מכה לנתניהו: "משבר הדיור מסכן את החוסן הכלכלי של המשק כולו - הממשלה פעלה באופן לקוי, באלתור ובחוסר תכנון"
מבקר המדינה פרסם היום (ד') דו"ח חריף ומקיף על אוזלת ידן של ממשלות ישראל בטיפול בזינוק מחירי הדירות, אשר עלו ריאלית משנת 2008 עד דצמבר 2013 ב-55%, כאשר כאשר השכר הריאלי של שכיר בתקופה זו פחת ב-1.1% והתמ"ג עלה בכ-23%. שכר הדירה בתקופה זו עלה בכ-30%.
בליכוד מתחו ביקורת חריפה על פרסום הדו"ח שלושה שבועות לפני מועד הבחירות וטענו כי מדובר באקט פוליטי. המבקר יוסף שפירא אמר כי "אינו שחקן בזירה הפוליטית" וכי "הוחלט לפרסמו לפני הקדמת הבחירות".
"משבר הדיור מסכן את חוסנם הכלכלי של משקי בית רבים ופוגע ברמת חייהם, ואף יותר מכך, הוא טומן בחובו סכנה לחוסן הכלכלי של המשק כולו", נאמר בפתח הדברים. "דיור נאות אינו רק ביטוי נדל"ני גרידא, זהו צורך אזרחי בסיסי. מעורבות הממשלה בשוק הדיור ובשרשרת הייצור של יחידות דיור מטילה לפתחה אחריות עליונה לקיום היצע של פתרונות דיור במחירים שאינם מכבידים יתר על המידה על האזרח ואינם פוגעים ביכולתו לממן את צרכיו הבסיסיים האחרים".
"הממשלה התוותה מדיניות דיור לאומית באופן לקוי"
המבקר ממשיך: "הממשלה ומשרדיה התוו מדיניות דיור לאומית באופן לקוי. בהיבטים רבים הממשלה פועלת ללא מידע מלא מהימן ורלוונטי ונוקטת פעולות מאולתרות ובלתי מתוכננות. חלק ניכר מהחלטותיה לא יושם או שיישומן התעכב. הממשלה לא הצליחה להכווין את הביקושים מהמרכז לפריפריה וחלים עיכובים בפיתוחה של הפריפריה. שרשרת הייצור התנהלה באיטיות, לעתים ללא יעדים ברורים ותפוקותיה במשך כמה שנים היו נמוכות מהנדרש למשק.
"כפועל יוצא מהכשלים בכל אחד משלבי שרשרת הייצור נוצרו פערים גדולים בין היצע לביקוש וחלה עלייה חדה במחירי הדיור. לנוכח העובדה שהליכי התכנון ותהליכי מימוש התכניות עדיין נמשכים בממוצע כ-12 שנים, ובשל המחסור המסתמן בכל שלב משלבי שרשרת הייצור, מסתמן מצב העלול להקשות על הגדלת ההיצע במידה הנדרשת גם בשנים הקרובות".
נמצא כי בשנים 2012-2002 נוצר פער מצטבר בין מספר התחלות הבנייה למספר משקי הבית שהסתכם ב-53,000 יחידות דיור (להלן - יח"ד או דירות). נתוני משרד הבינוי מראים מחסור כולל של כ-115,000 יח"ד. הפערים בין ההיצע לביקוש תרמו לעלייה ניכרת במחירי הדיור. לפי מחקר של בנק ישראל משנת 2011 המחסור בדירות מסביר כ-37% מהעלייה במחירי דירות וכ-75% מהעלייה במחירי שכר הדירה בשנים האמורות.
רק 6% מהדירות עד 3 חדרים
רק 6% מכלל הדירות שבנייתן החלה בשנת 2013 היו דירות שבהן עד שלושה חדרים לעומת כ-42% דירות כאלו שבנייתן החלה בשנת 1980. "ההיצע הנמוך של דירות קטנות פוגע בהלימה בין צורכי חלק ממשקי הבית ובין מצאי הדירות המתאים להם וגורם להכבדה שלא לצורך בנטל הוצאותיהם על דיור".
בד"ח מצוין כי צוות מתכננים שנבחר לבחון את העדכונים הנדרשים בתמ"א 35 (תכנית המתאר הארצית המשולבת לבניה, לפיתוח ולשימור) ואת יישומה (לאלן צוות המעקב) מצא כי נכון ל-2007 יעדי האוכלוסייה שקבעה תמ"א 35 למימוש מדינות התכנון הלאומית לא הושגו וגם מטרת התכנית לתת עדיפות לפיתוח הגליל והנגב ולמתן את הפיתוח במרכז הארץ לא הושגה במידה הרצויה. הפער הבולט ביותר בין היעדים המתוכננים ובין המצב בפועל הוא במחוז המרכז, שעל פי המגמות שמצא צוות המעקב תחרוג בשנת 2020 מהיעדים בכ-400,000 תושבים. גם יעד האוכלוסייה לצפון הארץ ולדרומה לא הושגו, ובמצטבר צפויים בהם כ-600,000 תושבים פחות מיעדי התמ"א. הממשלה לא הצליחה לפי המבקר להכווין את הביקושים בשוק הדיור אל הפריפריה והדבר הגדיל את הפערים בין הביקוש להיצע במרכז הארץ.
תוך כך, על פי חישובי משרד מבקר המדינה, מאחר שכבר בתחילת 2013 מנתה האוכלוסייה כ-8 מיליון תושבים, צריך היה להוסיף משנת 1995 ואילך כ-14,700 יח"ד בממוצע בכל שנה כדי לעמוד ביעד הבינוי שנקבע בתכנית המתאר המחוזית של מחוז המרכז. בפועל, על פי נתוני הלמ"ס, בשנים 2008-1995 נוספו במחוז כ-12,600 יח"ד בממוצע בכל שנה, ועל פי נתוני דוח המעקב לתמ"א 35, בשנים 2008-1999 נרשמו במחוז המרכז 10,190 התחלות בנייה בממוצע בכל שנה. יוצא אפוא שהפער בין הצרכים להיצע הוא כ-4,000-2,000 יח"ד בכל שנה, ובהתחשב בגידול האוכלוסייה שכבר היה מעבר למתוכנן במחוז המרכז, אף יותר מזה.
"היעדר ראייה אסטרטגית של ממשלות ישראל"
הדו"ח מטיל אשמה הן על ממשלת אולמרט והן על תקופת כהונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו: "צבר ממצאי הביקורת בנושא התוויית מדיניות הדיור הממשלתית בשנים 2005 עד 2012, לפני פרוץ משבר הדיור הנוכחי ובמהלכו, מלמד על פגמים מהותיים בפעולות הממשלתיות לייזום התכנון ולפיתוחה של הקרקע למגורים. הדבר בא לידי ביטוי בהיעדר ראייה אסטרטגית כוללת של ממשלות ישראל בנוגע ליעדי הפיתוח והדיור הרצויים למדינה". הדו"ח לא התייחס להשפעת תכנית מע"מ 0% של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד והתייחס בקצרה לתכנית 'מחיר מטרה' של שר הבינוי אורי אריאל.
"רק ביולי 2010, יותר משנה לאחר הקמתה, זיהתה הממשלה ה-32 בראשותו של מר בנימין נתניהו, את הצורך לבלום את העלייה החדה במחירי הדיור. אף על פי כן המשיכו מחירי הדיור לעלות בשנים 2012-2011 אם כי באופן מתון יותר.... על אף הצורך במדיניות דיור ממשלתית כוללת וארוכת טווח, רק ביוני 2013 החליטה הממשלה להטיל על שר הבינוי והשיכון (אורי אריאל) "להוביל גיבוש מדיניות דיור ארוכת טווח" - משימה שבמועד סיום הביקורת טרם יושמה. מנגנוני התיאום בין המשרדים השונים והפיקוח על השגת יעדי המדיניות היו בלתי תקינים ולא היה אפשר לוודא שכל המרכיבים החיוניים להתווייתה של המדיניות אכן הוגדרו ותואמו זה לזה".
מספר משקי הבית גדל ב-222 אלף - שווקו רק 98 אלף דירות
מהדו"ח עולה כי בתקופה האמורה של 2008 עד דצמבר 2013 יוזמות התכנון כללו כ-212,000 יח"ד, אך בתכניות שהוגשו למוסדות התכנון נכללו כ-151,000 יח"ד, ובסופו של דבר שווקו כ-98,000 יח"ד. בשנים אלו הגידול במספר משקי הבית הסתכם בכ-222,000, כלומר נוצר פער של יותר מ-50% מהצרכים. גם בשלבי מימוש התכניות נרשם פחת גדול במספר יח"ד המקודמות בשרשרת הייצור, והוא מגיע לכדי עשרות אחוזים מיחידות הדיור הכלולות בתכניות המאושרות.
הדו"ח מתייחס לתוכנית מחיר מטרה, שאמורה להיות מיושמת ב-2014-2019 , ומציין כי הוזלה של מחירי הקרקע מצד רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בלי שתלווה בהגדלה ניכרת של היקף שיווק הקרקע למגורים, לא תתרום בהכרח להוזלה במחיר יחידת הדיור לצרכן. לדבריו, יש לבחון הוזלה במחיר הקרקע ליזם בד בבד עם איתור פתרונות נוספים שישקללו הנחות והקלות הנובעות מעלות הקרקע ליזם, ויבואו לידי ביטוי במחירי הדיור; והכול מתוך תיאום מלא בין כל הגורמים הרלוונטיים הנוגעים לשוק הדיור.
"מועצת מקרקעי ישראל לא קבעה מדיניות ברורה"
הדו"ח ממשיך בביקורת החריפה על התנהלות מועצת מקרקעי ישראל, הנמצאת תחת משרד הבינוי: "לאורך שנים רבות היא לא קבעה מדיניות ברורה בנושאי התכנון ולא החליטה החלטות מפורשות הנוגעות לתכנון קרקע למגורים, שמכוחן ייגזרו המדיניות, המטרות והיעדים הספציפיים של רמ"י. ראוי היה שמועצת מקרקעי ישראל תקבע את המדיניות שעל פיה רמ"י אמורה לפעול בנוגע לתכנון קרקע למגורים, וזאת על פי החלטות הממשלה שהתקבלו בנושא".
"יוצא אפוא שמתוך מלאי תכנוני מאושר לשיווק של 157,400 יח"ד עמד מלאי התכניות הזמינות לשיווק (ונטולות חסמים) על 81,231 יח"ד בלבד (כ-52%). משרד מבקר המדינה מעיר כי היעדים בתכניות העבודה של רמ"י היו נמוכים מלכתחילה מיעדי הממשלה. אם ינוכו יחידות הדיור שלהן חסמי שיווק, הפער אף יגדל.
רק 49% מהדירות במכרזים שווקו
מהנתונים עולה כי היקף העסקאות שנחתמו משנת 2007 עד יולי 2014 היה כ-49% (בממוצע) ממספר יחידות הדיור שפורסמו במכרזים. עוד יצוין כי מספר העסקאות שנחתמו בשנים 2013-2007 מהווה 37% בלבד מיעדי השיווק השנתיים שקבעה רמ"י במסגרת תכניות העבודה שלה. משרד מבקר המדינה מעיר כי "ראוי היה שרמ"י ומשרד הבינוי יבחנו את הסיבה להיעדר מימושם של יותר מ-50% מהמכרזים שפורסמו. עליהם להפיק את הלקחים הנדרשים כדי לשפר את אופן שיווק יחידות הדיור"
הדו"ח מבקר באופן חמור את הסחבת והבירוקרטיה של מוסדות התכנון: "לפי חוק התכנון והבנייה, הזמן המצטבר להשלמת השלבים לאישור תכנית הוא כ-22 חודשים. מאחר שפרק זה כולל את רוב שלבי קידום התכנית בהליך הסטטוטורי, הוא יכול לשמש אמת מידה למשך הזמן הסביר להשלמת התהליך כולו. בפועל, פרק הזמן הממוצע להשלמת אישורן של התכניות שנבדקו הוא כ-69 חודשים, דהיינו פי שלושה מהזמן המצטבר שנקבע בחוק התכנון והבנייה. במחוז המרכז התהליך נמשך אף יותר, כ-96 חודשים (כשמונה שנים), כלומר פי ארבעה מהזמנים הקבועים בחוק. ממצאים אלו מלמדים על כך שמסלול הווד"לים סייע לקידומן של חלק קטן (כחמישית) מיחידות הדיור, והתכניות המקודמות במרכז הארץ שבו אזורי ביקוש גדולים אינן מתאימות לקידום במסלול זה".
"טרם הוסדר נושא דיור בר השגה"
בנושא דיור בר השגה, נטען בדו"ח כי בישראל, שלא כמו ברוב מדינות המערב המפותחות, טרם הונח מסד חוקי המסדיר את נושא דיור בר ההשגה לרבות ההגדרה של המונח, של קהל היעד ושל הכלים שבאמצעותם יש ליישם את הנושא וקביעת מנגנוני שליטה ופיקוח על יישומו. "הצורך בהסדרה הוכר על ידי הממשלה, אולם במועד סיום הביקורת טרם הוסדר באופן כולל נושא זה, על מכלול היבטיו, לא באמצעות חקיקה ולא באמצעות הסדרה מינהלית. היעדר הסדרה גרם לעיכוב בקידום פרויקטים לבניית דירות בהישג יד ואף לביטולם. לאחר מועד סיום הביקורת, באפריל 2014, פורסם תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה שבמסגרת התוספת השישית שלו נקבעו ההוראות לעניין דיור להשכרה לטווח ארוך, המוגדר כדיור בהישג יד".
בבחירות הקודמות הבטיח שר האוצר לשעבר וראש קבינט הדיור יאיר לפיד כי יוקמו 150 אלף דירות להשכרה, הדו"ח מבקר את התנהלות הממשלה בנושא ומסביר כי "היעדים הכמותיים שקבעה הממשלה למשרד הבינוי ולרמ"י בנוגע לשיווק של יח"ד להשכרה לא התבססו על עבודת מטה לבחינת הצרכים העתידיים של מדינת ישראל, אין הם עקביים והקשר ביניהם אינו ברור. נמצא כי בשנים 2012-2011 תכניות העבודה של משרד הבינוי לא קבעו יעדים לדיור בר השגה והשכרה לטווח ארוך, וזאת על אף היעדים שקבעה הממשלה להאצת שיווקן של קרקעות לבניית 200,000 יח"ד ובהן 40,000 יח"ד לדיור בר השגה. נמצא גם חוסר הלימה בין יעדי השיווק ולוח הזמנים לשנים 2014-2013 שנקבעו בהחלטות הממשלה ובין המלאי התכנוני הזמין המתאים לשיווק קרקע לבנייה להשכרה לטווח ארוך".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
35.למה לא מדברים על הכשלים בתמא 38/2? הגבלות בתוספת המטרז'מירב 01/03/2015 08:02הגב לתגובה זו0 0לדירות קיימות, היטלי מס שבח והשבחה התוקעים מימוש פרוייקטים שכונתיים הכוללים בתים פרטיים ועוד. צריך להקל על הביורוקרטיה המסורבלת ומשיכת הזמן ולתת הקלות משמעותיות בתוספת מטרז' ומיסוי לבעלי בתים. כול הצעדים הללו יוסיפו אלפי יחידות דיור במרכז ויעצרו את עליית מחירי הדירות.סגור
-
34.מכה לנתניהו ?? מה איכפת לו בכללשלומי 26/02/2015 15:15הגב לתגובה זו0 0המכה היא לעם היושב בציון.סגור
-
33.לטפל בדחיפות גדולה בנושא הכסף שנלקח ממחזיקי גבעות עולםהנהלת הבורסה חייבת 26/02/2015 13:54הגב לתגובה זו0 0שלא כדין ושלא בהתאם לכללי המסחר התקינים וההוגנים בבורסה! עליה לדאוג מיידית להשבת הכספים המגיעים למחזיקים בנייר זה.סגור
-
32.כן אבל אירן.....אנונימי 26/02/2015 09:20הגב לתגובה זו0 0מדברים על יוקר המחיה אבל מה המחיה? חבל לבנות גם ככה הפצצה האטומית יהרוס הכל, הבנתם? הוא יותר חכם מכולם. הוא משווה את עצמו לצ"רצ"יל, אבל הוא מזכיר את ארדואן.סגור
-
31.אוהבים את המדינה מצביעים נתניהוהעם החליט נתניהו 26/02/2015 08:09הגב לתגובה זו0 2ליכוד גדול טוב למדינה...סגור
- טען עוד
-
30.אוהבים את המדחנה מצביעים נתניהו..העם 26/02/2015 08:03הגב לתגובה זו0 2ליכוד גדול יפתור הכל...סגור
-
29.במילה אחת שחיתות שלטונית אנשים גזרו קופונים על גבהחייט 26/02/2015 04:14הגב לתגובה זו3 0ם של אזרחי ישראלסגור
-
28.לא מכה ולא נעליים. זו מכה לתקשורתמאיר 25/02/2015 22:51הגב לתגובה זו0 3שלאט לאט ניגמרים להם הסיפוריםסגור
-
27.למה עלו מחירי הדיור ?? 1) ירידה דרמטית בהתחלות הבנייה ב.. 25/02/2015 22:49הגב לתגובה זו0 1למה עלו מחירי הדיור ?? 1) ירידה דרמטית בהתחלות הבנייה בממשלת אולמרט. 2) ריבית אפסית - מעטים משקיעים בפקדונות בבנק. 3) תעסוקה מלאה – צעירים לא חוששים ממשכנתא. 4) ביקושים אדירים של תושבי חוץ. 5) נתניהו בנה 45 אלף יחידות דיור בשנה - קשה להדביק פיגור של שנים. 6) רבים מהצעירים נמנעים מלגור מחוץ לגוש דן. 7) מע"מ -0 של לפיד עצר בנייה לחצי שנה.סגור
-
26.שום מכה ושום כלום. (ל"ת)תקשורת שמאלנית 25/02/2015 21:40הגב לתגובה זו1 2סגור
-
25.השיטה להתעשרותאלכס 25/02/2015 21:21הגב לתגובה זו3 0קונים קרקעות זולות בשומרון,גורמים למחירי הדיור במרכז לעלות,הציבור קונה בשומרון במחיר מופקע אך נמוך יחסית למרכז.עשינו קופה,יאלה שרה בואי הביתה.סגור
-
24.מנותק!!שחר 25/02/2015 19:18הגב לתגובה זו5 2אותי האזרח הקטן מר נתניהו מעניין שילדיי יזכו לקורת גג משלהם מה שאין סיכוי שיקרה בעידן שלך. אירן חשוב אבל לא מתקרב לצורך הבסיסי של אזרח בישראל.. כמה אתה יכול להיות מנותק?? ולחשוב שאני מצביע לך שנים!! אל תדאג זה לא יקרה שוב תפנה את מקומך ל כחלון או לפידסגור
-
23.קולפלנט !! מעל 100% מתחילת השנה !!!סמי החקלאי 25/02/2015 19:03הגב לתגובה זו1 0הטבע הבאה !!סגור
-
22.אנשים מכרו בגוש הגדול זכות לדירה ב 2 מליון שח!!!!המתעשרים 25/02/2015 19:02הגב לתגובה זו3 2גם התחלקו בדירות וכל אחד קיבל כ 200 אלף שח. וזה עוד זכות לדירה בבנין משותף. תודה לביבי שהעשיר את העשירים עוד יותר. ודרך אגב המס היה רק 16% .סגור
-
מי שקנה שם לפני 60 שנה משלם מס שבח של 48%א 04/03/2015 02:14הגב לתגובה זו0 0על כל התמורה + 10% מס על רווחי אינפלציה. אנשים שילמו עשרות שנים מס רכוש של 2.5% משווי הקרקע כל שנה. כשהם באים למכור מצמידים להם את מס רכוש ששילמו לא למדד הראלי אלא למדד נמוך בהרבה. לגבי השנים שבהם היתה אינפלציה של 3 ספרות יש מדד עלוב ממוצע שאליו מצמידים. המרויחים הם אלה שקנו בשנים האחרונות לבעלי קרקע היסטוריים - כולל כאלה שמחזיקים בנכס 100 שנה שסבא שלהם נפטר בשנים שהיה מס עזבון המיסים קטלניים, המדינה מתייחסת אליהם כאל ספקולנטים.סגור
-
21.הנתניהו צריךמונטיליו 25/02/2015 19:01הגב לתגובה זו1 2לפטר את קרנית וסגניתה להעלות ריבית ל 3 אחוז . כלכלת בחירות . פיטרון למשבר הדיורסגור
-
20.ממשלת אולמרט וליבני קיבלה החלטה ב2008 לא לבנות במרכז אל. 25/02/2015 19:00הגב לתגובה זו2 4ממשלת אולמרט וליבני קיבלה החלטה ב2008 לא לבנות במרכז אלא אך ורק בפריפריה ! ממשלת נתניהו ביטלה את ההחלטה העקומה הזו ! שנים לוקח לתקן את זה ...סגור
-
19.יש עוד מדינה בעולם שהמבקר מוציא דוח על דיור? (ל"ת)מאיר 25/02/2015 18:57הגב לתגובה זו3 3סגור
-
מבקר יש היכן שיש מחדלים גדולים במיוחדיושב אוהלו 25/02/2015 19:08הגב לתגובה זו5 2למשל במחדל של מלחמת יום הכיפורים או במפולת של הרצת המניות הבנקאיות ו עוד יש כאן מחדל מובנהסגור
-
18.על העם להצביע הצבעת ענישה! למחוק את הליכוד!ירושלמי 25/02/2015 18:52הגב לתגובה זו7 3על עשור של עושק, על שיעבוד האזרחים למשכנתאות מפלצתיות, על זה שהאזרחים חוסכים אוכל מפי ילדיהם, או שלא מביאים בכלל ילדים בגלל יוקר המחיה - והזוג הנורא הזה ממשיך לרמוס ולעשוק את קופת המדינה כאילו זו קופתו הפרטית! יש להסיר את החרפה הנקראת ליכוד מהמערכת הפוליטית! הלאה מפלגת הרשע! הלאה הליכוד! נקמת הדור הצעיר!סגור
-
למחוקחיים 25/02/2015 20:59הגב לתגובה זו1 3למחוק את אמא שלךסגור
-
17.קרטל=שליטמחיר גבוה=מניע פיצוץטבע=ניצול עם פראייר=דורעני (ל"ת)בלוף=אין סכנה בנקים! 25/02/2015 18:49הגב לתגובה זו2 0סגור
-
16.לשלוח לכלא את כל האשמים ביוקר מחירי הדירות ההזויים (ל"ת)להגיב בחומרה 25/02/2015 18:45הגב לתגובה זו5 2סגור
-
האשם קבור כבר בחות השיקמיםשיןשין 25/02/2015 19:28הגב לתגובה זו2 2עקירה פתאומית של מעל עדרת אלפים איש גרמה לביקושים חריגים מתמשכים.ייצוב הכלכלה על צמיחה חיובית ואבטלה חיכוחית של 5 אחוז לא תורמות להוזלות.זה שתוכניות לא תמיד מצלליחוסגור
-
15.חזיר=קרטל דמגוג=שליט מחירגבוה=בועהמעל50%=דורעני=סיכון!! (ל"ת)קבלן,בנק,ממשל=גנבים! 25/02/2015 18:45הגב לתגובה זו2 0סגור
-
14.מכה לתקשורת השמאלנית..ירון 25/02/2015 18:35הגב לתגובה זו4 5כל ההמשלות אשמות במצב משנת 2005 כך קובע מבקר המדינה כולם אשמים..איך התקשורת האשכנזית והשמאלנית בוחרת להאשים את נתניהו...תקשיבו טוב כתבים שמאלנים וחלאות ביביהיה ראש הממשלה הבא ...נקודהסגור
-
13.משבר הדיורשלמה 25/02/2015 18:35הגב לתגובה זו3 2המשבר הדיור נוצר כי הממשלות הפקירו את משרד השיכון לחרידים ומתנחלים שבונים רק לסקטור שלם וילה בשטחים עולה 400000 . וחדר במרכז עולה מיליוןסגור
-
12.אילו ביבי היה ראש ממשלת יפןיותר יפני מיפני 25/02/2015 18:30הגב לתגובה זו10 3היה מתפטר תוך שעה מפרסום הדו"ח.אבל ביבי והליכוד מאשימים את לפיד בכשלון בדו"ח העוסק בשנים 2008-2013 בהן לפיד היה בטלוויזיה. כ"כ פטתיסגור
-
הדוח עוסק משנת 2005 סתוםתיקון בהבנה 25/02/2015 18:37הגב לתגובה זו4 6כולם אשמים בדיור בראש האשמים יאיר לפידסגור
-
11.צדיק העםבידי 25/02/2015 18:29הגב לתגובה זו10 4ביבי אשם? מה פתאם! אולמרט אשם ורבין אשם ובן גוריון אשם אבל רק ביבי זך וטהור, מנהיגותו עשויה ללא חת. הוא פעל והוא פועל והוא יפעל לטובת העם היושב בציון ולא יחשוב כלל על טובת כסאו ומעמדו, כי אין אחר מבלעדיו שיכול להנהיג את עם ישראל כשכולם רוצים להשמידנו מסביב, מקרוב ומרחוק. די לאיולת, מספיק לעבוד על העם יש להחליף את ההנהגה בהנהגה חדשה ואם גם היא לא תהיה טובה אחרי 4 שנים להחליף שוב, כדי שידעו שלכל אחד יש מחליף. ראש הממשלה הוא נציג העם ועליו לדאוג לכל רבדיו השונים ולבטחונו בעיקר הכלכלי ובריאותי, לבטחון כולם ידאגו יש לנו משרד בטחון ולוחמים נאמנים ואמיצים והעם וההנהגה נשענים עליהם. לכן שלא ימכרו לנו סיפורים שאנו נגיע לאבדון אם ביבי לא יהיה בשלטון.סגור
-
10.הכשלון של לפיד...יעקב 25/02/2015 18:26הגב לתגובה זו9 11הכשלון שלו במעמ אפס הביא לעליית מחירי הדירות...סגור
-
9.אי אפשר יהיה להתחמק ממשבר כלכלי, מה שלא יעשו כרגע -מןמן 25/02/2015 18:25הגב לתגובה זו7 3משבר כלכלי יופיע .סגור
-
8.רק לפיד השם בעליית המחירים עם הפנטזיה של מעמ אפסדעה 25/02/2015 18:24הגב לתגובה זו6 11לא מצבעים ללפידסגור
-
7.קומדיה של שקריםמשה 25/02/2015 18:23הגב לתגובה זו2 5בעית הדיור נבעה מהרצון של ביבי להניע אוכלוסיה מהמרכז לפריפריות אבל פה הוא טעה כי לא לקח בחשבון שהעם הזה עדיין גלותי ולא מוכן לצאת מ-ד אמותיו והוא אוהב לגור כמו בגיטו בחו"ל אחד בישבן של השני ועד היום הוא לא מוכן לשנות זאת אפילו אם תיתן לו חינם מחוץ למרכז אז מה עושים כל הזמן תוקפים אותו כי רוצים בחצי מחיר גם במרכז אז ליידע אותם גם מיפלגה אחרת לא תוכל לפתור להם את הבעיה הזו והם יתקפו אותה בבו עת גם כןסגור
-
6.אין חדש תחת השמש המבקר גילה עוד גלקסייהמה חדש 25/02/2015 18:21הגב לתגובה זו2 3מה חידש לנו המבקר לא חבל על הכסף הוא מבזבז לנו...תנו לליכוד הרבה מנדטים ותראו איך מחירי הדירות ירדו והתחלות בניה יזנקו...סגור
-
5.מגעילים נמאסתםאחד העם 25/02/2015 18:20הגב לתגובה זו5 4כל שנים של ממשלות הנפל של נתניהו, המושחתים האלה דואגים לעצמם בלבד. הצעירים שהם העתיד של המדינה לא סופרים אותם. לא פלא שטובי בנינו עוזבים את הארץ, אבל עדיין רבים פה. לנו הכוח ביום הבחירות לעשות חשבון עם המושחתים.סגור
-
4.המבקר מדבר משנת 2005..סתומים ותקשורתהעם עם בנימין נתניהו 25/02/2015 18:18הגב לתגובה זו3 6מגמתית..הליקויים משנת 2005 וכל הממשלות טיפלו בכובד ראש במשבר הדיור...אז תקשורת מגמתית ושמאלנית דיי נמאסתם על האזרחיםסגור
-
3.כנסו להוכחה שביבי ידע בתחילת 2009 שהמחיר יזנק ב 50%עמירם 25/02/2015 18:18הגב לתגובה זו7 3החשב הכללי לשעבר ירון זליכה טוען שהוא הסביר לביבי שאם הריבית תישאר נמוכה הדיור יעלה ב 50%, וטוען שביבי השתכנע והסכים איתו. https://www.youtube.com/watch?v=kxOt0LK3cnw#t=4315 ובשביל הכיף- עימות בשנת 1996 בו ביבי תקף את פרס ואמר "מחירי הדירות האמירו, כל הזמן גואים, אנשים לא יכולים לקנות דירה" https://www.youtube.com/watch?v=xLZeMY83kiM#t=296סגור
-
2.אין הנהגה ואין יד מכוונת...ואפילו להיפך. (ל"ת)אא 25/02/2015 18:13הגב לתגובה זו4 4סגור
-
1.צריכים להוריד מיסים כמו במדינות העולם רק כךרועי 25/02/2015 18:09הגב לתגובה זו2 0הכל ירדסגור