"ארגוני הטרור ברמת הגולן עלולים לירות קטיושות או לשלוח חוליות טרור"
פרופ' אייל זיסר, דקאן מדעי הרוח באוניברסיטת ת"א הרצה ביום חמישי על המזרח התיכון בן ימינו תחת הכותרת "מאביב ערבי לקיץ של דאע"ש". 4 שנים מפרוץ האירועים בתוניס שהביאו להחלפת השלטון שם ולאחר מכן רצף של אירועים ברחבי המזרח התיכון שעיקרם בשלב זה התערערות של שלטונות יציבים ותחתם התחזקות של ארגוני טרור.
פרופ' אייל זיסר : "בשנים האחרונות עומד המזרח התיכון בצילו של האביב הערבי - אותה טלטלה אזורית ששינתה את פניו של האזור מן היסוד, מוטטה משטרים יציבים ואיתנים שנתפסו כחסינים מפני כל פגע, אך הובילה בסופו של יום לקריסתן של מדינות רבות ולפרוץ מלחמות אזרחים ומלחמות דת עקובות מדם. את החלל שנוצר במדינות כמו סוריה, עיראק, לוב ואפילו תימן, תפסו גורמים רדיקליים ג'יהאדיסטים כדוגמת ארגון המדינה האסלאמית (דאע"ש). מטרתם של ארגונים אלה היא מיטוט הסדר האזורי שנוצר באזור בעקבות מלחמת העולם הראשונה (הסכמי סייקס פיקו) ויצירת - או החזרת - הסדר האסלאמי ששרר באזור בראשית ימי האסלאם".
פרופ' אייל זיסר פתח את הרצאתו בהכרה בכך שכל המזרחנים, אנשי המודיעין והעומדים בראש השלטון במדינות האיזור לא חזו את האביב הערבי. בהרצאתו הוא ייחס חשיבות רבה לתופעה של ריבוי האוכלוסין בעולם הערבי. התוצאה היא שחלק גדול מהאוכלוסיה מורכבת מצעירים ורמת ההשכלה באופן יחסי נמוכה מאוד.
בניתוח יותר ספציפי, ברמה של מדינות, הסביר פרופ' אייל זיסר שבזמן שבמצרים ה"אביב הערבי" כנראה מאחורנו בסוריה המצב שונה. פרופ' אייל זיסר, בוגר יחידה 8200, הוא מומחה לסוריה וכתב מספר ספרים בנושא: "סוריה של אסד - על פרשת דרכים תל אביב", "פניה של סוריה - משטר, חברה ומדינה בסוריה המודרנית תל אביב", "בשם האב, שנים ראשונות בשלטון", ו-"סוריה: מחאה, מהפכה, מלחמת אזרחים".
סוריה: חברה הטרוגנית עם עדות רבות
פרופ' אייל זיסר: "צריך לדבר היום על ה'מדינות' בסוריה ולא על סוריה כמדינה אחת כמו שהכרנו. בעקבות המלחמה ההגבול עם רמת הגולן בשליטה עם מורדים.
סוריה היא חברה רבת עדות ומלבד עדת השלטון - העלווים, ישנם דרוזים, כורדים, נוצרים ועוד. החברה מפותלת על רקע עדתי, דתי ומעמדי. 40% מהאוכלוסיה מבין ששלטון של רוב סוני הוא לא כזה שכדאי להתלהב ממנו".
המהפיכה בסוריה
"בניגוד למצרים, את המהפכה בסוריה לא הובילו צעירים ממעמד הביניים או בני טובים. בסוריה זאת מהפכה של איכרים של פריפריה. בשאר אל-אסד הזניח יחסית את האזורים הכפריים וכך נוצרה שינאה מתוך מצוקה כלכלית. כשנזרק גפרור האש פשטה לכל עבר וסוריה בערה. הכשלון הגדול של המורדים שהם לא התאחדו ולכן יש היום בסוריה תיקו מדמם - אין הכרעה וזה יכול להימשך זמן רב עד שמישהו יתעייף".
תנועת דאע"ש "נולדה" בעיראק רבות באשמת מדיניות ארה"ב
"דאע"ש - ארגון המדינה האסלאמית קם בעיראק. כשהאמריקאים כבשו את עיראק הם החליטו להתחיל מאפס וזה התברר כטעות, כמו גם ההחלטה לתמוך בדמוקרטיה במדינה עם מסורת רבת שנים של דיקטטורה. בעיראק יש מסורת וסדר מסוים: השיעים בדרום, הכורדים בצפון והסונים במיעוט במרכז ובצפון והם בשלטון. הסונים ניהלו והובילו את עיראק והיו האליטה במשך שנים רבות. המשמעות של דמוקרטיה בעיראק היא שהרוב השיעי ניצח ועסק בעיקר בחיסולי חשבונות על 1,000 שנות שלטון סוני. דאע"ש כולל חלק משמעותי מהנהגתה הם חיילים וקצינים לשעבר בצבא עיראק - הודחו על ידי ארה"ב או על ידי השלטון החדש. בשנת 2003 שלח אל-קעידה כוחות לעיראק שיתנגדו לכיבוש האמריקני.
מי שסייע לאל-קעידה - זה בשאר אל-אסד שחשב שהאמריקנים הם הבעיה העיקרית והוא איפשר לאל-קעידה לעבוד דרך סוריה ולהקים בה מחנות אימונים. בהזדמנות הראשונה הם נשכו את היד שהאכילה אותם - הם הקימו את המדינה האסלאמית בעיראק ועם המהפכה בסוריה הרחיבו את פעילותם - אלו קבוצות כחלק מקבוצות של מורדים ללא מסגרת משותפת".
כיצד דאע"ש הצליח להתרחב ולשלוט בשטח גדול בעיראק וסוריה?
"דאע"ש ניצל את החולשה של השלטונות בעיראק וסוריה ותוך מספר חודשים השתלט על מרחב ענק וכונן בו את הח'ליפות האסלאמית. הארגון התחיל כשלוחה של אל-קעידה שנמצא היום בדעיכה מאז חיסולו של אוסאמה בן לאדן. מנהיגם, אל-בגדדי אומר 'אני הדבר הבא ואני הולך עוד יותר רחוק מבן-לאדן ואפילו הרחק מהשטחים שבהם הוא שולט - נשבעים לו אמונים, כולל בסיני שם יש ארגון שהעביר את נאמנותו מאל-קעידה לדאע"ש. בכל פעם שאתם צופים בסרט של שיסוף גרון זה מביא לדאע"ש עוד תומכים וכסף ומתנדבים".
אייל זיסר, פרופ' בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת ת"א, הסביר שהשורשים של הכאוס במזרח התיכון נעוצים במידה רבה במלחמת העולם הראשונה שהביאה לסיום האימפריה העות'מאנית ויצירתו של סדר חדש במזרח התיכון".
לגבי המלחמה בדאע"ש הפגין אייל זיסר פאסימיות רבה בגלל החולשה של סוריה ועיראק ולמרות שמדובר ב"כאב ראש גדול" מבחינת האמריקנים.
אי אפשר לחסל את דאע"ש בדרך של התקפות מן האוויר בלבד
"דאע"ש יכול לתכנן את הפיגוע הבא וברור לאמריקנים שצריך לעשות משהו אז הם מנסים להכיל את הארגון, לבלום אותו בדרך של מהלומות אוויריות. אלא שמדובר בשטח ענק ויש מגבלות למתקפה אווירית. זה לא נראה שיש כרגע מישהו שיכול להתמודד עם דאע"ש שמנצל את החולשה וחוסר היציבות. דאע"ש יכול ללחוץ דרומה או צפונה ולמוטט את המשטר הסורי. מבחינת ישראל - התרגלנו לחיות מול בשאר אל-אסד שסייע להתחמשות החיזבאללה, אנו יכולים להתמודד מול מדינות. אלא שהמציאות היום היא התמודדות מול ארגוני ג'יהאד שקשה להרתיע אותם ואין כתובת".
מצבה של ישראל הוחמר
"מצבנו הוחמר כי אנו לא יודעים איך להתמודד עם דאע"ש. אם ארגוני הטרור, שתומכים בדאע"ש ונמצאים ברמת הגולן, יגיעו למסקנה שכמו באילת מדי זמן מסוים נירה קטיושה על צפת, קצרין או טבריה או שנשלח חוליה. זה חלק מה'אביב ערבי' שיש בו הכל פרט לאביב - היציבות מאיתנו והלאה. בגלל דאע"ש אנו מוצאים את עצמנו באותה סירה עם איראן וחיזבאלללה, פתאום סוריה ואיראן נראות פחות בעייתיות. באוכלוסיייה הערבית באירופה יש
מיליונים שחיים בשולי החברה האירופית ותמיד אפשר למצוא ילד מבולבל
זאת מציאות שמאפשרת טרור".
על רקע הירידה במחירי הנפט והצמיחה הדרמטית ביכולת של ארה"ב ביכולת לייצר נפט בכוחות עצמה, הבהיר פרופ' אייל זיסר שהעניין של ארה"ב באזור פוחת".
המשחק הכפול של טורקיה
פרופ' אייל זיסר התייחס למדיניות של טורקיה שמדברת נגד הטרור, אך תומכת בו בעקיפין. מבחינת טורקיה יש לה אינטרס לסייע למורדים בסוריה ולכן היא איפשרה מעבר של מתנדבים דרכה כולל של אלפי טורקים. "עם כאלה בעלי ברית כאלה קשה לאמריקנים לבנות קואליציה נגד הטרור", אמר.
הרצאתו של פרופ' אייל זיסר במסגרת פרויקט "רוח בסלון" בהובלת ארגון "דרך רוח" הפועל לקידום מדעי הרוח בישראל. אוניברסיטת ת"א בשיתוף עם עיריית ת"א, ארגנו סדרת הרצאות של חוקרי האוניברסיטה במבחר נושאים במדעי הרוח לקהל הרחב, בסלון הפרטי של תושבי העיר ובמתחמים ייחודים נוספים ברחבי העיר. 18 הבתים המארחים והמתחמים הייחודיים נפתחו לציבור הרחב בהתנדבות וללא תשלום בכניסה.
ההרצאה של פרופ' אייל זיסר התקיימה במקום שנקרא "חדר פרטי" בבית פנורמה ברחוב דרך בן צבי בדרום ת"א.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.גלומים גם יתרונות במצב החדשHadshen 20/01/2015 21:30הגב לתגובה זו0 0אסאד היה אכן שכן שקט אך תמך בחיזבאלה והחזיק ארסנל נשק כימי ויזם כפי שפורסם גם אמצעים גרעיניים. מהצבא הסורי המאים לא נותר הרבה. טרור יכול להיות מטרד קשה אך אין להשוות את סדר הכוחות למענה.סגור
-
7.בכותרת "עלולים...עלולים.."אפשר "עשויים ליפול אסטרואידיםרן 18/01/2015 10:16הגב לתגובה זו0 0על דאע"ש ולהשמיד אותם".אנו מוקפים בהרבה סיכונים כך אם יתווסף דאע"ש לא ישנה הרבה.הבעיה העיקרית היא אבו מאזן עם הטרור המדיני שלו והשנאה התהומית שלו ליהודים.סגור
-
תשמע את החדשות פרופסור . או תקרא . (ל"ת)בא 18/01/2015 15:50הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.השורשים נמצאים במנטליות של לעשות 10 ילדים מארבע נשיםבא 18/01/2015 10:01הגב לתגובה זו0 0שזה יוצא 40 ילדים למשפחה מורחבת ,80 אחוז מובטלים שמוסתים עי פוליטיקאים דתיים . למה אף אחד לא מדבר על האמת .סגור
-
5.ביזפורטל-אתם מגזימיםאלון 18/01/2015 09:54הגב לתגובה זו0 2מה קורה לכם?כל הזמן מנסים לתת כתבות זעם.כתבות מפחידות ומאיימות מה הקטע הזה? נראה שאתם נהנים כל פעם לצאת באיזה כותרת אימה ורצים איתה כל היום?סגור
- טען עוד
-
זה נקרא מגזימים?עמי 18/01/2015 10:27הגב לתגובה זו1 0היום הם עוד במצב רוח נורמלי יחסית, בדר"כ זה הרבה יותר מופרעסגור
-
מחר תיתעורר לבוקר שלא הכרת (ל"ת)משה - חיפה 18/01/2015 10:19הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.אין מידע או תובנות חדשות בהרצאה הזאת (ל"ת)דור 18/01/2015 09:40הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.לשפשף את העינייםעופר 18/01/2015 09:21הגב לתגובה זו2 0שכחתם להוסיף ביטוי מטופש והיסטרי לכותרת ,כרגיל. מה קרה החלפתם עורך? אופס בעצם כן הוספתםסגור
-
2.זה לא מעניין (ל"ת)י 18/01/2015 09:18הגב לתגובה זו1 1סגור
-
1.לקראת הבחירות .? מה זה חשוב מי יירה עלינו ? (ל"ת)ישראל משקשקת 18/01/2015 08:29הגב לתגובה זו2 0סגור