שוק העבודה בארה"ב: דוח חדש מראה שהמצב טוב רק באופן זמני
שבוע לאחר שבארה"ב מדד התביעות הראשוניות לדמי אבטלה הגיע לשפל של יותר מעשור והסתכמו ב-267 אלף תביעות בלבד, היום דווח המדד מחדש. גם השבוע כמות התביעות היו נמוכות מהצפוי והסתכמו ב-278 אלף (לעומת צפי של 290 אלף תביעות).
הנתונים שהתפרסמו בשבועות האחרונים, ממשיכים את מגמת השיפור של שוק העבודה לאורך השנה האחרונה. למעשה שנת 2014 הייתה השנה הטובה ביותר של שוק העבודה מאז שנת 2000, כאשר האחרון הוסיף כ-2 מיליון משרות חדשות. בתוך כך, שיעור האבטלה ירד לקראת סוף השנה אל 5.8% וצפוי להמשיך לרדת גם השנה אל 5.4%, שיעור האבטלה ההיסטורי של השוק האמריקני.
עם זאת לא כולם אופטימיים לגבי ההתפתחויות בשנה הקרובה. אם עד חודש נובמבר האחרון, המשך השיפור בשוק העבודה היה פחות או יותר קונצנזוס בקרב הכלכלנים, היום הדעות חלוקות יותר. גורם השינוי הוא הירידה החדה במחירי הנפט שגורמים לשינוי תוכניות מהותי בקרב חברות הנפט ופצלי השמן בארה"ב.
בדיווח האחרון מיום שישי של חברת baker hughes עלה כי לא פחות מ-94 מתקנים להפקת או קידוח נפט נסגרו בארה"ב בשבוע החולף, מדובר בירידה השבועית החדה מאז החלו ב-Baker Hughes לפרסם את הנתון ב-1987. נתון כזה מסמן באופן ברור את האיום שיש לירידה במחיר הנפט על שוק העבודה האמריקני שלצד ביטול של קידוחים, יהיו גם פועלי נפט שישובו לביתם ללא עבודה.
- "תעצרו גיוסים ותשתמשו ב-AI": מי אמר, ולמה זה צריך להדאיג את כולם
- מאסק מרוצה? שיא בכמות המפוטרים בארצות הברית מאז הקורונה
היום, דוח נוסף מגדיל את אי הודאות לגבי שוק העבודה האמריקני. חברת צ'אלנג'ר (Challenger) המודדת את התפתחויות בשוק העבודה האמריקני, מפרסם כי קיימים היום 53 אלף מקומות עבודה בסיכון. עלייה של 63% מחודש דצמבר. 42% מאותן מקומות עבודה בסיכון שייכים למגזר הנפט בארה"ב. שחרור עובדים בשוק הנפט בחודש ינואר היה גבוה יותר מכל שנת 2014.