גרף

הגורם לראלי המטורף בבורסות באירופה בשבוע שעבר - שוב מתעורר הבוקר

צפו בגרף. בורסות אירופה אמנם רשמו את פתיחת השנה הטובה מזה שנים, אבל השבוע החולף היה התפוצצות
יוסי פינק | (5)
נושאים בכתבה אירו שער הדולר

בורסות אירופה שרשמו את פתיחת השנה הטובה ביותר מאז 1998, רשמו בשבוע החולף את השבוע החזק ביותר מזה מאז אמצע ינוארף כלומר הראלי רק מתחזק.

מדד ה-STOXX600 האירופי טס 4.4% בשבוע החולף והשלים מהלך של מעל 20% מתחילת השנה. הדאקס שטס 3.4% בשבוע החולף השלים מהלך של 26%. הסיבה המרכזית לראלי הזה בשבוע החולף (ובכלל מתחילת השנה) היא היחלשות האירו. המטבע האירופי צלל כמעט 3.5% בשבוע שעבר מול הדולר והדבר סיפק רוח גבית חזק מאוד לבורסות אירופה. 

היום האירו מאבד עוד 72% מול הדולר לרמה של 1.053 דולר לאירו ומתקרב לשפל שנרשם לפני קצת פחות מחודש - אז נגע בשפל של 12 שנים (ארו גרף). הלחץ על האירו מגיע באופן כללי מתכנית ה-QE שהשיק הבנק המרכזי באירופה בחודש החולף ומשמעותה הדפסת אירו בהיקף של 60 מיליארד אירו עד ספטמבר 2016.

מעבר לכך, ייתכן שהלחץ הבוקר מגיע מדיווח בעיתון גרמני בסוף השבוע לפיו בכירים בגוש האירו נדהמו בימים האחרונים מחוסר היכולת של יוון להציג בשיחות שהתקיימו בבריסל תכנית רפורמות שתסלול את הדרך לקבל הסיוע. "אנחנו חושבים שעד סוף השנה האירו יפול מתחת לקו השיויון מול הדולר, וזה בגלל תכנית ההקלה הכמותית של הבנק האירופי", כך אמר לרויטרס אנליסט המט"ח של ברקליס בטוקיו.  

והסוחרים עדיין מהמרים על היחלשות האירו. לפני נתונים שפורסמו ביום ו' בארה"ב, היקף פוזיציות השורט על האירו נמצא כעת קרוב מאוד לשיא כל הזמנים (ראו התייחסות בדבריו של גרינפלד).

בישראל, האירו משיל כעת 0.22% לרמה של 4.22 שקלים - שפל מאז 2002. מאז החל גל הירידות הארון באירו מול השקל מדצמבר האחרון, המטבע האירופי איבד 15% מול השקל. הדולר רציף מזנק כעת 1.46% וחוצה מעלה את רמת ה-4 שקלים.

יאיר שני, מנהל השקעות ראשי, IBI קרנות נאמנות: היחלשות האירו תורמת במידה משמעותית לגידול ברווחיות החברות האירופאיות היצואניות, ומאידך, פוגעת בחברות אמריקאיות יצואניות. לכן, צפוי גידול גבוה יותר ברווחיות החברות האירופאיות, מה שמייצר אטרקטיביות גבוהה יותר להשקעה בשווקים באירופה. מתחילת השנה עלה מדד הדאקס הגרמני ב- 26% ומדד יורוסטוקס 50 זינק ב- 19%. לעומתם, מדד S&P 500 עלה ב- 2% בלבד. כל זה משקף את ההרחבה הכמותית באירופה מול ציפיות להעלאת ריבית בארה"ב וגם את ההיחלשות המשמעותית של האירו." 

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות: "העובדה שהגורם המשפיע ביותר על השווקים כיום הוא שוק המט"ח היא בעייתית משתי סיבות. הסיבה הראשונה כמובן שללא כדור בדולח קשה מאוד לחזות לאן הולך שער החליפין. נקודה זו ראויה להסבר: גם בשוק המניות וגם בשוק האג"ח קשה עד בלתי אפשרי לחזות שינויים בטווחים קצרים. עם זאת, בניגוד לשוק המט"ח, אם נניח מספר הנחות כלכליות (ריבית ואינפלציה צפויות, הכנסות/הוצאות הפירמה וכו') את השווי הצפוי למנייה או לאג"ח. כמובן, ייתכן שההנחות שלנו יתבררו כשגויות ובטווח הקצר אפילו ייתכן שהן נכונות והשוק פשוט לא "משתף פעולה", אבל השווקים הפיננסיים מבוססים על כך שבטווח הבינוני-ארוך יש ערך כלכלי הוגן לכל נכס. בכל הנוגע לשוק המט"ח, אין לכל הנאמר לעיל שום משמעות. אי אפשר לתמחר מה צריך להיות שע"ח אירו/דולר בהינתן סט הנחות לגבי סביבת הריביות/אינפלציה/צמיחה/שינויים פוליטיים בארה"ב ובגוש האירו. שוקי המט"ח פועלים בעיקר על סנטימנט משקיעים ולכן קשה עד בלתי אפשרי לנסות ולחזות את המגמות בהם."

קיראו עוד ב"מט"ח"

"הסיבה השנייה לכך שהגורם המשפיע ביותר על השווקים כיום הוא שוק המט"ח היא בעייתית היא הקונצנזוס הרחב לפוזיציית הלונג דולר-שורט אירו. קונצנזוס זה נובע כמובן מהקונצנזוס הרחב כיום לגבי הפערים הברורים בין הכלכלה האמריקאית לזו של גוש האירו וכפועל יוצא, הפערים הברורים בין המדיניות המוניטארית בארה"ב וזו באירופה. על פי אינדיקאטור שמפרסם מורגן-סטנלי, העלאת הריבית הראשונה בארה"ב צפויה להגיע עוד 8 חודשים בעוד זו באירופה צפויה להגיע רק בעוד 50 חודשים! (ראה גרף מטה). עם זאת, ניסיון העבר מלמד שככל שקונצנזוס לגבי פוזיציית השקעות מסוימת רחב יותר כך גם ההסתברות שפוזיציה זו תמשיך להניב רווחים הולכת וקטנה. במילים אחרות, ככל שיותר משקיעים קופצים על העגלה כך גם הסיכוי לטבוע בבוץ הולך וגדל."

אייל כהן, מנכ"ל שיא קפיטל: "מסע ההיחלשות המחודש של היורו החל התחדשות החששות בנושא המשבר ביוון – היוונים מחוייבים להציג רשימת רפורמות, עד ה- 24 באפריל השנה, כאשר רפורמות אלו אמורות לקבל את אישור קרן המטבע הבינלאומית. במידה ולא תאושר רשימת הרפורמות, לא יקבלו היוונים את מנת הסיוע הסופית לכלכלתם, מצב אשר יצור משבר אירופאי ברור. העליות בבורסות באירופה שנמשכו לאורך כל השבוע שעבר הן על רקע תכנית ההזרמה של הבנק המרכזי האירופאי, אולם בשעה זו נסחרות הבורסות ללא שינוי מהותי, זאת על רקע חידוש החששות מהמשבר היווני."

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    אהרון 13/04/2015 15:22
    הגב לתגובה זו
    שניהם לא שווים
  • 3.
    רפי 13/04/2015 13:15
    הגב לתגובה זו
    לא יהיה צריך הרבה .זעזוע קטן כמו הבונד האמריקאי ,הצריכה היורדת,יפעיל מערכת של התרסקות ממנו העולם לא יצא עד העלמות הטכנולוגיה מעולמינו.היא הגורמת לירידה העצומה בצריכה.
  • 2.
    מומו 13/04/2015 12:57
    הגב לתגובה זו
    של הריבית שאולי תהיה לקראת סוף השנה. ה $ לא שווה יותר מהיורו.
  • 1.
    לכותב 13/04/2015 11:49
    הגב לתגובה זו
    הכותב אכן מבין את העירבוביה שנתן לנו? ניראה לי שלא. שאלתי חבר מבין עניין שגם קורא כל יום את כל העיתונות והמדיה והפרשנים בעולם. הוא טוען שני דברים: לכותב בביז אין הבנה גדולה בכלכלה בסיסית וגם תרגומיו לחומר שהגיע מחו"ל לא מבשרת על הבנת השפה הזרה ומושגיה. הייתי..אני הקטן..שמח לקבל מעיתונכם דברים פשוטים..נכונים..ומדוייקים.. הפעם קצת יש הגזמה באי הדיוקים.
  • אורי 13/04/2015 12:28
    הגב לתגובה זו
    מה יש להבין שאירופה יותר טוב להשקיע