פורסם פרוטוקול הפד: הבנק בעיקר חושש מדיפלציה, הדאו עבר לעליות
לאורך יום המסחר, המדדים נסחרו בירידות שערים. הסוחרים בעיקר נדרכו לקראת פרסום הפרוטוקולים מישיבת הפד' האחרונה שהתקיימה לפני 3 שבועות ופורסמה היום בערב (21:00 שעון ישראל).
נקודות עיקריות
הפרוטוקול מראה כי הפד בעיקר מודאג מכך שהאינפלציה בארה"ב מסרבת להתרומם ואינה עומדת ביעד הבנק המרכזי של 2%. החשש הוא ש"המצב של קבעון מחירים ימשיך לתקופה ממושכת", כך נאמר בפרוטוקול. הפרוטוקול מזכיר בנוסף שהבנק המרכזי, לאחר סיום תוכנית התמריצים, עליית עלולה להגביר את התנודתיות בשווקים.
לקראת סיום הפסקת תוכנית התמריצים, רבות דובר על כך שהבנק אולי יתגמש וידחה את קצה של התוכנית. ברישום של ההצבעה בעד ונגד התוכנית, נרשם מצביע בודד שביקש להשיך את ה-QE, נציג מיניאפוליס, נרניה קוצ'רלאקוטה ( Narayana Kocherlakota). קוצ'רלאקוטה טען כי ניתן להמשיך עם התוכנית, למרות העליה בהחזקות הפד של בסך של 4.5 מיליארד, בעיקר בשל האינפלציה הנמוכה.
בפעם הקודמת שפורסמו הפרוטוקולים (8 באוק') - המדדים רשמו את הראלי החזק ביותר מתחילת השנה - עליות של כמעט 2%. בשעה זו, התנועה החדשה ביותר מבוצעת במדד הדאו ג'ונס שעבר מירידות לעליות של 0.1%.
בפעם הקודמת הסיבה לראלי הייתה אמירות יוניות יחסית מצד ראשי הפד, בצורה של הכרה בהאטה המסתמנת בצמיחת הכלכלה האמריקנית והחשש מהתחזקות משמעותית בדולר - דבר שייתרום להיחלשות נוספת של הצמיחה. אמירות שכאלו הן דלק לשוק המניות שכן הסוחרים מבינים מהן שהעלאת הריבית מתרחקת.
אתמול סגר מדד ה-S&P500 בשיא כל הזמנים לאחר 9 ימי עליות מתוך 10 ימי המסחר האחרונים. עם זאת, מחזור המסחר במדד היה נמוך בכמעט 20% מהמחזור היומי הממוצע בחודש האחרון.
רונן מנחם, הכלכלן במזרחי טפחות: "לעיתים מעשים מהדהדים חזק יותר מאשר מילים, ונדמה כי הפעם זה המצב. בהחלטת הריבית האחרונה הודיע ה-Fed על סיום תכנית הרכישות וזו הייתה פרשת דרכים משמעותית. הוא הצהיר שמבחינתו כלכלת ארה"ב כבר לא זקוקה לאמצעי החירום הזה. להערכתי, ה-Fed יסתפק בכך להודעה אחת ולא יכלול בדברים שיתפרסמו הערב מידע משמעותי נוסף לגבי היעד הבא - זניחת מדיניות ריבית 0%."
לדבריו של מנחם, אלה הסיבות למצב:
- התבטאויות שונות של בכירים ב-Fed מאז הודעת הריבית וההודעה עצמה מראות כי אין כרגע דעה אחידה לחלוטין בקרב החברים לגבי עיתוי המהלך. אחד מהם אף התנגד להפסקת הרכישות עצמן.
- הסביבה הגיאו פוליטית לא יציבה (לדוגמא, המשך המחלוקת בין רוסיה לאיחוד האירופי).
- הקיפאון בגוש האירו נמשך ולאחרונה, המיתון החוזר ביפן.
- תיסוף הדולר בעולם, או תמונת הראי חולשת המטבעות האחרים - האירו והיין כנגדו. ה-Fed רוצה מן הסתם שלא תהייה הכבדת יתר על חברות הייצוא האמריקניות.
- רצון של ה-Fed להנדס את המעבר למדיניות מרחיבה פחות בצורה החלקה ביותר מבחינת שוקי ניירות הערך. במקרים רבים בעבר, כשחשו שם שהסיכוי לעליית הריבית גדל (לרוב בעקבות נתון כלכלי חזק בארה"ב), התפתחו עד מהרה ירידות של ממש.
מצד שני, אומר מנחם כי "אם ב-Fed יש בכל זאת רצון להתחיל סוף-סוף לנרמל את הריבית, יש לו הזדמנות פז לעשות זאת בלי לגרום להתייקרות חדה של עלות האשראי ולהקשות על הסקטור העסקי: תשואות הפדיון לטווח בינוני וארוך בשאר העולם המפותח נמוכות מאוד כיום ותישארנה כך זמן רב (בפרט בגוש האירו). לכן הן יקשו על תשואות הפדיון האמריקניות לעלות, גם אם הריביות הקצרות יעלו. בשורה התחתונה, התמונה מורכבת, ההמתנה הדרוכה במקום, אך בסופו של דבר אני מעריך שה-Fed ישגר אולי רמז פה רמז שם, אך יבהיר לשווקים כי זה לא יקרה בקרוב וכי יהיו עוד כמה מבחני הוכחה בדרך."
מדד ה-S&P500 מתחילת השנה:
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מדהים איך אנשים מדברים כל כך הרבה ואומרים כל כך מעט! (ל"ת)אחד מהעם 19/11/2014 21:21הגב לתגובה זו5 0סגור