"קיים מאבק מוגזם בשחיתות - קשה להבחין בין פשיעה אמיתית לפשיעה מדומה"

כך אמר עו"ד אלי זהר בכנס 'תאגידים בחדרי חקירות'. "כיום יש אצלנו בעיה של קטלוג התנהלויות מקובלות ורגילות בקטגוריה הפלילית"
לירן סהר | (3)
נושאים בכתבה שוק ההון שחיתות

"קיים מאבק מוגזם בשחיתות הסוחף, בשם עקרונות ראויים, את יכולת ההבחנה בין פשיעה אמיתית לבין פשיעה מדומה, בין שחיתות אמיתית לשחיתות מדומה. ככל שנקל על דיני הראיות, כך נקל על רשויות החקירה להביא אנשים אל הדין. זה התחיל בשנות ה-80' וזה הולך ומתדרדר. מדינה בת תרבות לא יכולה להתנהל כך", כך אמר הבוקר עו"ד אלי זהר, יו"ר גולדפרב זליגמן בכנס "תאגידים בחדרי חקירות" אשר ערכו משרדו, אודיט ביקורת ובקרה ואיגוד החברות הציבוריות.

זהר הסביר כי "הסיטואציה של הלך הרוח העולמי שהביאה לכך, היא לא רק ניסיון לעקור שחיתות, אלא גם  ניסיון להלך אימים על מראית עין של שחיתות. בסופו של דבר, זה יצר סיטואציה של טשטוש גבולות ואצלנו היא הגיעה לחציית גבול. כיום יש אצלנו בעיה של קטלוג התנהלויות מקובלות ורגילות בקטגוריה הפלילית. למשל, לאחרונה, הסיטואציה של תיווך שיכולה להיות לגיטימית, התקרבה מאוד לקו של הגדרתה כפלילית. באותו אופן, כל ניגוד עניינים הופך להיות הפרת אמונים, והפרת אמונים זוהי עבירה פלילית, ולעבירה פלילית דבקים הרשעה וקלון שגוררים פגיעה ביכולת לשמש איש ציבור".

השופטת בדימוס ורדה אלשיך, אמרה כי "עודף רגולציה מביא ליצירת תפקידים חדשים, שלטעמי מאוד בלתי נחוצים ומקבילים כבר לאלו שקיימים או כאלה שלבימ"ש יש ממילא סמכות להסתמך עליהם. כל הנאמנים, המשקיפים, המומחים ויותר מכל – השמאים, לבימ"ש ממילא יש אפשרות למנות שמאים ומומחים אז למה צריך את זה בחוק? זה נותן הרגשה של חיוב למשהו.  זה מביא לעלויות שנופלות על קופת הנושים ופוגעות בהם. שכרם של אלה משולם מאותה קופה".

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, אמר: "הבורסה חדלה מלשמש בתפקידה המקורי של גיוס הון מניות לחברות כדי לצמוח. המטרה שלנו צריכה להיות שינוי השיח הציבורי. הסקטור העסקי הוא לא נגד הציבור. הוא חלק מהציבור. רק כשהציבור והרגולטורים יבינו את האמת הפשוטה הזאת נוכל לראות שינוי אמיתי בכלכלה הישראלית ובביצועים של המשק".

גיורא הרטוג, מנכ"ל אודיט בקרה וביקורת: "מתוקף תפקידי הקודם כראש מחלקת חקירות ברשות לנירות ערך, אני מכיר היטב את הרגולציה הרבה שחברות ותאגידים כמו גם הגופים המפוקחים מתמודדים איתם. ראשי החברות שיושבים כאן, חשופים כיום לסיכונים רבים בהיבטים אלה. הרגולציה הזו מחייבת תאגידים להקפדת יתר, בעולם משתנה ולא ודאי ולהטמעת תהליכי אכיפה פנימיים בשורה של תחומים. לצד הסיכונים הרגולטוריים ממשיכה להתנפנף חרב התביעה הפלילית". 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    ליצן 17/02/2015 09:04
    הגב לתגובה זו
    הרגולטורים לא מבינים או לא רוצים להבין כיצד להבטיח את כספי הציבור וליצור מערכת מסחר הוגנת לכן הם יוצרים הוראות פופוליסטיות ולא אפקטיביות . הרי אחרי שהם יסיימו את תפקידם הם ירצו לאכול מהעוגה שהם הכינו
  • 2.
    שלום על ישראל 16/02/2015 19:55
    הגב לתגובה זו
    על מי אתה מגן הפעם אלי זוהר? מי שכשל במבחן הציבור חייב ללכת הביתה ולא להסתתר מאחורי משרדי עו"ד גדולים שבדרך כלל גם נהנים מ"דמי הגנה" נדיבים שבאים בדרך כלל על חשבון הציבור.
  • 1.
    בא 16/02/2015 14:41
    הגב לתגובה זו
    בכלא מוצאים בעיקר אנשיםשדים ,שזה אחד מעשר ,וגם את הקורבנות שלהם ,הביאו אותם לעשות פשעים .