מחפשים תשואה? הנה סקטור בוול סטריט שעליו נכון להגיד - "המשבר יצר הזדמנות"

פרשן וול סטריט של Bizportal על התעשיה שמתחילה להתעורר בוול סטריט, וצומחת למימדי ענק
 | 

"הא!!", צעקו אנשי הכותרות, "מאחורי המספרים המאקרו כלכליים שמתפרסמים לאחרונה כמו מדד המחירים ומכירת דירות חדשות מסתתר איום להעלאת ריבית קודם לציפיות, התיקון הגדול מתחיל". ומיד החזירו את ביל גרוס, שאין שני לו בגרימת נזק למשקיעים, ואת פיטר שיף ואפילו עוותו את דברי הנגידה יילן. זה מה יש, אבל העובדות פשוטות - כדאי אולי לקרוא את נאומו של ברננקי (את הנאום, לא הכותרות עליו). הכלכלה הגלובלית צומחת, המהפכה הטכנולוגית ממשיכה לפתח ביקושים ורווחיות החברות המובילות תמשיך לטפס. על מנת שהעלאת הריבית באמת תפגע במניות, היא צריכה לעלות מרמת ה-0.25% הנוכחית ל-4%, ותזכרו שכל העלאה מאותתת שהכלכלה מתחזקת. לפחות דבר טוב אחד יוצא ממבול השטויות שכל צרכני המדיה מוטבעים בהן - אפשר לקנות מניות טובות במחירים כלכליים יותר.

האם התעשייה הסולארית מתעוררת?
מבחינת מקורות האנרגיה, התעשייה הסולארית היא הספקית הקטנה ביותר. היקף התרומה לביקוש הגלובלי לאנרגיה כמעט בלתי משמעותי. נפט (37%), גז טבעי (25%) ופחם (21%) הם המובילים הגדולים, אחריהם באה האנרגיה הגרעינית (9%). יתרת 8% מגיעה מקבוצת האלטרנטיבות שהאנרגיה הסולארית היא הקטנה ביניהן, ותורמת רק 1% בלבד. שאר האלטרנטיבות: אשפה אורגנית, ביו-פיול, עץ מים ורוח. מבחינת האלטרנטיבות הכלכליות / עסקיות של יזמים שמעוניינים לספק אנרגיה, זו הסולארית נמצאת בתחתית הרשימה ואינה מעניינת. אבל התקדמותה הטכנולוגית והשינויים שהיא מביאה לכל תחום משפיע לטובה גם על התעשייה הסולארית, ונראה שזו מתחילה סוף סוף להתעורר ברצינות.

לפי סוכנות ה-EIA האמריקנית, הצמיחה בסקטור הסולארי היא המהירה ביותר מבין כל מקורות האנרגיה. ב-2014 התעשייה העסיקה בארה"ב 174 אלף איש - עלייה של 21.7% לעומת 2013. המחסומים העיקריים שעמדו בפני פריצת התעשייה הזו, העלויות של ייצור האנרגיה, הרגולציה הלא ידידותית והתחרות מול עלויות האלטרנטיבות, "נמסים", והראייה הטובה לכך היא שדווקא במהלך 2014, לנוכח הירידה הדרסטית במחירי הנפט, הגז, הפחם והאנרגיה הגרעינית, ההסקטור הציג צמיחת שיא מרשימה ביותר - 34% לעומת 2013.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בעבר, ירידות מחירים של נפט, גז ופחם פגעו מיידית וקשות בתעשייה הסולארית, ולעיתים אף העמידו בספק את המשך קיומה. הגורם העיקרי להתעוררות התעשייה הוא הירידה דרסטית במחירי התאים הפוטו-וולטאיים (photovoltaic cells או Solar cells) - תאים שמייצרים אנרגיה חשמלית מקליטת קרינה אלקטרומגנטית מהווים את לב התעשייה. תאים אלו נכנסו לתעשייה בשנת 1977 במחיר של 76 דולר לתא, ועולים היום 0.3 דולר לתא - וזו תרומת מהפכת הטכנולוגיה. אבל לא רק הירידה בעלויות דוחפת את התעשייה, גם העלייה החדה ביכולות הקליטה, ההעברה ושימור האנרגיה מגדילים את כושר התחרות וכמובן גם הכניסה של מדינות כמו סין והודו לתעשייה, כפרויקטים מועדפים, תורמת משמעותית.

וול סטריט נכנסת לתמונה
למרות שניסיונות מעשיים לפתוח תעשייה סולארית החלו להתבצע כבר במאה ה-19, ההתעניינות של וול סטריט בתעשייה החלה רק בסוף שנות ה-70' של המאה הקודמת, וזאת, במקרה או לא במקרה, לאחר ההצלחה המוכחת של קולטי השמש ופריצות דרך בתחום בישראל. אפשר לומר בביטחון שבדומה לתחומי טכנולוגיה חדשניים רבים, ישראל הובילה את העולם גם בתחום ניצול אנרגיית השמש (זוכרים את מירומית?) וגם כאן ישראל איבדה את ההובלה והידע לאקזיטים (בעיקר) וכישלונות ניהוליים. מדינת ישראל אומנם הצהירה שהיא מעוניינת להגיע בשנת 2020 לייצור חשמל ירוק בהיקף של כ-10% מהצריכה הלאומית, אבל חוץ מפטפטת דבר לא קורה.

ישראל הכניסה לוול סטריט את הסנונית הסולארית הראשונה. בשנת 1980 בוצעה בניו יורק הנפקה פרטית / ציבורית מוצלחת של חברת לוז תעשיות, שהטכנולוגיות שלה מפעילות עד היום את "פרויקט המדבר המואבי" (Mojave Solar Project) - המרכז הסולארי הגדול בעולם 32 ק"מ מלוס אנג'לס. לוז עצמה (בעקבות שינויים בחוקי ההשקעה בארה"ב, עליית מחירי הנפט וניהול גרוע) פשטה רגל ועל חורבותיה קמו 2 חברות, BrightSource וסולל אנרגיה (שנרכשה בזמנו ע"י סימנס שלאחר שנתיים סגרה אותה). בעזרת יכולות, ניהול נכון וניצול הטכנולוגיות העילאיות שירשו מלוז, היו יכולות להפוך לחברות גדולות, אבל זה מה יש. BrightSource היא היום חברה פרטית אמריקנית שיושבת גם בישראל, סולל מתה והמרכז במוגבי מתופעל היום ע"י ענקית השירותים האמריקנית PG&E בשיתוף BrightSource האמריקנית.

בכל מקרה, חברות הסולאריות החלו להופיע בוול סטריט בסוף שנות ה-90', כחלק מהחלום הטכנולוגי שהחל להתנפח בזמנו, והמשקיעים לא רוו מהן נחת (בלשון המעטה). חברות האנרגיה הסולארית החלו להתעורר בוול סטריט רק במהלך 2013. הירידות במחירי הנפט, שהחלו ביוני 2014, אומנם הביאו לירידות בתקופה שבין אוגוסט 2014 לינואר 2015, אבל אז העליות במכירות והרווחיות המשתפרת במהירות של החברות, לצד כמה אירועים תקשורתיים בתחום ש"עוררו" את וול סטריט, החזירו את המניות למגמה חיובית. מה שלא פחות חשוב, הפעם הירידות במחירי הנפט לא פגעו בחברות הסולאר. למרות הירידות בחודש האחרון, יותר ויותר מומחים מאמינים שהתעשייה בהתעוררות.

מה הביא להתעוררות?
שילוב של ירידה דרסטית בעלויות הייצור, במיוחד מחירי התאים, מדיניות השקעות ומיסוי באירופה ובמזרח הביא ליצירת פתרונות מימון יצירתיים שהחלו להזרים כספים גדולים להשקעות בתעשייה, במיוחד בסין, שהפכה ליצרנית התאים הפוטו-וולטאיים (PV) המובילה בעולם. בנוסף ולצד ההתייעלות הטכנולוגית המרשימה, הגיעו כמה אירועים / חלומות שעוררו עניין בוול סטריט, כמו כניסתו למשל של היזם אלון מאסק לתחום באמצעות חברת סולאר-סיטי (SCTY) והקמת מפעל הבטריות הענק של טסלה (TSLA) בנבדה שפועל כולו באמצעות אנרגיה סולארית. ההשקה המוצלחת של המטוס הסולארי הראשון, Solar Impulse השוויצרי, ההחלטה של אפל (AAPL) להשקיע מיליארד דולרים בהקמת מפעלה בקליפורניה, כולו סולארי, הכניסה המסיבית של חברות השירותים האמריקאיות המובילות לתחום ועוד.

ב-2006, אלון מאסק, המייסד והמוביל של ענקית המכוניות החשמליות טסלה, החליט כחלק מאסטרטגיה ארוכת טווח שרק כעת המשקיעים מתחילים להבין, להקים את סולאר-סיטי. החברה מנוהלת על ידי 2 גיסים של מאסק, פיטר ולינדון ריבס. היא השתלטה בתוך שנה על שוק השימוש הביתי בקליפורניה, וב-2013 הפכה לחברה מובילה בארה"ב כולה. בסוף 2012 הונפקה בנאסד"ק לפי 8 דולר למניה וערך חברה של 585 מיליון דולרים (המחיר על התשקיף היה 13-15 דולר, אבל מאסק, לאור המצב דאז, הוריד את המחיר ל-8). שנת 2015 צפויה להיחתם עם מכירות של 407 מיליון והפסד של כ-603 מיליון. והמניה? על 63 דולר וערך חברה למעלה מ-6 מיליארד, בעיקר בשל מעורבותו של מאסק וניסיונם של המשקיעים.

מפעל הבטריות הסולארי של TSLA בנבדה יקפיץ את מכירות החברה (עלייה של 85% במכירות צפויה כבר ב-2016). מאסק הפנה הזרקורים לתעשייה הסולארית. סולאר סיטי אגב אפילו אינה בין העשירייה המובילה בעולם בתחום. 7 חברות סיניות, בראשות חברת טרינה סולאר (TSL) התברגו ב-2014 בין עשר חברות הסולאר הגדולות בעולם (TSL, YGE, CSIQ, JASO ו-JKS תופסות את חמשת המקומות הראשונים), והפנו את תשומת לב משקיעים ואנליסטים לסדרי גודל השוק הפוטנציאלי. את חמשת המקומות הנוספים תופסות שארפ (SHCAY), רנסולה (SOL), פירסט סולאר (FSLR) ו-Hanwha (HSOL). סאן פאואר (SPWR) והקונגלומרט היפני הידוע קיוסארה (KYO) חולקות שתיהן במקום העשירי. TSL אגב היא אחת מהסיבות לנפילת מניות הסולאר בחודש האחרון.

לאחר עלייה מרשימה של כ-66% במהלך ינואר-אפריל נפלו המניות הסולאריות בכ-12% בחודש האחרון. הירידות אינן קשורות לעסקים, אלא תוצאה של מניפולציות ספקולטיביות של הסינים. החברה הסולארית מהונג קונג, Hanergy Thin Film Power (סימול: HNGSF), היא אחת המניות החמות של השנה, שמאז הנפקתה בסוף 2014 עלתה פי 4, אך לאחר הידיעה על הסתבכות בעליה וההודעה המפתיעה של טרינה סולאר (שנמצאת במקום מוביל בכל סל סולארי) עם המשפט, there is substantial doubt on its ability to continue as a going concern. , נחתכו השתיים ב-50% וסחבו אחריהן את המגזר כולו.

משבר יוצר הזדמנות
אנחנו הרי כותבים כל הזמן להיזהר מהשקעות במניות סיניות, אבל עוצמתה של סין מושכת את הספקולנטים האמריקנים למניות הסיניות כדבורים לדבש. אלו "גילו" את סין ומשחקים במניותיה, לצד מיליוני מהמרים סיניים, כבקזינו, וכנגד זה אין מה לעשות. אבל למרות הספקולנטים הסינים והאמריקנים, התעשייה הסולארית אכן מתעוררת ויכול מאוד להיות שהירידות לאחרונה מהוות הזדמנות כניסה מעניינת. המשקיע צריך להבין שמהפכת הטכנולוגיה מחברת בקצב שהולך וגדל בין מקור האנרגיה הגדול בעולם ליכולות הטכנולוגיות והכלכליות לנצלו. התעשייה הסולארית, בדיוק כמו תעשיית הרפואה הביולוגית, "מתרוממת" על כנפי המהפכה הטכנולוגית, ובגלל שאין שום דרך בעולם לנחש במדויק את המניות המנצחות - עדיף להשקיע בסלים.

"המשבר הסיני", לדעתנו, יוצר הזדמנות להיכנס לסלי אנרגיה סולארית במחירים הוגנים יותר, ובמיוחד שמנהלי הסלים למדו את הלקח ומנמיכים את משקל הסינים בסלים. כדאי לעקוב אחרי 2 סלים, Guggenheim Solar (סימול TAN) ו-Market Vectors Solar Energy (סימול: KWT), שכוללים את חברות הסולאריות המובילות. שני הסלים "הוכו" לאחרונה קשות בשל ההחזקות הסיניות שבתוכם, אבל הלקח נלמד כאמור ומשקל החברות הסיניות יופחת משמעותית (בגוגנהיים כבר הודיעו ש-HNGSF תסולק מהסל). למי שרוצה להישאר בארץ ישנו הסל של פסגות, פסגות סל אנרגיה נקיה ארה"ב, שעוקב אחרי מדד ה-WilderHill Clean Energy Index, ומכסה היטב את האנרגיה הנקייה, ובמיוחד הסולארית.

תגובות לכתבה(23):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 18.
    לשלמה - מסחר אלגוריתמי
    רועה צאן 03/06/2015 21:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלמה, לאור הניסיון הרב שלך, האם יצא לך להיחשף ל"רובוט"/רעיון מבוסס אלגוריתמים למסחר, שהשתכנעת שאותו אלגוריתם צפוי להניב תשואות יוצאות דופן? האם אתה מאמין שאפשר לפתח "רובוט" מבוסס אלגו שינצח את השוק? כזה שאינו מבוסס על ניתוח והערכה של המיין סטריט. תודה!
    סגור
  • 17.
    לשלמה - אופקו
    רועה צאן 03/06/2015 21:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלמה, האם אתה יכול לשער מדוע אופקו עולה בתקופה האחרונה? תודה.
    סגור
  • 16.
    הערות
    שלמה גרינברג 01/06/2015 08:53
    הגב לתגובה זו
    0 1
    ל zeeviq (12): לא, התכוונתי כדבורים לדבש ליובל (13): נאחל להן הצלחה לבאבא (14): כיטוב פארמה??? לאלון (15): אכן, מלאנוקס נמצאת תחת הרדאר של כמה וכמה בתי השקעה, קרנות ואנליסטים כ"מועמדת" לרכישה כי מוצריה נמצאים בקדמת הטכנולוגיות בהן מתעסקות חברות כמו AVCO וברודקום. ראה http://news.investors.com/052915-754805-mellanox-inphi-are-mutual-fund-buys-as-chip-mergers-rise.htm?ven=yahoocp&src=aurlled&ven=yahoo מאידך המיזוג גם מגביר התחרות נגד מלאנוקס. את "משחק הציפיות" של הספקולנטים שמהמרים בעד ונגד רכישת מלאנוקס אתה יכול לראות בגרף המניה שמאז שנה שעברה היא כמו משור אבל נראה שבסה"כ יש כאן ציפיות להצעת רכש (שאיני בטוח שתתקבל אם תגיע)
    סגור
  • 15.
    מלאנוקס
    אלון 31/05/2015 20:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הי שלמה ותודה על עוד כתבה מאלפת.מה דעתך על האיחוד של ברודקום ואבגו ואיך זה ישפיע על מלאנוקס?תודה!
    סגור
  • 14.
    כיטוב פארמה !!! (ל"ת)
    באבא 30/05/2015 22:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • טען עוד
  • 13.
    לשלמה,חברות סולאריות בארץ
    יובל 30/05/2015 21:59
    הגב לתגובה זו
    4 0
    שלום שלמה, מה דעתך על חברות שנכנסו בארץ לתחום כגון, אספן גרופ,סאן פלאואר ועוד. תודה
    סגור
  • 12.
    דבש
    zeeviq 30/05/2015 21:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    התכוונת : "כדובים לדבש"
    סגור
  • 11.
    הערות
    שלמה גרינברג 30/05/2015 16:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לאופורטוניסט (9): אכן ישנה הקרן הסגורה CUBA שאינה משקיעה בקובה אלא בחברות אמריקאיות שעשויות להינות מהסרת ההסגר. הבעיה שרוב החברות הללו כמו LNR, KO, RCL ואחרות כבר עלו לשחקים והתרומה הקובנית כמעט ולא משמעותית בעסקיהן. ככלל, עד שקובה תשתקם באמת ייקח זמן כי אין שם תשתית, אין ניהול ואין כוח אדם מקצועי כך שמי שירוויח תחילה תהיינה החברות הזרות שתיכנסנה, למשה (10): ראיתי הכתבה, גם הופיעה בעיתונות הזרה. כרגיל, אין מילה על כך מראדא עצמה כך שאסור להתייחס להודעה. הפוטנציאל קיים אבל יש לנו בעיה עם ההנהלה בראדא.
    סגור
  • 10.
    לשלמה RADA
    משה 30/05/2015 15:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    http://www.israelhayom.co.il/article/285065 מה דעתך ?
    סגור
  • 9.
    שלמה מכיר ETF שעוקב אחרי קובה?
    אופורטוניסט 29/05/2015 19:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    או לחלופין חברות ספציפיות שהסרת האמברגו ישפיעה עליהם לטובה. תודה מראש!
    סגור
  • ETF=CUBA,כמו שכתוב... (ל"ת)
    hsata 30/05/2015 11:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • זהירות מ cuba
    אבי 31/05/2015 13:45
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא מדובר בתעודת סל - אלה בקרן נאמנות אמריקאית. בהצלחה בנסיון למצוא כמה דמי ניהול הם לוקחים. סך כול נכסי הקרן 43 מיליון דולר .
    סגור
  • 8.
    לגולשת (7)
    שלמה גרינברג 29/05/2015 15:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    פרוטרום אכן הפליאה בעליותיה, חלק בשל פיגור בעבר וחלק בשל הציפיות אבל בין זה לבין השפה החריפה והפסקנית של האנליסט שלהם המרחק גדול.. אגב, אותו אנליסט סוקר גם חברות כמו פרטנר, שופרסל ואת בזק ועל אנליסט שסוקר כ"כ הרבה תחומים אמרו חז"ל, "תפסת מרובה לא תפסת". פרוטרום, על פי תורת ההערכות הכלכליות, אכן "יקרה" ואולי, בגלל האנליסט הזה, נוכל להשיגה במחיר כלכלי יותר, זה הכול. המגמה הכלל עולמית בתחום הריחות והטעמים בעליה!! אחת הבעיות של חלק מהאנליסטים היא שמעולם לא עבדו בפועל בתעשייה אותה הם מכסים והם גם לכודים בהתבוננות יתר בגרפים.
    סגור
  • 7.
    iff ופרוטרום
    גולשת 29/05/2015 11:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלמה שלום, לא מזמן כתבת על iff ועל "אחותה הקטנה" פרוטרום. לאחרונה ניכרת מגמה של דישדוש בiff למרות שדוחותיה היו טובים מאוד.בפרוטרום הוציאה לאומי המלצה מאוד חריפה לפיה החברה נסחרת מעל שוויה. השאלה אם יש כאן מגמה כלל עולמית של האטה התחום המבוקש הזה או שמדובר בגל חולף? (אגב- בלאומי לא שמעו על ציפיות? תכנון קדימה? ) תודה לך ושבת שלום.
    סגור
  • אני קניתי מניה מענינתagm
    אורי 29/05/2015 14:02
    הגב לתגובה זו
    1 0
    היא גם עוסקת כמו פוטרום אבל היא יותק גדולה
    סגור
  • 6.
    הערות
    שלמה גרינברג 29/05/2015 09:28
    הגב לתגובה זו
    1 2
    לחיים (1): אכן צדקת, חברה מאוד מעניינת שאני מודה שלא הייתי ער לה. נלמד אותה ובעתיד נדווח. למשה ולמצטרף (3): מה אתם מצפים שאגיד? הם לא הורידו ההמלצות בגלל בעיות בחברה אלא בגלל מה שהם מכנים, " the fire refresh cycle is peaking". אולי כן ואולי לא. ובאותה עת בוחר קריימר בפאלו אלטו נאטוורק כמניה הכי מומלצת בסייבר סקיוריטי, כ"א והדעות שלו. לפי דעתי האנליסטים "מאוכזבים" מהשמרנות של צ'קפוינט. לרועה הצאן (5): למה יורדת? ראית את דוחות הרבעון הראשון וההסברים של המנכ"ל. יש כאן בעיה רצינית ביותר של התנהלות אם לא מעבר לזה אבל הפוטנציאל עדיין שם.
    סגור
  • 5.
    לשלמה ראדא
    רועה צאן 28/05/2015 20:16
    הגב לתגובה זו
    1 1
    שלמה, מדוע לדעתך ראדא יורדת בימים האחרונים? האם יש צפי לדיווחים כלשהם בקרוב? תודה
    סגור
  • 4.
    שלמה תודה -לאחר סגירת ההסכם בין ABBV ל PCYC מה דעתך
    david 28/05/2015 16:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    על ABBV לעומת המתחרות שלה
    סגור
  • 3.
    בקשר לציקפויינט אשמח לשמוע את תגובתך בעניין הורדת דירוג (ל"ת)
    משה 28/05/2015 13:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • למען הדיוק - צק פוינט ספגו 3 הורדות דרוג! (ל"ת)
    מצטרף לשואל 28/05/2015 19:30
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    תודה רבה שלמה, לגבי הסלים שהמלצת...
    איחטיאנדר 28/05/2015 11:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בעמוד של KWT הדמי ניהול עומדים על 0.65% http://finance.yahoo.com/q/pr?s=KWT+Profile הסל של TAN, בעל מחזורי מסחר הרבה יותר נמוכים, גם הדמי ניהול שלו גבוהים יותר, 0.75% http://finance.yahoo.com/q/pr?s=TAN+Profile הסל של פסגות, עם הקפי מסחר זעומים, דמי ניהול של 1% http://www.bizportal.co.il/etf/quote/generalview/1097203 נראה לי די בטוח להגיד ש KWT היא הבחירה המועדפת (אם "לא לוקחים בחשבון" סיכוני מט''ח)?
    סגור
  • ל 2 - מחזורי מסחר
    רוני 31/05/2015 12:00
    הגב לתגובה זו
    0 1
    החלפת בין הקרנות. בTAN מחזורי מסחר גבוהים פי 100 מאשר KWT
    סגור
  • 1.
    SEDG חברה ישראלית, הנפיקו במרץ
    חיים 28/05/2015 11:10
    הגב לתגובה זו
    2 0
    עלתה כבר 90 אחוז (תומחרה ב 19.5 דולר), שווי 1.4 מיליארד דולר. עלתה חזק בעקבות הבאז שטסלה הכניסה לתחום. הם מתמחים בשיפור נצילות.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות