נתון של בנק ישראל - שמסביר מדוע מחירי הדירות רק מתייקרים

בנק ישראל פרסם את סקר החברות עבור הרבעון הראשון של 2015 - המשקף יציבות בקצב התרחבות המגזר העסקי
 | 
telegram
(7)

בנק ישראל פרסם היום (ד') את סקר החברות עבור הרביע הראשון של 2015 – המשקף יציבות בקצב התרחבות הפעילות של המגזר העסקי  - מאזני הנטו של התפוקה בענף התעשייה מלמדים על ירידה קלה בפעילות ברביע הראשון של השנה  שנבעה מירידה במכירות לשוק המקומי. כמו כן נרשמה ירידה קטנה במאזני שיעור הניצול של ציוד לאחר עליה בו ברביע הקודם.

הירידה בפעילות משקפת ירידות בחברות הקטנות והבינוניות ובחברות הטכנולוגיה המעורבות והמתקדמות. לפי בנק ישראל, הציפיות בענף הן להמשך הירידה במכירות המקומיות ולעליה מתונה ביצוא ברביע הבא. בענף השירותים מאזן הנטו עלה במקצת לאחר עליה גדולה יותר ברביע הקודם. הציפיות הן לגידול משמעותי בפעילות הכוללת תוך גידול ניכר בהזמנות מחו"ל לרביע הבא. מאזן הנטו של המכירות בענף המסחר המשיך גם ברביע הראשון להיות שלילי בדומה לרביע הקודם. כמו כן, נמשכת מגמת העלייה בגידול במלאי אך ללא ירידה נוספת במספר העובדים.  הציפיות לפעילות לרביע הבא הן לעליה במכירות.

ירידה בהיקף ביצוע חברות הבנייה
בענף הבנייה, נרשמה ברביע הנוכחי ירידה במאזן הנטו של היקף ביצוע העבודות לאחר קיפאון ברביע הקודם, עם זאת הציפיות הן לגידול משמעותי בפעילות ברביע הבא. מאזן הנטו של מחירי התפוקה ממשיך לגדול יחסית לעבר, דבר המתיישב עם המשך הדומיננטיות של מגבלות היצע בענף - מגבלות מחירי הקרקעות והמחסור בעובדים מקצועיים הן המגבלות המקשות ביותר על פעילות הענף מצד ההיצע. תופעה נוספת הנמשכת גם ברביע הנוכחי היא העלייה במשך הבנייה של מבנים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הירידה בפעילות בענף המלונאות ברביע הראשון הייתה משמעותית בהשוואה לרביע המקביל אשתקד, אולם היא למעשה משקפת את השפעת הירידה החדה בלינות התיירים מחו"ל בזמן מבצע "צוק איתן" בקיץ 2014 וההתאוששות ההדרגתית שנרשמה בנתון זה מאז. עם זאת, על אף הירידה בפעילות בענף, ברביע זה נרשמה הקלה של ממש בחומרת מגבלת הביקוש. בדומה להשלכות של הרעות במצב הביטחוני בעבר, שנמשכו גם לאחר סיום האירוע הביטחוני, צופים בתי המלון כי גם ברביע הבא תמשך הירידה בהזמנות של תיירים מחו"ל.

הפעילות בענפי התחבורה והתקשורת הייתה ערה וחיובית בהתאם לציפיות החברות שדווחו בסקר ברביע הקודם. העלייה בפעילות התמקדה במכירת שירותים לישראלים  בעוד במכירות לזרים נרשמו ירידות. הציפיות הן לירידה בפעילות ברביע הבא. בחינת מגבלות הביקוש וההיצע מלמדת כי גם ברביע הנוכחי מגבלת הביקוש היא המגבלה העיקרית לביצוע הפעילות (מלבד ענף הבניה), כאשר בולטת הקלה מסוימת בחומרת מגבלות הביקוש בעיקר במלונאות לצד החמרה במגבלה זאת בבניה. בהשוואה לרביע הקודם, קיימת הקלה בחומרת מגבלת קשיי המימון בחברות בסקטור העסקי בכלל סוגי הגדלים, אך יש החמרה במגבלה זאת עבור חברות גדולות ובינוניות בענף הבנייה.

בבנק ישראל מציינים שמגבלות הביקוש בכל הענפים אינן מצויות ברמת חומרה גבוהה, אך ניסיון העבר מלמד שניתן ללמוד משינויים בחומרת המגבלות, הגם שרמתן נמוכה.

ירידה בציפיות האינפלציה
ברביע הראשון של שנת 2015 ירדו ציפיות החברות לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים לכ-1.3 אחוזים לעומת 1.7 אחוזים ברביע קודם; כאשר גם החציון ירד ל-1.2 לעומת  1.5 אחוזים ברביע קודם. כ-73 אחוזים מהחברות המדווחות בסקר הרביע צפו שהאינפלציה ב-12 החודשים הבאים תהיה בתוך תחום יעד יציבות המחירים (1-3 אחוזים).

הציפיות לשער החליפין ברביע הבא עלו לשער של 4.02 שקל לדולר, בהשוואה ל-3.95 שקל לדולר שדווחו ברביע הקודם. תמונה דומה מתקבלת גם ביחס לציפיות לשער חליפין בעוד 12 חודשים של החברות שעלו לשער של 4.12 שקל לדולר, בהשוואה ל-4.02 שקל לדולר. סטיית התקן של התפלגות שער החליפין ל-12 החודשים הבאים בסקר הנוכחי גדלה בהשוואה לזאת שהייתה בנתון המקביל של הסקר הקודם.

בחטיבת המחקר מבהירים, כי ממצאי סקר החברות לרביע הראשון של שנת 2015 מבוססים על תשובותיהן של כ-400 חברות ועסקים מענפי המשק השונים. שאלות הסקר הן איכותיות; החברות מתבקשות לדווח על כיווני השינויים של המשתנים השונים- עליה, ירידה או יציבות – ולציין את עוצמת השינוי- "רב" או "מעט".  נתוני סקר החברות נמצאו בדרך כלל מתואמים עם מגמות הנתונים המקרו כלכליים של המשק ויתרונם הוא בהיותם זמינים ומספקים מידע מהיר, יחסית למקורות הנתונים האחרים.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    בירוקרטיה זה שם המדחק
    מאיר 30/04/2015 10:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ככל שהבירוקרטיה תהיה מסואבת כך מחירי הדירות יאמירו . הזמן שלוקח מרגע הגשת בקשה לקניית שטח ו/או הגשת בקשה לוועדת ערים יכול להגיע במקרה הטוב לשנה במקרה הגרוע 3-5 שנים . המניהל הטאבו מיסוי מקרקעין והוועדות למינהם כולל התב"ע הם ארגונים אשר מוצצים את האזרח הפשוט הן בכסף והן בכוחות נפשיים . ולכן קצב הבנייה מתעכב נורא .
    סגור
  • 3.
    מיסוי שכר דירה מהשקל הראשון
    כלכלן 30/04/2015 09:36
    הגב לתגובה זו
    0 1
    העדפת המיסוי לנדלן למגורים והריבית האפסית הם הגורמים העיקריים לעליית מחירי הדירות.
    סגור
  • 2.
    אין היצע מחיר עולה ומטרופולין ת"א,ר"גבעתיים עף (ל"ת)
    אובייקטיבי 29/04/2015 17:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    מה שיוצר ביקושים לנדלן מ-2009 זו רק הריבית הנמוכה,נקודה
    לומפידה 29/04/2015 12:52
    הגב לתגובה זו
    10 8
    זה לא שפתאום ב-2009 נחתו בישראל מיליוני אנשים , זו רק הריבית. בנק ישראל ומשרד האוצר חייבים להפריד את ריבית המשכנתאות מהריבית במשק. חייבים להעלות מס קנייה ל-15% מדירה שנייה ומעלה ומס שבח גורף ל-25% לכולם.
    סגור
  • רק שהמחירים בארץ התחילו לעלות כשנה לפני הורדת הריבית
    קלקלן 29/04/2015 17:01
    הגב לתגובה זו
    2 3
    ובאיזור המרכז המחירים התחילו לעלות עוד קודם לכן.
    סגור
  • טען עוד
  • להזכירך לפני שהריבית ירדה , היה טריגר עוד יותר גדול והא
    משה דהאן 30/04/2015 00:34
    הגב לתגובה זו
    3 0
    להזכירך,הבורסות נפלו ואנשים החלו למשוך כספים בפניקה מקרנות הפנסיה ומכל מקום שרק אפשר היה. הנדל"ן היה אלטרנטיבה טובה להסיט אליה את הכספים ומשם הכל הסטוריה..
    סגור
  • וגם מדיניות ממשלתית ביבי אם נדייק
    בא 29/04/2015 14:52
    הגב לתגובה זו
    3 3
    אתה האויב הכי גדול של עצמך ביבי!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות