האם בכל זאת נראה הורדת ריבית בישראל בקרוב?
בנק ישראל בחר אתמול לשבת על הגדר ולמרות רץ הציפיות הגבוה שנוצר בשוק בימים האחרונים - לא להפחית את הריבית. רפי גוזלן, הכלכלן הראשי ב-IBI, כותב הבוקר כי "הטון העולה מההודעה ניטראלי יחסית ובוודאי שאינו עולה בקנה אחד עם ההסתברות שהשוק המקומי ייחס בימים האחרונים להפחתת הריבית לטריטוריה שלילית ולהשקת תוכנית הרחבה כמותית, דעה שלא היינו שותפים לה."
לדבריו של גוזלן, "מבחינת הפעילות הריאלית, הטון העולה מההודעה פחות אופטימי, בפרט על רקע החולשה האחרונה ביצוא ובאופן כללי בשל החזרה לקצבי הצמיחה שאפיינו את המשק טרום התנודתיות של הרביע השלישי והרביעי ב-2014. בהקשר זה תחזית מחלקת המחקר ל-2015 נותרה ללא שינוי (3.2%), אם כי הדבר משקף תמונה חלשה יותר. זאת, על רקע הנמכה של הגידול הצפוי בצריכה הציבורית ובהשקעות, הנמכה שקוזזה בהשפעת קצה גבוהה יותר לאחר הצמיחה הגבוהה ברביע האחרון של 2014."
"להערכתנו, שער החליפין יוסיף להוות את הגורם המניע למדיניות המוניטארית בחודשים הקרובים, כלומר נמשך הלחץ על בנק ישראל לחדש את מגמת הפיחות בכדי להעלות במידה מסוימת את סביבת האינפלציה ולתמוך ביצוא. מטלה זו אינה פשוטה נוכח הכוחות המבניים המקומיים התומכים בשקל והירידה במחירי הסחורות בעולם. מנגד, ייתכן ולחצים מסוימים להיחלשות השקל יגיעו בטווח הבינוני כתוצאה מהרעה במצבה המדיני של ישראל במידה ואכן הממשלה שתוקם תהיה ממשלת ימין-חרדים."
"לפיכך, אנו מעריכים כי ללא פיחות משמעותי בשע"ח של השקל, הסבירות לנקיטת צעדים מרחיבים נוספים בחודשים הקרובים נותרת גבוהה למדיי. בין צעדים אלו ניתן למנות הפחתה נוספת בריבית לכיוון אפסי-שלילי קל, הגברת רכישות מט"ח והכוונה עתידית (כדוגמת מסר ולפיו הריבית המקומית תישאר נמוכה מזו שבארה"ב לפרק זמן ממושך). לעומת זאת, אנו רואים בהשקת תוכנית הרחבה כמותית, הכוללת רכישת אג"ח, כצעד בעל הסתברות נמוכה מאוד וזאת בעיקר בהתחשב במצב הבועתי של שוק הנדל"ן למגורים המקומי."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה