אחרי המדד השלילי: הדולר עלה ב-0.18% ושערו היציג 3.89 שקלים

אתמול פורסם מדד שלילי של 0.9% לחודש ינואר. ב-23 בפברואר תפורסם הריבית לחודש מארס
אבי שאולי |
נושאים בכתבה שער הדולר

המדד השלילי בגובה של 0.9% לחודש ינואר שפורסם אמש סיפק את הדלק הנדרש לראלי מחודש בדולר - זינק היום ב-0.7% במהלך המסחר לרמה של 3.911 שקלים. בשעה 15:30 נקבע השער היציג ברמה של 3.8900 שקלים - עלייה של 0.1803%. המדד הנמוך דוחף מעלה גם את האג"ח הממשלתיות שעולות בשיעור של עד 0.5%.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות: "אנו מעריכים כי האינפלציה ב-2015 צפויה להיות אפסית ובשנה הקרובה להסתכם בכ- 0.5%. בנק ישראל יצטרף בקרוב לגל ההרחבה המוניטארית העולמי ויפעל להחלשת השקל, אחרת האינפלציה תוסיף לנוע בטריטוריה שלילית גם בשנה הקרובה".

הדולר זינק אשתקד ב-11% מול השקל ומתחילת השנה נסחר אמנם בתנודתיות, אך עד כה בשורה התחתונה ללא שינוי. הראלי הגדול בדולר נוצר בעיקר בעקבות הפחתות הריבית בשנת 2014 עד לרמת שפל היסטורית של 0.25%.

חדר עסקאות המט"ח של אקסלנס: "הדולר/שקל פתח את יום המסחר בעליות קלות, על רקע המדד וההבנה של המשקיעים כי מדד כה נמוך יוסיף ללחץ על בנק ישראל לפעול להחזרת האינפלציה ליעד של בין אחוז לשלושה אחוזים. המסחר היום צפוי להיות דליל בשל חג הנשיא בארה"ב ולהתנהל בעיקר בהתאמה לנעשה בעולם ולהתפתחויות בכיוון יוון ואוקראינה".

ביום שני הבא בשעה 16:00 יודיע בנק ישראל על גובה הריבית במשק לחודש מארס. מצד אחד בנק ישראל רוצה להילחם בדפלציה ולתמוק בעליית הדולר (הפחתת הריבית), אך מצד שני הוא חושש מניפוח בועת נדל"ן (העלאת ריבית).

חדר עסקאות מטבע חוץ של הבנק הבינלאומי: "בשבועות האחרונים הורידו 16 בנקים מרכזיים ברחבי העולם את הריבית, מה שמגדיל את הלחצים על בנק ישראל להורדת ריבית. הוועדה המוניטארית של בננק ישראל תתחיל בסוף השבוע בדיוני הריבית ותפרסם את החלטתה ביום שני הבא".

מעבר להחלטת בנק ישראל אם להשאיר את הריבית הנמוכה או להפחית אותה מעט, השאלה כיום היא האם בנק ישראל ינקוט בצעדים נוספים של הרחבה מוניטארית בדומה לדרך של מריו דראגי - נשיא הבנק המרכזי באירופה.

קיראו עוד ב"מט"ח"

מחלקת המחקר של FXCM ישראל: "כל עוד אין קטליזטור חיצוני משמעותי, הכוחות כרגע בזירת המט"ח המקומית מאוזנים בין הרצון  לעכל את התנועה הגדולה שהייתה בדולר מאז 3.4 שקלים, והפחד (המעלה את הדולר) מפני תקופה של אי יציבות פיננסית עקב הקורה באירופה. לסיכום, המגמה האסטרטגית של הדולר הן מול השקל והן בעולם היא עולה, אבל בעתיד הקצר ישנה סבירות להמשך הדשדוש במקרה הטוב או להרחבת התיקון לעבר 3.75 במקרה הרע, עבור הדולר".

ריבית נמוכה תומכת בעלייה במחיר אגרות החוב הממשלתיות - לכן הבוקר מחיר האג"ח עולה והתשואה יורדת. המשקיעים מעריכים שנישאר בסביבת ריבית נמוכה עוד זמן רב ויתכן אפילו שבנק ישראל יוריד עוד את הריבית.

הראל פיננסים: "אנו ממשיכים לשמור על חשיפה של כ-10%-15% למט"ח לעומת קצת מעל 20% חשיפה שהייתה לפני כמה חודשים וזאת באמצעות אחזקה באג"ח חו"ל שחלקו מגודר, לאור העובדה שניתן לקבל באפיק זה תשואות אבסולוטיות גבוהות יותר בדירוגים דומים. עליית הנפט בשבועות האחרונים, שמובילה לעתים להיחלשות הדולר, תומכת גם בחשיפה למטבעות כמו הודו או אוסטרליה (שאותה ניתן לקבל דרך החשיפה המנייתית). בחלק המנייתי אנו נמצאים בחשיפה קרובה ל-100%". עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות אפסילון: "שוק אגרות החוב מקבל היום תמיכה חזקה מנתוני המדד שפורסמו אתמול. השוק מניח שבנק ישראל יהיה חייב להפחית את הריבית או לנקוט בפעולה מוניטרית אחרת דוגמת רכישת אגחים. אני מניח שניתן לייחס גם את היחלשות השקל היום מול האירו והדולר לאותה ציפייה".

ברק גרשוני, מנכ"ל אלומות קרנות נאמנות: "למרות המדד השלילי שהתפרסם אמש, בישראל אין באמת דיפלציה ולכן בנק ישראל לא צריך להפחית את הריבית. אנחנו לא מתרשמים יתר על המידה לא מנתון הצמיחה החזק מחד, ולא מנתון המדד החלש מאידך. התמונה בישראל מאוזנת בהרבה מכפי שהיא מצטיירת בימים האחרונים, לחיוב מהצמיחה ולשלילה מהמדד. בשורה התחתונה כשתמונת הפעילות הכלכלית בישראל, בראיה של טווח בינוני וארוך היא יציבה, וירידת המחירים האחרונה נובעת מהשפעה חיצונית (מחירי נפט) מהתייעלות אנרגטית ומהפחתת מחירים ממשלתית (מים וחשמל)  אין מקום לדבר על דפלציה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה