10 הסיכונים הגדולים ביותר לשוקי המניות בשנת 2015 - חלק א'
חודש דצמבר כבר כאן ואפשר כבר לומר בפה מלא שגם שנת 2014 הייתה שנה מצוינת עבור שוקי המניות. ה-S&P500 המשיך לטפס בעוד 12% לאחר שב-2013 המדד זינק בצורה מרשימה בכ-30%.
האם שנת 2015 תמשיך באותה הדרך?
הכלכלה האמריקנית מראה סימנים חיוביים של שיפור ובעצם בעיני רבים היא המקום הבטוח ביותר להשקיע כיום לאחר שרבים מהמומחים בשוק סבורים כי תוכנית ההרחבה הכמותית שהסתיימה בחודש אוקטובר הצליחה להעלות את כלכלת ארה"ב על הגל. כאשר מסתכלים על שאר העולם נראה כי אין יותר מידי אלטרנטיבות מפתות - אירופה נאבקת בכדי לא לגלוש למיתון, כאשר חלק מהמדינות ביניהן איטליה כבר נמצאות רשמית במיתון. יפן מתקשה להתאושש מהמשבר הדיפלציוני בו היא שרויה מזה שנים וסין הכלכלה השניה בגודלה בעולם מראה סימני האטה מתמשכים.
אך ברור לכולם ששוק המניות בארה"ב לא יכול לעלות לנצח ושנת 2015, השנה בה הריבית ככל הנראה תעלה לראשונה מאז 2008 יכולה להיות השנה בה יתהפכו היוצרות.
רגע לפני שנכנסים לשנת 2015, הנה החלק הראשון מתוך 10 הסיכונים המשמעותיים ביותר לשוק המניות בשנה הבאה:
1. הפדרל ריזרב: בן ברננקי וג'נט ילן הנהיגו בשנים האחרונות את מדיניות ה"כסף הקל" ונקטו בהרחבה כמותית יוצאת דופן. היום לאף אחד אין ספק כי מצב הכלכלה האמריקנית ואיך לא שוק המניות במצב טוב בהרבה משנת 2008 ערב הכרזת ההרחבה הכמותית. אך האם הכלכלה האמריקנית מסוגלת "להגמל" מתרבות הכסף הזול שהנחיל "הליקופטר בן" בשווקים? על פי ההערכות העלאת הריבית הראשונה בארה"ב תהיה כבר בחודש יוני הקרוב ויהיה מעניין לראות כיצד שוק המניות יגיב.
2. עלייה בתשואות האג"ח: שנת 2015 תהיה בסימן הידוק המדיניות המוניטרית של הפד. אחד האינדקטורים החשובים על פי רבים מהמומחים בוול סטריט יהיה תשואת האג"ח של ארה"ב ל-10 שנים. ייתכן מצב אפשרי ובו תשואות האג"ח האלו יטפסו לרמה של בין 3% ל-3.5% (היום התשואה עומדת על 2.28%) ואז ייתכן ונראה ניעור גדול בשוק המניות ומעבר לנכס חסר סיכון כמו אג"ח ארה"ב. המשקיעים הסולידיים יחשבו פעמיים האם כדאי להם להשקיע את כספם במניות דיבידנדים (באנגלית: bond-like stocks) יציבות יחסית כגון 'קוקה קולה', 'קולגייט' וכו' או ללכת על בטוח ולקבל תשואה דומה באפיק בטוח יותר.
3. סכנת הדיפלציה בגוש האירו: כל הכלכלנים מסכימים פה אחד כי השכר הקפוא בגוש האירו יחד עם הקיפאון באינפלציה הן סיבות לדאגה רצינית. קחו לדוגמה את ספרד, המדינה דיווחה על ירידה של 0.4% במדד המחירים לצרכן בחודש נובמבר האחרון בשקלול שנתי מצטבר, מדובר בירידה החמישית ברציפות בשיעור האינפלציה. גם גרמניה, צרפת ואיטליה במצב לא מזהיר עם אינפלציה כמעט אפסית. אם אתם משקיעים בסחורות - זהב ונפט, מדובר בבשורה רעה עבורכם שכן לחצים דיפלציוניים עלולים לגרום לירידה במחירי הסחורות. אם הוצאות הצרכנים והעסקים באירופה לא יתאוששו בזמן הקרוב אירופה תכנס לצרות.
4. סין: הכלכלה השנייה בגודלה בעולם צפויה לצמוח בין 6% ל-7% על פי הערכות הכלכלנים. חשוב לזכור כי בשל גודלה העצום של המדינה והאורבניזציה ההולכת וגוברת יחד עם העובדה שכלכלת סין עוברת אט אט למודל של כלכלת "צרכן-שירות" היא זקוקה לצמיחה בתמ"ג בשיעור של 7.2% בכדי ליצור מספיק משרות לעובדים פוטנציאליים. גם התלות הכבדה של הכלכלה הסינית בהוצאות הממשלה יוצרת סיכונים רבים בכלכלה שרק לפני כשבועיים הוחלט להוריד בה את הריבית בכדי להניע את גלגלי המשק הסיני המקרטע.
5. הסיכון הגיאו-פוליטי: שנת 2014 התאפיינה בסכסוכים ובמתיחות גיאו-פוליטית חריפה ברחבי הגלובוס. עד כה נראה כי שוקי המניות הצליחו להתעלות ולתהעלם מהסיכונים הללו ולזנק לשיאים חדשים. בפועל ארגון ISIS (דאעש) נותר איום רציני על היציבות במזרח התיכון, המתיחות האוקראינית-רוסית רחוקה מפיתרון וגם כאן בישראל וגם חממות ישנות של אלימות כגון הסכסוך הישראלי-פלסטיני ואיום הגרעין האיראני עדיין בשטח. בהחלט ייתכן כי בשלב כלשהו בשנת 2015 נראה את אחד מהסכסוכים האלו מגיע לידי פיצוץ.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.ירידת מחירי אנרגיה פלוסמשה 05/12/2014 05:15הגב לתגובה זו1 0ריבית נמוכה=המשך חגיגהסגור
-
3.תגובה ראויההמפציץ 05/12/2014 02:46הגב לתגובה זו0 0מה עם האיום הגדול ביותר קריסתה של הכלכלה הרוסית ביגלל מחיר הנפט הרוסים יגרמו בקרוב כנראה למתיחות גיאופוליטית רצינית מי שרוצה עצה מהמפציץ תנו לשוק לעלות עוד קצת ואז פוטים בכל הכחסגור
-
2.סין הכלכלה הגדולה בעולם!ולא USA לראשונה מ1869!!המהדי 04/12/2014 20:49הגב לתגובה זו5 3חתיכת היסטורייה!סגור
-
1.לא צריך לקרוא את המאמר אין סיכונים זה הכול מגמתי (ל"ת)רמי 04/12/2014 19:47הגב לתגובה זו2 2סגור