בעקבות הסכם הגרעין: חגיגה ענקית בבורסה בטהרן, רשמה אתמול ראלי אדיר - וסגרה בשיא של 18 חודשים

רועי כהנוביץ' מאוניברסיטת חיפה: "ל-60% מתושבי אירן יש חשבון פייסבוק. יש הרבה צעירים משכילים"
אבי שאולי | (8)
נושאים בכתבה איראן

שר החוץ האירני מוחמד זריף התקבל אתמול בתשואות באירן לאחר שהצליח להשיג הסכם עקרונות עם המערב לגבי פיתוח הגרעין במדינה. האירנים מקווים שההסכם יביא לשיפור בכלכלה ובתגובה הבורסה זינקה אתמול ב-7%, הרמה הגבוהה ביותר אליה הגיעה בשנה וחצי האחרונות. הסנקציות של המערב על אירן פגעו קשה בכלכלה וכעת מייחלים התושבים לשיפור במצב.  

רועי כהנוביץ' מאוניברסיטת חיפה מסביר ל-Bizportal: "הבורסה בטהרן קפצה אתמול ב-7% וחלק מהמניות זינקו ב-40%-50%. שר החוץ של אירן מוחמד זריף מצטייר כגיבור שניצח את המערב ועשו לו חגיגה כשחזר מלוזאן - לקחו אותו בחוצות העיר ברכב עם גג פתוח. מבחינתם הוא השיג הקלות כלכליות על המדינה שהיו כעשור וזה הישג מרשים". הבורסה עכשיו עולה, אבל המצב הכלכלי אינו מזהיר - איך שולטים בעם האירני עם מצב כלכלי קשה? "המצב קשה אך, נשיא אירן, חסן רוחאני, שעלה לשלטון באוגוסט 2013 הביא לשיפור באבטלה שירדה ל-16% לעומת יותר מ-20% כפי שהיה לפני כן והאינפלציה ירדה לכ-20% לעומת יותר מ-40% בעבר. באירן הנשיא אחראי על הפנים והכלכלה וכל השאר בידי האייתוללה עלי ח'אמנאי. 70% מהאוכלוסיה באירן בגילאים של 15 עד 64 וחלק גדול מהם משכיל". לאירן העתודה הרביעית בגודלה בעולם של נפט גולמי, עם יותר מ־157 מיליארד חביות. מה ידוע על כלכלת אירן? "הכלכלה האירנית מבוססת על תעשייה פנימית כמו רכבים, שטיחים, פיסטוק ועוד. לגבי הנפט - האירנים חתרו לפיתוח גרעין עוד בימי השאה שראה את העניין של כורים גרעינים כאלטרנטיבה להידלדלות הנפט (מעריכים שיגמר במאה ה-21). אירן תמיד חתרה לאטלטרנטיבה גרעינית והכור בבושאר הוא אזרחי". יש תחום כלכלי באירן שנמצא בצמיחה? "אירן היא למעשה מדינה מאוד יפה והיא הפכה להיות אחת מ-50 המדינות המתוירות בעולם עם 6 מיליון תיירים בשנה כולל תיירות סקי וארכיטקטורה. התייירות מכניסה  לקופת המדינה 10 מיליארד דולר בשנה (גידול של יותר מ-30% בשנים האחרונות)". למביט מהצד קשה להבין מה מידת הקיצוניות של אירן? "צריך לעשות הפרדה בין המשטר הקיצוני שקורא להשמדת ישראל לבין הציבור באירן שהוא צעיר ומשכיל ומחפש לחיות את היום-יום ולהתפתח. יש באירן 10 מיליון סמרטפונים ול-60% מהאוכלוסייה יש חשבון בפייסבוק עם כי המשטר מנסה לשלוט באינטרנט. מצד שני יש גם היבטים רדיקאלים ודת שמנחים את המשטר". האם יש לישראל סיכוי להחיות את הקשר עם אירן? "פעם היה קשר הדוק בעיקר בתחומים כלכליים בימי השאה ומי יודע מה יהיה - הנבואה ניתנה לשוטים. בשנת 2009 דיברו על התמוטטות אירן וזה לא קרה, אולי דאעש יגרום לחיבור מחדש". רועי כהנוביץ' הוא מחבר הספר "אירן והמפרץ הפרסי" דוקטורנט וחוקר במרכז עזרי לחקר אירן והמפרץ הפרסי. רועי כהנוביץ יועץ ומרצה בנושאי אירן, מזרח תיכון, אסלאם וטרור.

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    הפרסים חזקים בחשבון (ל"ת)
    מיר 07/04/2015 12:01
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    גם אצלנו חוגגים תראו את הכבישים ואת הבורסה (ל"ת)
    רוני 06/04/2015 14:56
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    אירן והדת 06/04/2015 11:26
    הגב לתגובה זו
    הכל הולך לפי הדת אבל גם פה בישראל הדת משתלטת לאט לאט ולא יעזור כלום הדת הקיצונית חודרת ומערערת את המדינה החילונית כיום ומשתלטת די מהר על כל דבר חיובי פה והשלטון בשביל המשכו מוכן להקריב את הכל שלטון הליכוד לא מבין שאנו נגיע בסופו של דבר לשלטון כמו באירן או בעזה שהדת היא הכל ואין אחרת
  • חיים 06/04/2015 13:15
    הגב לתגובה זו
    את הדת היהודית לדתות אחרות . לכך אתה צריך ידע והשכלה יהודית שבטוח שאין לך. יש לך בראש רק שטויות מהחינוך הממלכתי. אבל אין לזה וליהדות שום מכנה משותף !
  • 3.
    איחטיאנדר 06/04/2015 11:22
    הגב לתגובה זו
    מעניין...
  • מרציאנו 06/04/2015 12:38
    הגב לתגובה זו
    אם אתה לא מסוגל לבצע חיפוש פשוט בגוגל באנגלית (או צרפתית) - אז זה לא בישבילך.
  • 2.
    מה הקשר בין הכותרת לכתבה? (ל"ת)
    מה הקשר- בירה נשר 06/04/2015 11:01
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אירן והמדעים 06/04/2015 10:46
    הגב לתגובה זו
    ישראל . פה לא מעריכים מדענים פיזיקאים ומתימטיקאים ומבריחים אותם לחו"ל. גם אם יש ישראלי מוכשר אין לו סיכוי פה כי כל המקומות שמורים לילדי ממשיכים. זה במיוחד במכון ויצמן. בתל אביב מעדיפים זרים. ישראל מתייבשת ומידרדרת . ישראל היא מדינת חומנים פה יש לנו חידון התנך וחוג תנך אצל שרה וראש ממשלה מריונטה