיטה לביצוע תשלומים, לפיה לקוח נותן אישור לבנק שלו להעביר כסף למוטבים על פי בקשתם. מוטבים אלו הם כל אותם הגופים ובתי עסק להם מעבירים כסף/תשלום באופן שוטף, לדוגמא רשויות, חברות תקשורת, חברת החשמל, מוסדות חינוך ועוד.

תהליך זה, בצורתו הנוכחית, הינו מורכב ומהווה חסם מרכזי שעומד בפני הלקוחות המעוניינים להעביר את פעילותם מבנק לבנק ולשפר את תנאי התקשרותם עם הבנקים. ההוראה תיכנס לתוקף החל מה-1 למרץ 2015.

לעבור בנק במינימום מאמץ

לפי הערכות, 5% מהישראלים עוברים בנק בשנה. כדי לשפר ולייעל את תהליך העברת ההרשאות הקיימות לחיוב חשבון מהבנק הישן של הלקוח לבנק החדש, נקבע תהליך חדש אשר יתבצע במינימום מאמץ מצדו של הלקוח, ובפרק זמן קצר יחסית. כל שיידרש מהלקוח הוא להגיש בבנק החדש בקשה להעברת החיובים, ולצרף דוח חיובים על פי הרשאה שיפיק מהבנק הישן (לקוח גם יוכל, במידה ויהיה מעוניין בכך, לאשר לבנק החדש להפיק את הדוח האמור עבורו). את המשך התהליך יבצע הבנק החדש עבור הלקוח, זאת בשונה מהתהליך הקיים היום בו נדרש הלקוח לפנות מחדש לכל בתי העסק להם העניק הרשאה בעבר, ולהקים את ההרשאות מחדש בעצמו.

בנוסף, במסגרת טיוטת התיקון, אשר מטרתו לייעל ולפשט את התהליך של הקמת הרשאות חדשות, בוטל הצורך בשימוש בכתב הרשאה חתום על ידי לקוח ובשמירת העתק ממנו על ידי הבנק על מנת להקים הרשאה לחיוב חשבון. כמו כן, נקבע כי לקוח יוכל להגיש בקשה להקמת הרשאה במגוון ערוצי תקשורת, ביניהם אתר האינטרנט של הבנק, פקס, דואר וסניף הבנק.

דוד זקן, המפקח על הבנקים, מציין כי "מטרת התיקון היא להסיר את החסמים שהיו קיימים עד היום, ולפשט עבור הלקוח את תהליך העברת החיובים על פי הרשאה. העובדה שלקוח יוכל לעשות מינימום פעולות, כדי להעביר את פעילותו מבנק לבנק, ללא צורך בהגעה לסניף הבנק וללא טרחה מיותרת, הנה צעד משמעותי נוסף להגברת התחרותיות בענף הבנקאות."

בטיוטת ההוראה נוספו מספר שינויים נוספים, כולל האפשרות לביטול חיוב עד שלושה ימי עסקים לאחר ביצוע החיוב, לעומת המצב כיום בו אפשר לבטל חיוב רק עד יום עסקים אחד לאחר מכן; לקוח יהיה רשאי בכל עת לדרוש מהבנק לבטל חיוב אם החיוב אינו תואם את מועד פקיעת תוקף ההרשאה או את הסכומים שנקבעו בהרשאה. זאת בשונה מהמצב הקיים היום לפיו אפשרות זאת מוגבלת ל-90 יום בלבד לאחר מועד החיוב.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    עודף הרגולציה מונע תחרות בבנקאות!
    רגולציה = שחיתות! 26/03/2014 12:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    100-200 פקידים בבנק ישראל עוצרים את התחרות בבנקאות. לא ניתן לפתוח בישראל בנקים חדשים - אז אין תחרות.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות