הזווית היוונית: איך נראית צניחה של 25% בתוצר השנתי בתוך חמש שנים?

אלמוג עזר | (3)
נושאים בכתבה יוון

מאז חודש אפריל יוון לא משה מסדר היום הכלכלי העולמי. המדינה שחייבת 240 מיליארד יורו לנושים שלה באירופה, מנסה לנווט באופן נואש בין עמידה בהתחייבויותיה הפיננסיות והישארות בגוש היורו לבין שמירת האינטרסים של אזרחיה שנואשו מתוכניות הצנע שנהוגות במדינה מאז שנת 2010.

בתחילת השנה, מפלגת סירזיה ברשות אלקסיס ציפראס ניצחה בבחירות ביוון כאשר האג'נדה הראשית שלה הייתה להפסיק את מעגל הקסם של החוב היווני. לדעת ציפראס וחבריו, היבשת האירופית מעניקה קרנות סיוע ליוון, אך בתמורה דורשת ממנה להנהיג תוכניות צנע ולחתוך באופן חד בהוצאות הממשלתיות שלה. הקיצוצים בתורם מקטינים את התוצר היווני, אפקט שמקשה על יוון להשיב את החוב ובתוך כך גורם לה ללוות הון נוסף מהיבשת וחוזר חלילה.

נצחונה של מפלגת סירזיה התקבל בתחושות מעורבות ביבשת, אך הוא ייצג באופן ברור את עייפות העם היווני והקושי שהוא חווה בשנים האחרונות מאז נגזר עליו להיות העם הדחוי באירופה. נצחון המפלגה סימן את הרצון של אזרחי יוון לפנות לדרך חדשה ולחפש פתרונות אחרים למצבם. 

ירידה של 25% בתוצר- המספרים

על פי דוחה של קרן המטבע הבינלאומית, הצריכה הפרטית ביוון ירדה ב-30%, כאשר ההוצאה על אוכל קטנה ב-28%. סגירת הארנקים של היוונים גרמה למפולת בשוק העסקים הפרטיים. משנת 2010 חמישית מהעסקים המקומיים פשטו את הרגל. האבטלה, מיותר לציין שוברת שיאים במדינה, כאשר משיעור אבטלה של 10% בשנת 2010, שיעור האבטלה הגיע ל-27% בשנת 2014. 

השינויים בקרנות הפנסיה וההתחייבויות הפנסיוניות של ממשלת יוון נמצאת גם עתה בדיון, כאשר היבשת דורשת מיוון להמשיך ולקצץ בדמי הפנסיה במדינה. בארבע השנים האחרונות הפנסיה קטנה ביוון ב-60% לכדי 930 דולר לחודש. המשכורות במדינה ירדו בחצי העשור האחרון ב-5% מדי שנה. 

הנתונים המוזכרים ממחישים עד כמה החיים במדינת יוון הפכו קשים לאזרחיה. ניתן להבין את הרצון של היבשת להמשיך ולקצץ במדינה ובכל זאת, האם לא הגיע העת למעט הבנה ממדינות חזקות כלכלית כמו גרמניה וצרפת? בוודאי עתה שהנתונים האחרונים מעידים כי הכלכלה שלהן תמשיך לצמוח בשנים הקרובות והחששות למיתון כלל אירופה דעכו.  

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    כתבה יפה!!! נותנת לראות את הצד השני של המטבע. (ל"ת)
    אמיר 24/06/2015 22:22
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    ישראל 24/06/2015 20:59
    הגב לתגובה זו
    יש מצב של אבטלה גואה ותמורה פחותה במשכורות אבל בשורש הענין זה הבטלה העם היווני נח בצהריים בחובה הסייסטה חייבת להפסק לא יתכן שפותחים חנויות ב10 בבוקר וסוגרים בצהריים וזהו המצב לאשורו אני הייתי ביוון לביקור ואם לא דאגתי לקנות בבוקר מזון אז הכל נסגר בצהריים ולך תחפש לך חנות מזון נכון הטברנות פתוחות אבל אם רוצים משהו לרכוש אז זבשו אין חוץ מהשוק סופר פתוח אחהצ וזה גם לא זול המזון ביוון יקר בגלל מעמ ומס וארנונה וכו וכו אז שיפסיקו להתלונן כמה רע ויעבדו שעות נוספות ויפעילו מסחר בערב ואחהצ ואז ישתפר המצב שם
  • 1.
    אין הבנה לקומוניסטים .או לבוחריהם . (ל"ת)
    בא 24/06/2015 17:25
    הגב לתגובה זו