חושפים תיק: אלה 'המניות החמות' בת"א בהן מושקעת מגדל ביטוח - ניתוח מיוחד
בחודשים האחרונים סקרנו כאן ב-Bizportal את המניות אשר בתי ההשקעות הגדולים מחזיקים. בדקנו את האחזקות של
מגדל היא חברת ביטוח אשר מחזיקה בנכסים מנוהלים דרך ביטוח חיים, קרנות פנסיה, ביטוח בריאות, קופות גמל, קרנות השתלמות. בנוסף לחברה קרנות נאמנות וניהול תיקים המנוהלים דרך חברת הבת מגדל שוקי הון אשר מוחזקת במלואה על ידי קבוצת מגדל.
בניסיון לנתח מהן המניות שבהן מושקע בית ההשקעות בדקנו מיהן המניות שבהן תפס בית ההשקעות פוזיציה מהותית אשר הפכה אותו לבעל עניין בתקופה האחרונה. בכך ננסה לקבל רמזים לגבי כיווני ההשקעה כפי שמתקבלים על ידי מנהלי ההשקעות בקבוצה.
ארבע חברות מתחום הביומד
מבדיקת Bizportal עולה כי לחברת הביטוח מגדל ישנה חשיפה לא מועטה לחברות מתחום מדעי החיים, כאשר ב-2 מניות מגדל נכנסה ממש לאחרונה - רדהיל ואיתמר.
ההשקעה בחברת איתמר בוצעה בדצמבר האחרון באמצעות הקצאה פרטית שביצעה החברה. מגדל רכשו את המניות בשער של 135 אגורות ובהיקף כספי של 15 מיליון שקל. העסקה הובילה לקפיצה במחיר המניה אשר נבע בחלקה מסגירת פוזיציות שורט של משקיעים אשר העריכו כי החברה תבצע גיוס. יתרה מכך, העסקה מול מגדל הולידה עסקה מהותית נוספת מול חברת הביטוח הפניקס (בהיקף של 18.5 מיליון שקל).
- למה נפלה מניית מגדל? ומדוע המנכ"ל אופטימי לגבי העתיד?
- מגדל: הרווח הנקי עלה ב-8.5%, התשואה על ההון - 22.4%
עסקה פרטית נוספת בוצעה בחברת רדהיל בינואר השנה. מגדל הייתה חלק מקונסורציום משקיעים אשר השקיע בחברה בעסקאות פרטיות סכום של 11.7 מיליון דולר. בסה"כ השקיעה מגדל 14 מיליון שקל לפי מחיר של 3.9 שקלים. בתוך זמן קצר הניבה ההשקעה רווח נאה "על הנייר" מאחר ורדהיל נסחרת כיום לפי מחיר של 5.9 שקלים.
אין מדובר בפעמים היחידות שבהן מגדל מעדיפה לבצע עסקאות פרטיות. השקעה אסטרטגית נוספת ביצעה מגדל לפני מספר שנים בכלל ביוטכנו כאשר רכשה מניות עוד בשנת 2009 בהשקעה של 40 מיליון שקל. השקעה זו מבחינתה של מגדל מאוזנת למרות פרק הזמן הארוך.
השקעת הביומד הרביעית של החברה דווקא הניבה לה רווחים נאים. מדובר בהשקעה בחברת אבוג'ן. בשנת 2010 רכשה מגדל כ-1.5 מיליון מניות לפי מחיר של כ-17 שקלים למניה. היום נסחרת אבוג'ן במחיר של 57 שקלים למניה (לאחר מיזוג מניות ביחס 1:2). חישוב פשוט מעלה כי התשואה על ההשקעה הניבה למגדל ניתן להעריך כי ההשקעה באבוג'ן הניבה תשואה של 67% לפחות לאורך השנים.
- אפסייד של 70% - אייפקס קפיטל בהמלצה על הכשרת הישוב
- ההשקעה שתציל את נקסטפרם - או תסבך אותה עוד יותר?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
חשיפה לנפט וגז
בתחום הנפט והגז לקבוצת מגדל ביטוח ישנה השקעה אסטרטגית דרמטית בשותפות הנפט ישראמקו יהש בהיקף כספי של כ-1.3 מיליארד שקל. נכסי הביטוח, קופות הגמל וקרנות הנאמנות מחזיקות ב-12.8% מיחידות ההשתתפות המאפשרות לחברת הביטוח חשיפה מלאה לפרוייקט 'תמר' אשר החל להפיק גז טבעי למשק בשנה שעברה.
הנתון המעניין בהקשר זה הוא שהפעם הראשונה שבה הפכה מגדל לבעלת עניין בישראמקו הייתה לפני שלוש שנים כאשר מחיר השותפות עמד על 43 אגורות. היום נסחרת ישראמקו בכ-79 אגורות ונראה כי עבור קבוצת מגדל מדובר בהשקעה אסטרטגית. ככל הנראה למגדל ישנה גם חשיפה לשותפויות אחרות בתחום הנפט והגז (רציו, אבנר ודלק קידוחים) אך חברת הביטוח עדיין נמצאת מתחת לרדאר ואינה בעלת עניין.
השקעה נוספת של מגדל בתחום הנפט והגז אשר מעניקה לה חשיפה למאגר 'תמר' מבוצעת דרך נפטא. חברת הביטוח וקופות הגמל מחזיקות בכ-8% ממניות החברה אשר שוות כיום כ-200 מיליון שקל.
חשיפה לנדל"ן
כחברת ביטוח עם נכסים בהיקף של כמעט 200 מיליארד שקל, מגדל חייבת להפנות חלק מהמשאבים הכספיים שלה לתחום הנדל"ן. אז פרט לעסקאות פרטיות בתחום, מחזיקה מגדל בפוזיציות מהותיות במספר חברות מתחום הנדל"ן. שתי ההשקעות הבולטות של הקבוצה הינן בחברות הנדל"ן הגדולות הנסחרות בת"א: גזית גלוב, מליסרון ואמות.
ההפיכה של מגדל לבעלי עניין בוצעה לפני מספר שנים וההחזקה הניבה רווחים נאים לאורך השנים. ב'אמות' הפוזיציה נבנתה בשנת 2011 ובגזית גלוב ובמליסרון הפכה מגדל לבעלת עניין בשנת 2012. נציין כי בשלהי 2013 הקטינה מגדל את הפוזיציה שלה בגזית גלוב אל מתחת ל-5% באמצעות מכירת מניות בבורסה. לאור האמור, ניתן להעריך בזהירות כי במגדל מעדיפים שהחשיפה המנייתית שלהם תהיה בחברות אשר עיקר הפעילות שלהן מתרכזת בישראל.
השקעות מהותיות נוספות
פרט לניתוח הסקטוריאלי, למגדל ביטוח ישנן החזקות אסטרטגיות במספר מניות גדולות. שלוש מהעסקות בוצעו בחודשים האחרונים - מדובר במניות נייס, פוקס, ופז נפט שבהן הפוזיציה נבנתה סביב ינואר-פברואר השנה. שלוש מניות נוספות אשר מוחזקות על ידי מגדל כהשקעה אסטרטגית הינן אורמת ודלק רכב. פוזיציה קטנה אך אסטרטגית הינה בבנק אגוד בהיקף כספי של עשרות מיליוני שקלים.
מניות היתר הנמצאות בתיק של מגדל
כמו כל חברה גדולה אשר מגוונת את השקעותיה, גם למגדל ישנן החזקות קטנות אשר מתבלות את תיק ההשקעות. בתחילת השנה בנתה החברה פוזיציה בחברת דנאל כא שביצעה מהלך מטאורי של 3,000% בחמש השנים האחרונות
בשנת 2013 תפסה מגדל פוזיציה בחמש חברות מעניינות נוספות אשר הניבו לה בעיקר רווחים נאים. הפוזיציות ניבנו במניות הבאות: נובה, עמיר שיווק, אלוט תקשורת, גולן פלסטיק ובחברת האלומיניום קליל.
השקעות מוקדמות יותר של מגדל שבוצעו בשנים 2011 ו-2012 הינן בחברות הבאות: על בד, אמנת, השקעה בסרגון אשר הסבה לה הפסדים כבדים לאור הצניחה החדה במחיר המניה, אוריין, ארד, אנרג'יקס, חילן, סקופ וביוסל. כמו כן, נציין כי מגדל הפכה לבעלת עניין בקבוצת קו מנחה בשנת 2012 - המחזיקה באתר האינטרנט Bizportal.
- 8.אברהם 15/06/2014 12:23הגב לתגובה זולקנות מה שגוף כלשהו קונה , לא חסר דוגמאות!
- 7.בונוס בונוס בונוס (ל"ת)dan313 11/06/2014 09:10הגב לתגובה זו
- 6.ןין 10/06/2014 22:15הגב לתגובה זווקרור.
- 5.היעד 623 ומשם השמיים הם הגבול.. דעתי בלבד (ל"ת)רדהיל 10/06/2014 17:16הגב לתגובה זו
- 4.בונוס הלהיט הבא (ל"ת)ביומד 10/06/2014 15:25הגב לתגובה זו
- 3.מוטי 10/06/2014 14:07הגב לתגובה זואבוג'ן עלתה מ17 שח, ל28.5 ולא ל57 מאחר שבוצע איחוד מניות 2 ל1 כלומר, המחיר האמיתי הוא 28.5 בהשוואה ל17 בה בוצעה ההשקעה
- 2.אברהם והקריתים 10/06/2014 12:46הגב לתגובה זותומר תודה מקרב לב, יש כסף , נקנה, אנא קצת אגרות חוב, תודה אברהם
- 1.אתם מבינים למה התשואות גרועות, הכל עכשיו מובן (ל"ת)רון 10/06/2014 12:30הגב לתגובה זו