יפתח רון-טל מחריף את הליכי הגבייה: "נגביל את החשמל לרשות הפלסטינית"
"כ-22% מהחשמל מיוצר על ידי יצרנים פרטיים, ואנו נמצאים למעשה בעיצומה של מהפכה המשלבת שני דברים דרמטיים במשק האנרגיה. הדבר הראשון זו מהפיכת הגז, מה שמבטא את המהפכה הירוקה באופן הכי טוב. דבר שני הוא חשמל יותר זול. והדבר הכי חשוב הוא עצמאות אנרגטית בפעם הראשונה. צריך לזכור שמדינת ישראל היא אחת המדינות האחרונות בעולם הצורכת את מה שהיא יוצרת", כך אמר היום יפתח רון טל, יו"ר חברת חשמל, בפורום שוק החוב שערכה חברת הדירוג מידרוג הבוקר בבורסה בתל-אביב.
"כדי להביא לידי ביטוי את העצמאות האנרגטית 60% מהאנרגיה שלנו למעשה מיוצר על ידי גז שמגיע באמצעות צינור אחד בלבד. להפתעתי התוודעתי שיש בג"צ כנגד תחנה יבשתית שתאפשר להניח את הצינור השני מלווייתן. מהיום נקנסנו בעוד שנתיים של עיכוב - עד 2019 הולכים להיות עם צינור אחד במשק. הנחה של צינור תמר שהתעכבה בשנה וחצי ועלתה לנו 14 מיליארד שקלים וזו המשמעות של אי הנחת צינור משמעותית למשק", אמר רון-טל.
"חברת החשמל יחד עם משרד האנרגיה פיתחו פרויקט חירום במהירות שלא מקובלת במחוזותינו כאשר רכשנו מצוף גדול מערבית לחדרה המאפשר אספקת גז נוזלי על מנת לשמש תעודת למצב בו יש בעיות עם אספקת הגז. מכיוון שהרפורמה במשק החשמל לא מתממשת בקצב שאנו חושבים שתתממש ניאלץ לסגור את הפרויקט. האם הוא נדרש למשק החשמל? כן. האם המימון של הפרויקט הביטוחי אפשרי? לא", אמר רון-טל.
"נגביל את זרם החשמל לרשות הפלסטינית החל משבוע זה"
"האנרגיה בישראל עוברת יותר ויותר לשימוש בגז, בהמשך נעבור לתחבורה, לגז הביתי ובכלל מקורות האנרגיה של ישראל יאפשרו להוזיל העלויות ולהוריד את יוקר המחייה, בטוח שיותר ממע"מ אפס. לאורך 18 השנים האחרונות יש עליות ומורדות אך רפורמה אין וההכנסות למעשה לא מאפשרות להקים כתחנה בשנה. אז מה עושים? מגייסים. התקבלה החלטה בחברת חשמל לגייס חוב כדי למחזר חוב ולא לשם פיתוח" אמר.
רון טל התייחס גם לחוב אחר שיש כלפי חברת החשמל: "קיבלנו החלטה שאנו מגבילים את הזרם לרשות הפלסטינית החל משבוע זה כדי שהנזק לא יגדל על רקע החוב שלהם לחברת חשמל שעומד על כ-1.7 מיליארד שקל. אני קורא לממשלה לא להטיל מעמסה זו על חברת חשמל, זה לא נכון ולא במקום שלא מאפשרים לנו לפעול נגד צרכנים שלא משלמים לנו".
"היו לנו ביקושים גדולים בהנפקת האג"ח ל-30 שנה וזה הפתיע אותנו"
בהתייחסות להנפקה האחרונה של חברת החשמל בה גייסה 1.25 מיליארד דולר בחו"ל הפתיע רון-טל ואמר כי התקבלו ביקושים לאג"ח ל-30 שנה על ידי המשקיעים הזרים. "היו לנו ביקושים גדולים ל-30 שנה וזה הפתיע אותנו. מסיבות כאלה ואחרות ובהתייעצות עם רשות החברות החלטנו להמשיך את הגיוס המתוכן לעשר שנים".
בהתייחסות לגיוס בישראל אמר רון-טל כי "היעד שלנו הוא להגיע למצב בו באמצע השנה הבאה חברת החשמל תציג לציבור שיאפשר גיוס אג"ח בישראל למרות מגבלת לווה בודד.
"להוריד את תעריף החשמל ולקיים מערכת שתתמוך במשק החשמל"
"אנחנו בעד הורדת תעריף החשמל וגם בעד הסדרת העלויות של חברת החשמל שכיום מושתות על צרכני חברת החשמל בלבד ולא על היח"פים. החשמל הוא כלי אמיתי להורדת יוקר המחייה - יש להוריד את תעריף החשמל ולקיים מערכת שתתמוך במשק החשמל ובחברת החשמל", אמר יפתח רון טל.
חברת החשמל עדיין לא פרסמה את התוצאות לסיכום הרבעון השלישי של השנה. נכון לסוף הרבעון השני של השנה הר החובות של חברת החשמל 70 מיליארד שקל. בתפוח האדמה הלוהט הזה אף פוליטיקאי לא באמת מעז לטפל.
מירב בן כנען הלר, סמנכ"לית מידרוג, התייחסה למימון אנרגיה ירוקה ואמרה: "בשנת 2020 צפי הייצור של חברת חשמל צפוי לעמוד על 53% מפונקציית הייצור המשקית כאשר היתרה תיוצר על ידי יצרני חשמל פרטיים ואנרגיות מתחדשות למיניהן. כתוצאה מכך הכנסות חח"י יקטנו בצל עלויות ניהול המערכת. יש לזכור כי תחנות הכוח הפרטיות החדשות יעילות ברובן יותר מתחנות הכוח של חח"י ועל כן יופעלו לפניהן, פרט לתחנות הכוח הפחמיות שהן ה BASE LOAD של המערכת המשקית. ייצור באנרגיות מתחדשות מוביל לגידול בעלויות מערכתיות בעיקר בגין איזון מערכת והעמדת גיבוי עודף. מכאן נוצר הצורך בתעריף מערכתי המפצה את חח"י, בין היתר, על אובדן הכנסות", אמרה בן כנען הלר.
"העלייה בשיעור הייצור באנרגיה מתחדשת צפויה לעלות את תעריף החשמל לכלל המשק, כפי שקרה במדינות מתפתחות אחרות. יצרני חשמל פרטיים קיימים יסבלו לא רק מאובדן הכנסות אלא גם מכך שעלויות הגז לא מופחתות בהתאם. צרכני החשמל לא צפויים להיפגע אך יצרני חשמל הפרטיים הקיימים צפויים להיפגע ב-2.37 א"ג. יש לציין כי סביבת הריבית הנמוכה הופכת פרויקטים שהיו על גבול הכדאיות לכדאיים יותר. הדור הבא של תחנות הכוח החדשות, צפוי למכור את עיקר התצרוכת למערכת המשקית ולא לצרכנים פרטיים בדומה לחלק מתחנות הכוח הקיימות כך שלמעשה תחנות הכוח החדשות הופכות להיות קבלן משנה של חח"י. לגבי התעריף המערכתי בשורה התחתונה, למרות העלייה בתעריף המערכת זהו תעריף שעבר זיקוק וכולם נהנים משקיפות המאפיינת אותו", סיכמה בן כנען הלר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.יורקים עלינו ואנחנו אומרים גשםYYYYY 18/11/2014 11:02הגב לתגובה זו2 0סוף סוף התעוררנו, לעזה מספקים מלט,תרופות ומזון ולגדה חשמל ומים ובשורה התחתונה מחרבנים עלינו...סגור
-
3.אני לא מוכן לממן אותם לא גומר את החודש והם חוגגים עלי (ל"ת)לכבות להם 17/11/2014 19:25הגב לתגובה זו3 0סגור
-
2.החשמל זול בדיבור.. בפועל יקר הרבה מאשר לפני הגזשקר 17/11/2014 16:37הגב לתגובה זו1 0מספיק לשקר זה שרוב הציבור מטומטם לא אומר שמי שלא גם ישתוק לכם גנבים ברישיון ותזכרו שאת תחנת החשמל הפלסטינית פוצצנו זה לא שהם לא רצו שיהיה להם חשמל שלהם וכמובן ישראלים כ"כ תקועים לעצמם עמוק בישבן שאפילו לא יודעים וחושבים שזה "טובה" שעושים להם ולא פיצוי על הרססגור
-
1.לא נתן להגביל זרם -אפשר לנתק קווים (ל"ת)ליצן 17/11/2014 15:23הגב לתגובה זו3 1סגור
-
אפשר להגביל זרם ע"י כיול ההגנות כלפי מטהנו מי עכשיו הליצן 17/11/2014 17:11הגב לתגובה זו1 0נכון שבסוף יהיה ניתוק, אלא אם הצרכן בעצמו יווסת את העומסים שלו.סגור