ביום ראשון יפורסם מדד המחירים לפברואר: הנה התחזיות של הכלכלנים
ביום ראשון הקרוב בערב יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר. על פי תחזיות האנליסטים, מדד המחירים לצרכן יירד בשיעור של 0.6%-0.7%. נתון זה יצטרף למדד השלילי החזק שנרשם בינואר בשיעור של 0.9%. בשוק מעריכים כי לאחר המדד השלילי שיפורסם בתחילת השבוע הבא יגיע רצף של מספר מדדים חיוביים.
מדד המחירים לצרכן של חודש פברואר צפוי להיות מושפע לשלילה משני גורמים מרכזיים: הראשון - המשך ירידת מחירי הנפט בחודש פברואר שהורידו את מחיר הבנזין. הגורם השני - ירידה של כ-10% במחיר החשמל. פרט למשקיעים והפעילים בשוק ההון - מי שיעקוב בדריכות אחר הנתונים שייצאו הוא בנק ישראל.
לפני כשבועיים הוריד בנק ישראל את הריבית במשק במפתיע לרמה של 0.1% במטרה לתמוך בהאצת הפעילות הכלכלית במדינה. ההחלטה של בנק ישראל סחררה את השוק המקומי. ראשית - היא תדלקה את שוק המניות לעבר שיאים חדשים. שנית, שוק האג"ח הממשלתי הגיב בחיוב וניתן היה לראות ירידה דרמטית של תשואות באפיק הממשלתי.
שלישית - ואולי הדבר הכי חשוב מבחינת בנק ישראל - הדולר החל להרים ראש. בימים האחרונים חצה המטבע האמריקני את רף ה-4 שקלים. התחזקותו של הדולר באה כשברקע המשך היחלשותו של האירו בעולם בכלל ומול הדולר בפרט. לכן - גם אם הדולר מרים ראש בבנק ישראל בוחנים את ההתחזקות של הדולר לא מול השקל אלא מול סל המטבעות אשר משקלל מספר מטבעות מובילים בעולם.
- פאוול מזהיר - האינפלציה עלולה לעלות, הצמיחה תרד; הירידות מתחזקות
- מדד המחירים במרץ עלה ב-0.5% - מעל הציפיות
ההחלטה על הפחתת הריבית במשק מצד בנק ישראל לא התקבלה פה אחד בקרב חברי הוועדה המצומצמת. ארבעה חברים תמכו בהפחתת הריבית אך דעה אחת הייתה כי יש להותיר את הריבית על כנה.
אם מדד המחירים לצרכן שיפורסם ביום ראשון יהיה נמוך בצורה משמעותית מהתחזיות - הדבר יאותת לבנק ישראל כי נדרשים צעדים נוספים כדי להאיץ את הפעילות הכלכלית בניסיון להחזיר את המשק לפסי צמיחה. מנגד, אם המדד יהיה טוב ויראה ירידה מתונה יותר מאשר התחזיות - הדבר יגדיל את הסיכוי כי הריבית במשק בחודש אפריל תיוותר על כנה.
כך או כך, הכלכלנים מעריכים כי כבר בחודשים הקרובים אנו צפויים לראות מספר מדדים חיוביים. עדות לכך ניתן לראות מעליית מחירי הבנזין בחודש מארס אשר תורגש היטב במדד הבא אשר יפורסם סביב אמצע חודש אפריל.
- 4.הכל למעלה (ל"ת)יגאל 13/03/2015 07:57הגב לתגובה זו
- 3.צפו לירידה של לפחות 0.5%- (ל"ת)שישקו 12/03/2015 18:17הגב לתגובה זו
- 2.א 12/03/2015 17:04הגב לתגובה זופעם , יום אחר יום , ביינתים הנזקים ממשיכים להצטבר. בניגוד לפלוג בנקים מרכזים אחרים במדינות בהן יש בועות נדל"ן פחות חמורות משלנו נוהגים במתינות ובאחריות והריביות נותרות גבוהות. פלוג לא מבינה שהיא בצעדיה עצמה פוגעת מהותית במשק מכיוון שהורדות הריבית אינן מועילות בזירה הבינלאומית ורק מתדלקות הון ספקולטיבי שגורם לשני נזקים : הראשון הוא שאותו הון יכל לעבוד בצורה מועילה יותר למשק בחלוקה נרחבת יותר והנזק השני - שהציבור המסכן נאלץ ללוות הון רב במרדף אחר בועות נכסים - אותו הון שגם יכל להתרום לצמיחה בריאה יותר במשק ולהימנע ממינוף אדיר של משקי הבית מקרב מעמד הביינים. בנק ישראל מוביל את משק ישראל לאסון.
- משקיף 12/03/2015 17:42הגב לתגובה זוספקולטיבי ויפה עשתה הנגידה שהורידה ריבית. מלחמה בעליית מחירי הדיור הוא תפקידה של הממשלה שצריכה לפעול להגדלת היצע הדירות. אולי זה יתממש כשביבי יניח לנפשינו.
- אחד מהעם 14/03/2015 19:21ב-1992 השמאל החליף את ממשלת שמיר וקיבלנו את הסכמי אוסלו ביחד עם המזרח התיכון החדש ללא תוסת מחיר. ב-1999 שוב השמאל ניצח בבחירות וקיבלנו את האינתיפדה השנייה עם אוטובוסים מתפוצצים במרכז ערינו (קראו לזה אז "קורבנות השלום"). מעל 1000 נהרגו ונפצעו ואתה מתגעגע לתקופות האלה??
- 1.בן 12/03/2015 14:53הגב לתגובה זוהוריד ריבית בגלל ירידות מחירים שבכלל לא נוגעות להיקף הביקושים, אלא מגורמים אקסוגנים ושינויים מבניים.
- בנק ישראל הוריד ריבית כתגובה להתחזקות השקל. אנחנו לא לב (ל"ת)שני 12/03/2015 16:04הגב לתגובה זו
- א 12/03/2015 17:06נקודה גם אם לא הייתה יורדת הריבית.