נקודת הכרעה: מחר פוקע האולטימטום הסופי ליוון - כיצד יגיבו שוקי המניות?
הפסקת האש באוקראינה אמנם בינתיים לא ממש מחזיקה מעמד (נכנסה לתוקף הלילה וכבר דיווחים על הפגזות), אבל פוקוס השווקים הפיננסים עובר שוב לכיוונה של יוון, וייתכן כי מדובר בשבוע גורלי בכל הקשור להישארותה של המדינה בגוש האירו. מחר יתקיים מפגש נוסף אליו יגיעו שרי האוצר של גוש האירו במטרה להגיע ל"עסקה" שתשאיר את יוון בגוש ותימנע פשיטת רגל שעלולה להכות גלים בשווקים הפיננסים.
מפגש דומה שהתקיים בשבוע שעבר הסתיים ללא תוצאות ולכן קשה להיות אופטימי לקראת המפגש מחר, בטח אם נשים לב לדבריו של דובר ממשלת יוון היום (א') בראיון לערוץ טלוויזיה מקומי (Skai TV) - "יוון מחוייבת לציבור ולא תמשיך להתנהל לפי תכנית שדומה לתכנית לפיה התנהלה הממשלה הקודמת". עוד אמר הדובר כי הממשלה החדשה לא תפעל נגד הציבור ביוון תוך שהיא מקבל הוראות מבחוץ. הדובר אמנם נשמע לא מתפשר, אבל גם אמר כי "קרו הרבה דברים מאז הפגישה של שרי האוצר בשבוע שעבר - המו"מ נמשך כל העת".
יו"ר פורום שרי האוצר האירופים (שר האוצר הדני) הציב לאחרונה ליוון אולטימטום לפיו עליה להגיש תכנית של רפורמות בתמורה להלוואות ("reform-for-loans") עד ה-16 בפברואר (כלומר מחר!), אחרת הסיוע מצד האיחוד האירופי יופסק - וזה אומר פשיטת רגל יוונית. באיחוד האירופי נקבו ב-16 בפברואר כדד-ליין אחרון עבור יוון, והסבירו כי תכנית הסיוע הנוכחית ליוון מסתיימת ב-28 בפברואר. לאחר תאריך זה, ליוון לא תהיה כל גישה למקורות מימון חיצוניים. מבחינת המדינות המלוות, זה הזמן הקצר ביותר לאשר בפרלמנטים שלהן את התכנית להמשך סיוע ליוון.
ביום שישי אמר שר האוצר הדני (שגם במפגש מחר יישב בכיסא היו"ר) כי "אני באמת עדיין מאוד פאסימי לגבי האפשרות של פריצת דרך". לפי הסקר האחרון של רויטרס בקרב כלכלנים מובילים - יש כעת סיכוי של 25% שיוון עוזבת את גוש האירו השנה. מדובר בשיעור הגבוה ביותר מאז החל המשבר ביוון. ההערכה היא שהצדדים לא רוצים להגיע למצב של פיצוץ השיחות, העניין הוא לוח הזמנים שדוחק בעוצמה.
נציין כי תשואות האג"ח של ממשלת יוון דווקא רשמו ירידה חדה ביום שישי האחרון, ככל הנראה ברקע לנתוני התוצר האירופי שהיו חזקים מהתחזיות (גרמניה רשמה צמיחה ב-0.7% ברבעון האחרון של 2014 לעומת צפי לצמיחה של 0.3% בלבד). יוון דווקא הציגה צמיחה שלילית של 0.2% אחרי 3 רבעונים של צמיחה חיובית.
רגע ההכרעה בסוגיה היוונית תופס את הבורסות באירופה במצב מעולה, כאשר הדאקס בשיא כל הזמנים - בעיקר ברקע להשקת תוכנית ההרחבה הכמותית.
לראיון עם כלכלנים על הצפוי בבורסות סביב הסוגייה היוונית - לחץ כאן
- 2.נחום 15/02/2015 17:36הגב לתגובה זומה הם רוצים שיתנו להם כסף בחינם הם בטלנים לא רוצים לעבוד רק לשבת בטברנה ולקשקש עד כמה המצב רע לא יתכן שבשעה 15 אחהצ הם הולכים ועושים סייסטה עד שעה 18-19 ואז הולכים לטברנה לשתות אוזו ולקשקש כמה רע להם אני הייתי בגרמניה שם אין סייסטה בצהריים שם עובדים קשה ומי שלא רוצה להתפרנס בכבוד אף אחד אחר לא יעזור לו מוסר העבודה שם גבוה אין כסף על העצים אתה מתפרנס יפה אבל לא מתבטל סתם אז שיחזרו לדראכמה שלהם ולא יבלבלו תשכל שמגיע לנו כי הבטחנו לבוחר וחייבים לקיים אז מה אם אי אפשר תשנו חוקים ונוהג בהתאמה ליתר הארצות הנאורות
- 1.אנליסט עממי 15/02/2015 16:59הגב לתגובה זואם יש לך כזאת גאווה, שאתה לא רוצה שיגידו לך מה לעשות ורוצה להמשיך לחיות בבפזרנות וללא תוכנית צנע, אז גם אל תבקש שמדינות האיחוד יימשיכו להזרים לך כסף - זו חוצפה ממדרגה ראשונה. אני, במקום האיחוד הייתי זורק את היוונים ולא מושך את העניין. לטווח ארוך זה משתלם, למרות הזעזועים בטווח הקצר. כך, גם מדינות פרזיטיות אחרות ילמדו את הלקח. נראה מה יהיה מחר.
- סלוניקאי טהור 15/02/2015 18:26הגב לתגובה זולמד היטב את העובדות לפני שאתה טורח לצאת בהשמצות על סף הגיזענות. איני נכנס בכוונה לשוד הענק שעשו הגרמנים בעם שלי ומדינתי שהוערך פעם במאות מלירדי מרקים או דרכמות אם תירצה.לידיעתך ..הגוש מתייחס ליוון בצוירה מביישת ומשפילה. והעם הקטן והגאה ילמדו לקח שלא ישכח.אל תקשר כל דבר לבורסה באומרך מה יהיה מחר. מחר יהיה גרוע מכל הבחינות. יוון שלי תשאיר לדראון עולם את אירופה הרקובה והמתנאשת. רק למד קצת הסטוריה וראה מה העניקו יוון והיוונים לעולם במשך אלפי שנים...וכן..אל תזכיר לי כרגע את יוון והעם היהודי..
- אנונימי 15/02/2015 20:33אתה מדבר מתוך אינטרס אישי טהור זה גם בסדר אבל ואבל היום זה לא כמו פעם היום ההיצע גדול מהביקוש בכלכלה העולמית אם עמים רוצים לשרוד אז חייבים לצרוך ובשביל לצרוך צריך הכנסה אין מוצרים בחינם הכל תן וקח אם התושבים בטלנים אז אין הכנסה מעמל כפיים ואז איך ומאיפה יש להוציא על אוכל אם אין מאיפה לשלם בסופר אז תישאר רעב אף אחד אחר לא מחוייב לך לאוכל וכך הלאה והלאה בדיור ברמת חיים סבירה ובעתיד בטוח לכל אחד ואחד אז מה שהיה פעם מת היום לבטלנים אין מקום בכלכלה המודרנית